Secretele unui WC de 3 miliarde

sâmbătă, 26 ianuarie 2008, 01:41
4 MIN
 Secretele unui WC de 3 miliarde

Iesenii care se vor plimba in Parcul Copou vor avea la dispozitie o toaleta de lux. Municipalitatea va plati aproape 300.000 lei, cu TVA, pentru a amenaja un WC public. Cu aceeasi suma se poate construi o vila sau se poate cumpara un apartament intr-un bloc nou.

Sefii Primariei vor construi insa un WC. Licitatia a fost organizata la mijlocul lunii trecute, lucrarile urmind sa inceapa pina la sfirsitul lunii ianuarie. Toaleta subterana va avea gresie, faianta, centrala termica pe gaz, sase cabine pentru femei si cinci cabine pentru barbati. Investitia ar urma sa fie terminata in vara acestui an. Investitia Primariei va fi aproape imposibil de recuperat.

Municipalitatea si-ar recupera suma investita intr-un an, daca toaleta ar fi deschisa zilnic cite 16 ore, iar la fiecare minut un iesean ar plati 1 leu pentru a o utiliza. Practic, intr-un an, toti iesenii ar trebui sa treaca cel putin o data pe la toaleta din parc pentru ca banii cheltuiti de la bugetul local sa fie recuperati, fara a lua in calcul costurile de exploatare si intretinere.

Trei licitatii pentru o toaleta

Sefii Primariei au demarat documentatiile pentru noul WC public din Parcul Copou inca din 2002. Atunci, biroul de proiectare al municipalitatii a facut un proiect pentru autorizarea constructiei. Investitia era estimata la 110.000 lei noi.

„Documentatia pregatita nu avea la baza un proiect tehnic si nici deviz de executie. In plus, se dorea reabilitarea actualului WC din parc. Acesta este situat in partea din spate a parcului, spre zona Aurora. Acum s-a schimbat amplasamentul, constructia fiind in spatele Casei de Cultura a Municipiului", a declarat Gicu Hutanu, seful Serviciului Tehnic-Productie al DSPM. Din 2002 si pina in 2007, documentatia a fost uitata in sertarele Primariei.

Abia anul trecut municipalitatea s-a hotarit sa construiasca noua toaleta. La prima licitatie organizata pe 1 octombrie nu s-a prezentat nici o firma. Procedura a fost repetata pe data de 19 octombrie. „De aceasta data au fost depuse doua oferte. Una a fost depusa de SC Stizo SRL Bucuresti, filiala Iasi. Oferta financiara a fost de 247.000 lei fara TVA. A doua a venit de la Iasicon, cu 248.000 lei. La acel moment s-a pus problema de a renunta la investitie sau la a modifica indicatorii. S-a decis propunerea de noi indicatori, de 350.000 lei. Hotarirea Consiliului Local a fost aprobata la inceputul lunii decembrie", a explicat Hutanu.

El a mai spus ca, la a treia licitatie, firma Stizo a prezentat aceeasi oferta financiara, iar Iasicon a solicitat 252.000 lei. Cistigatoare a fost declarata firma Stizo. „Conform ofertei, realizarea structurii si a finisajelor costa 159.000 lei, alimentarea cu apa si canalizarea costa 14.000 lei, instalatiile electrice, aproape 10.000 lei, instalatia de incalzire, aproape 13.000 lei, instalatiile sanitare – 18.000 lei, iar instalatia de ventilatie va costa 20.000 lei. A fost prinsa o suma de 6.000 lei pentru bransamentul la gaz metan si pentru proiectare 6.000 lei", a precizat Hutanu.

"Cita lume se duce deodata la toaleta in parc?"

Toaleta din Parcul Copou va avea o suprafata construita de 80 mp si o suprafata utila de aproape 60 mp. Practic, se va construi echivalentul unui apartament cu trei camere. Intreaga constructie va fi amplasata sub pamint, fundatia fiind proiectata la o adincime de 3 metri. Accesul se va face de la suprafata printr-un mic tunel.

„Constructiile subterane sint cu 30-40% mai scumpe decit cele de la suprafata. Fundatia va fi din beton armat, peretii vor fi din beton de 25 cm cu hidroizolatie si termoizolatie, acoperiti cu un strat de polistiren. Toaleta va avea centrala proprie pe gaz, cu 13 calorifere din otel", a afirmat Hutanu. El a mai spus ca pardoseala va fi placata cu gresie antiderapanta, iar peretii cu faianta. Usa exterioara a WC-ului va fi din aluminiu, iar cele ale cabinelor din PVC.

„Apartamentul" va avea sapte incaperi. Astfel, vor fi doua camere pentru cele sase cabine destinate femeilor si altele doua pentru cele cinci cabine ale barbatilor. Intre spatiile pentru cabine, atit la femei, cit si la barbati va fi cite o camera unde vor fi amplasate chiuvetele. In plus, va exista si o incapere pentru personalul care va deservi baia.

„Fiecare camera va avea sistem de ventilatie. Se vor face aproximativ 100 metri de canalizare. Se vor instala 22 de corpuri de iluminat in interior", a adaugat Hutanu. Consilierul local liberal Radu Botez, care detine o firma de constructii, sustine ca preturile la care a fost adjudecata licitatia sint normale. „Nu inteleg de ce l-au facut asa de mare, pentru cine e gindit. Cita lume se duce deodata la toaleta in parc? Cred ca doua cabine pentru barbati si doua pentru femei ar fi fost suficiente. Este mult supradimensionat", a completat Botez.

Comentarii