Sindromul copiilor hiperactivi

duminică, 15 iulie 2007, 22:55
7 MIN
 Sindromul copiilor hiperactivi

Tipa, musca, sint foarte agitati, nu se pot concentra, lovesc, sint mai mult decit neastimparati si au energie de parca ar fi conectati nonstop la o priza. Parintii nu stiu cum sa procedeze cu ei, iar la gradinita sau la scoala sint catalogati drept niste „dracusori“. Acestea sint pe scurt citeva din caracteristicile copiilor care sufera de ADHD – tulburare cu deficit de atentie, hiperactivitate-impulsivitate. Sindromul afecteaza din ce in ce mai multe familii iesene care sint puse in postura de a lupta pentru copil atit cu scoala, cit si cu alti parinti. Cauze clare pentru ADHD nu au fost stabilte inca, cea mai vehiculata varianta fiind mostenirea genetica. Daca este depistata la timp, boala poate fi tratata. Copii cu ADHD netratat ajung adolescentii care incalca toate regulile si adultii care beau mult. Pentru a scapa de aceasta tulburare, un copil are nevoie atit de medic si familie, cit si de dascali. Aproximativ 5 la suta dintre copii prezinta manifestari pronuntate de hiperactivitate, neatentie si impulsivitate, iar raportul pe sexe inclina spre baieti.

Nu stau locului nici o clipa

Parintii incep prin a se intreba daca e ceva in neregula cu copilul lor care este excesiv de nelinistit si neatent. Numai ca la copilul mic, pina la virsta de 4-5 ani, dificultatile de concentrare si nelinistea intra in limitele normale. In mod normal, aceste manifestari se reduc mult atunci cind copilul ajunge la scoala. In schimb, la copiii cu ADHD, tulburarile de concentrare si impulsivitatea devin evidente in perioada gradinitei si mai ales a scolii. Abia cind intra in clasa I parintii incep sa isi puna mai multe semne de intrebare. Invatatorii, de cele mai multe ori, refuza sa aiba de a face cu astfel de copii pentru ca nu au rabdarea necesara sa lucreze cu ei. Medicii povestesc chiar de cazuri ale educatorilor care ii tin legati de scaun pe copiii cu aceasta afectiune.
Parintii care au copii diagnosticati cu ADHD nu prea vor sa vorbeasca despre problemele pe care le au copiii lor. Chiar si sub protectia anonimatului parintilor le este foarte greu sa vorbeasca. „Am atit de multe probleme cu el, incit imi este imposibil sa stau de vorba cu dumneavoasta despre acest subiect“, a spus mama unui baiat cu ADHD. Tatal unui alt baiat de 8 ani a acceptat sa stea de vorba cu reporterii „Ziarului de Iasi“ tocmai in speranta ca cei din jur nu vor mai fi atit de duri cu micutii care sint in situatia copilului lui. Problemele prin care trece familia unui copil cu ADHD sint greu imaginabile. Daca la prima vedere poate fi catalogat drept rasfatat, situatia este mult mai complexa si foarte dificila. Alearga de colo-colo, sare, se loveste de lucruri, strica jucariile dupa care vrea sa le repare, dar se plictiseste repede. Este agitat, neastimparat, dezordonat si nu suporta regulile. Cind se enerveaza, tipa, loveste in ce apuca sau isi arunca lucrurile.   

Foarte neascultatori, dar inteligenti

Tatal lui Ionut si-a dat seama ca ceva nu este in regula cu fiul lui inca de pe la virsta de trei ani. „Nu vorbea, si m-am dus la medicul de familie si i-am povestit ce se intimpla. Mi-a spus sa stau linistit ca nu-i nici o problema, ca isi va reveni. Tot asa si la virsta de cinci ani“, a povestit tatal lui Ionut. Baietelul nu putea comunica bine, in schimb energia de care dadea dovada era istovitoare. Nu are rabdare, se agita si nu se poate concentra mai mult de zece minute la nici un fel de activitate, fie ea si joaca. Medicii spun ca acesti copii sint foarte inteligenti. Asta i-a dat sperante si tatalui lui Ionut care a observat usurinta cu care foloseste computerul. La gradinita insa copilului i-a fost foarte greu. „Educatoarea nici macar nu l-a bagat in seama, nu s-a ocupat absolut deloc de el pe motiv ca este obraznic“, spune tatal. Vazind ca problemele sint cit se poate de grave, parintii lui Ionut au aminat inceperea scolii cu un an. Chiar daca au aminat, situatia nu s-a imbunatatit, din contra. „Primele doua saptamini de la scoala au fost un cosmar. Invatatoarea nu l-a ajutat nici macar sa faca o liniuta pe caiet. Pe motiv ca este foarte obraznic, l-a izolat, nu l-a invatat absolut nimic. Parintii celorlalti copii se uitau foarte urit“, povesteste parintele. Situatia complicindu-se, Ionut fiind in stadiul de a ramine repetent, parintii l-au dat la alta scoala. Acolo au gasit intelegere din partea invatatoarei care sta peste program pentru a-l ajuta pe Ionut. Cu toate acestea, in situatia lui mai este nevoie de timp pentru ca lucrurile sa intre pe fagasul normal. Nu are rabdare la teme. Cind vine vorba de lectii, copilul incepe sa plinga, se agita, nu poate sta locului. La aproape 9 ani, el a reusit sa treaca de clasa I. A inceput tratametul medicamentos la recomandarea medicului, iar tatal lui trebuie sa stea in permanenta cu el. Din aceasta cauza s-a lasat de serviciu. „Cu un singur salariu, cel al sotiei, nu ne descurcam. Ce sa faci cu 4,5 milioane de lei pe luna. Asa ca ea a trebuit sa plece in Italia ca sa cistige mai mult. Eu stau cu baiatul, este foarte greu. Trebuie sa fiu tot timpul cu el, pentru ca daca spun ca e neastimparat, este foarte putin spus“, a spus cu o voce aproape epuizata tatal lui Ionut.

Dr. Arsene: „Copiii cu ADHD sint cei mai obositori copii pe care poti sa ii ai in cabinet“

Doctorul Ion Arsene de la Policlinica pentru Copii „Sf. Maria“ cunoaste cazul lui Ionut. El sustine ca intr-o luna are intre cinci si zece cazuri de copii diagnosticati cu ADHD. „Copiii cu ADHD sint cei mai obositori copii pe care poti sa ii ai in cabinet. Nu pot sta pe scaun, isi misca picioarele tot timpul. Sint atrasi de cel mai mic zgomot. Un astfel de copil iti creeaza impresia ca este surd, are mintea in alta parte, incepe ceva se plictiseste repede si se apuca de altceva. Isi pierde repede prietenii si nu este acceptat de ceilalti copii. Lui Ionut i-a fost foarte greu la scoala, a fost in situatia de a repeta anul. Este necesar un efort de colaborare, si nu o lupta intre educatori si parinti“, a declarat dr. Ion Arsene, medic neuropsihiatru la Policlinica de Copii „Sf. Maria“.

Filmat la scoala

La scoala, copilul cu ADHD poate fi un dezastru, de cele mai multe ori este catalogat de invatator ca fiind nebun, iar pentru el scoala este un fel de bau-bau. Denis este un alt copil cu ADHD care se afla in tratament. El a fost filmat la o scoala din Iasi de catre invatatoare care a vrut sa le arate parintilor ce comportament are in timpul orelor. Filmul il arata pe copil cum refuza sa faca ce-i cere autoritar invatatoarea. Nu are caiet pe banca, nu are abecedar si nu vrea sa faca ce i se spune. Mai mult, dupa ce isi da seama ca atentia nu mai este asupra lui, incepe sa tipe, sa bata cu palmele in banca. Incepe sa se plimbe prin clasa, isi scuipa colegii si urla la invatatoare. Refuza cu orice pret colaborarea cu dascalul. Denis ajunge chiar sa arunce cu o bucata de creta si cu buretele in invatatoare. „Are zile cind comportamentul lui este cit se poate de normal. Cred ca el a reactionat asa si din cauza ca stia ca era filmat“, a povestit dr. Ion Arsene despre cazul lui Denis.

Boala versus tulburare

Specialistii au pareri impartite in ceea ce priveste sindromul ADHD. Daca pentru o parte dintre medici aceasta afectiune nu este decit o tulburare, in opinia specialistilor in psihiatrie infantila, ADHD-ul este o boala psihica in toata regula. „ADHD este o boala conform clasificarii internationale a bolilor. Depistarea si diagnosticarea precoce si colaborarea dintre familie, scoala si medicul specialist pot preveni complicatiile psihiatrice care pot accentua inadaptarea sociala a copilului“, a declarat dr. Adriana Panaitescu, coordonatoarea Departamentului de Psihiatrie Infantila de la Spitalul „Socola“. Doctorul Panaitescu a atentionat asupra pericolului in care se afla copilul cu ADHD netratat. In adolescenta se poate cuibari sentimentul de inferioritate, riscul ca el sa devina consumator de droguri sau alcool fiind foarte mare. „Un parinte care observa ca are un copil cu un comportament excesiv de activ, neastimparat, impulsiv, agresiv, are probleme de atentie mai mari decit ale copiilor din jur trebuie sa se adreseze medicului psihiatru“, a mai precizat dr. Panaitescu, punind accent pe alianta terapeutica dintre familie si scoala.
In ceea ce-l priveste pe dr. Ion Arsene, acesta considera ca ADHD este mai mult o tulburare decit o boala. Cu toate ca au viziuni diferite asupra problemei, cei doi medici au un totusi un punct comun: cel al tratamentului. „ADHD este o tulburare, nu o boala. Dupa sase luni de tratament aplicat corect pot fi vazute primele schimbari in bine.Toti factorii implicati, parintii, scoala si medicii, trebuie sa colaboreze pentru binele copilului“, a afirmat dr. Ion Arsene, medic neuropsihiatru.

Comentarii