Trei oferte bomba pentru Poli

luni, 16 iulie 2007, 22:31
6 MIN
 Trei oferte bomba pentru Poli

"Bomba" in lumea sportului: clubul de fotbal local este curtat de trei importanti oameni de afaceri ieseni. Iulian Dascalu, Ioan Zapodeanu si Constantin Comanescu au raspuns afirmativ la initiativa clubului. Concret, oamenii de afaceri s-au declarat interesati de a investi la Politehnica. "Luni a expirat termenul solicitat de noi pentru a depune scrisorile de intentie. Au fost depuse adrese de catre Iulius Grup, Pieta si Ioan Zapodeanu. Este un prim pas. Este o veste buna, prin care sper sa se rezolve problemele de la club. Decizia finala va fi luata de Consiliul Local", a declarat Sorin Boca, presedintele clubului iesean. Suma pe care ar trebui sa o achite oricine vrea sa detina controlul la club se ridica la peste 2 milioane euro, adica in jur de 6,5 milioane lei. Negocierile dintre comisia pentru atragerea capitalului privat la Poli, desemnata de CL, si cei trei oameni de afaceri ar urma sa debuteze in aceasta saptamina.

In trei ani, in Cupa UEFA

Clubul din Dealul Copoului este detinut in prezent de SC Fotbal Club Politehnica Iasi SA. Cel care va detine 51% din actiunile societatii va controla si echipa de fotbal. Actiunea de cooptare a noilor actionari a fost demarata la inceputul saptaminii trecute. Oamenii de afaceri importanti din Iasi au primit scrisori de interes prin care li se aduceau la cunostinta conditiile minimale pentru a deveni actionari la Poli. Conform documentelor postate si pe site-ul clubului, toti cei interesati de club trebuie sa isi asume denumirea actuala a echipei, culorile alb-albastre, iar meciurile de acasa sa se desfasoare la Iasi. O alta conditie a vizat performanta care trebuie asumata de noii investitori. Astfel, in sezonul viitor, echipa ar trebui sa ocupe locul sapte, care asigura participarea in Cupa UEFA Intertoto. Acelasi loc ar trebui sa fie si in sezonul 2008 – 2009, pentru ca un an mai tirziu Poli sa ocupe locul cinci si sa participe in cupa UEFA. "Nu am pus conditii legate de sume ce trebuie investite sau cit trebuie platit pentru a deveni actionar. Aceste detalii vor fi discutate in comisia numita de Consiliul Local", a precizat Boca. In perioada de sapte zile lasata pentru depunerea scrisorilor de intentie, pe adresa clubului au venit trei adrese, toate demne de atentie. Una dintre ele a fost trimisa de investitorul imobiliar Ioan Zapodeanu. "Nu am trimis cifre si nici nu pot avansa acum sume. Nici nu s-au cerut. Probabil urmeaza sa fiu chemat sa discut. Este bine daca exista o comisie mai mare. Inseamna ca se va analiza mai bine. Vreau sa fac mutarea cit se poate de repede, pentru a avea timp la dispozitie sa mai cumparam 2-3 jucatori inainte de startul campionatului, deoarece, la ora actuala, cred ca lotul nu este suficient de puternic", a explicat ieri Zapodeanu. Practic, acest lucru inseamna ca tranzactia sa fie perfectata in cea mai mare viteza, avind in vedere faptul ca prima etapa a campionatului va avea loc peste doar 12 zile.
Zapodeanu nu a inaintat nici o limita a sumei pe care ar fi dispus sa o investeasca pentru a face performanta la club. "Fotbalul nu este o afacere foarte profitabila. Nici nu ma gindesc acum la profit. Doar la performanta. Daca vor doar locurile sapte si apoi cinci, inseamna ca nu au pretentii. Eu vreau mai mult", a afirmat Zapodeanu.

Scrisoare de intentie din luna de miere

O alta scrisoare de intentie a venit de la societatea de recuperare a materialelor Pieta, care apartine lui Constantin Comanescu. Si el a confirmat interesul pentru echipa din Dealul Copoului. "Sa fiu sincer, scrisoarea de interes a Politehnicii nu a fost clara. Eu am trimis un raspuns doar pentru a-mi arata disponibilitatea de a continua sa ma implic in fotbalul iesean, insa astept citeva discutii lamuritoare pentru a vedea ce se doreste concret. In viziunea mea, un singur sponsor nu e bun la echipa. Ar fi nevoie de citiva actionari importanti, ca la Dinamo, dar si de implicarea sustinatorilor simpli, asa cum se intimpla la cluburile mari din Spania. Accentul l-as pune pe cresterea copiilor, asa cum am facut si la FC Noua Generatie, club prin care grupul meu de firme a devenit al treilea, al patrulea sponsor al Politehnicii", a precizat Comanescu. Oficialii din Dealul Copoului au afirmat ca a treia scrisoare de intentie a venit de la Iulius Grup. Reprezentantii societatii nu au dorit sa ofere detalii suplimentare. Patronul Iulius Grup, Iulian Dascalu, se afla in luna de miere, in strainatate, neputind fi contactat. "Este bine ca exista mai multe persoane interesate. Putem sa ne unim fortele. M-as bucura sa vina si ei la echipa. Sint oameni care au bani si care vor sa faca ceva pentru Iasi. Unde-s multi, puterea creste. Nu este o competitie, care are mai multi bani", a completat Zapodeanu. El a mai spus ca majoritatea actiunilor de la club ar trebui sa fie la sectorul privat. "Majoritatea ar trebui sa fie detinuta de privati. Nu neaparat de unul. Se poate sa fie mai multi. Nu se poate nici 100%. E bine sa fie implicat si Consiului Local", a adaugat Zapodeanu.

Miza tranzactiei: doar jucatorii

Terenurile din Copou si baza sportiva apartin Consiliului Local, nu clubului

Preluarea clubului de catre privati ar urma sa se realizeze prin majorare de capital. In prezent, capitalul social al societatii care detine clubul este de putin peste 1,5 milioane lei, adica putin sub 500.000 euro. Actiunile nu vor fi vindute insa la valoarea lor din acte. Astfel, reprezentantii clubului au facut o evaluare de piata a clubului. Au fost luati in calcul jucatorii, echipamentele detinute sau locul in prima divizie. Astfel, clubul a fost evaluat la 4 milioane euro, aproximativ 1,3 milioane lei. Aceasta suma ar urma sa fie luata in calcul si la o eventuala majorare de capital, fiind considerata valoarea de piata a clubului. Concret, oricine vrea sa detina controlul la club ar trebui sa vireze peste 2 milioane euro. Aceasta ar fi suma minima pentru care un investitor sau un grup de investitori ar putea sa detina controlul la club. In functie de procentul de actiuni dorit, investitorii pot oferi si o suma mai mare. Dupa efectuarea tranzactiei, investitorul ar urma sa preia atit pasivul, cit si activul societatii comerciale. "Investitorului ii va reveni si o parte din datorii, in functie de procentul detinut din actiuni. La fel va fi si la venituri sau cheltuieli", a precizat Cosmin Coman, directorul de strategii al Primariei. Oficialii clubului sustin ca au reusit sa achite o mare parte din datoriile societatii. "Ar mai fi in jur de 1,5 milioane lei, o mare parte reprezentind datorii la bugetul de stat. Restul sint datorii catre jucatori, pentru cantonamente sau echipamente", a afirmat Boca. Astfel, investitorul care doreste controlul clubului si achita minimum 6,5 milioane lei isi asuma si 750.000 lei din datoriile clubului. Societatea comerciala care detine clubul de fotbal si licenta pentru prima divizie nu detine proprietati valoroase. Baza sportiva, stadionul, terenurile de antrenament, nocturna apartin Consiliului Local. Singura zestre a clubului este reprezentata de jucatorii de fotbal. "Fotbalistii au contracte de munca incheiate cu societatea comerciala, sint angajati. Au insa si un contract pentru drepturile de joc, la fel ca si contractul pentru drepturi de autor. Aceste drepturi de joc sint ale clubului si ele se tranzactioneaza", a explicat Coman. Printre cei mai valorosi jucatori din Dealul Copoului se numara atacantul Ionut Bilba. Fotbalistul a fost anul trecut in vizorul mai multor echipe din prima divizie. A avut oferte chiar de 1,6 milioane lei. Un alt jucator curtat de echipe din Bucuresti a fost Clement Palimaru, care ar avea o cota destul de ridicata la un eventual transfer.

Cine sint cei trei

Oamenii de afaceri interesati de preluarea clubului de fotbal sint unii dintre cei mai bogati ieseni. Patronul Iulius Grup, Iulian Dascalu, are o avere estimata la 120 milioane euro. Firma sa detine Iulius Mall, investitorul derulind afaceri similare in Timisoara sau Cluj. Dascalu a demarat de curind un alt proiect in Iasi. Ansamblul Palas, realizat in asociere cu Consiliul Local, reprezinta o investitie estimata la aproape 200 milioane euro. Ioan Zapodeanu s-a remarcat prin tranzactii de milioane de euro pe piata imobiliara. Averea sa, constind in cladiri si terenuri, a fost estimata de el la inceputul anului la aproximativ 200 milioane dolari. Al treilea om de afaceri interesat de Politehnica, Constantin Comanscu, detine cel mai important centru de recuperare a deseurilor metalice, Remat. Aceasta societate a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de 28,5 milioane euro si un profit net de circa 1 milion euro.

Comentarii