PSD ingroapa votul uninominal

Subtitlu

marți, 17 iulie 2007, 21:12
2 MIN
 PSD ingroapa votul uninominal

PSD a blocat din nou ieri in Comisia de Cod Electoral adoptarea votului uninominal. In cele doua ore de dezbateri social-democratii au incercat sa intoarca votul precedent al Comisiei care stabilise ca alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului sa se faca dupa proiectul ProDemocratia. In lipsa oricarei decizii, sedinta comisiei nu a fost altceva decit un schimb de acuzatii reciproce PSD, pe de-o parte, PD si PNL, de cealalta parte. Fiecare dintre cele doua tabere a aratat cu degetul inspre adversari ca fiind responsabili de blocarea votului uninominal.

Deputatul PSD, Eugen Nicolicea, a spus ca, potrivit mandatului dat de partid, social-democratii nu pot sustine varianta sistemului mixt propusa de Asociatia ProDemocratia. El a expus din nou punctul de vedere al PSD, acela ca social-democratii doresc introducerea sistemului uninominal majoritar, in doua tururi de scrutin, pentru alegerea Senatului si sistem mixt pentru Camera Deputatilor. "Solicitam presedintelui Traian Basescu sa faca cit mai repede referendum pentru ca PD a ingropat votul uninominal si sustine hahalerele", a comentat Nicolicea. El s-a referit la faptul ca proiectul de lege al asociatiei ProDemocratia nu exclude cu totul listele de partid, pe care pot fi promovate in Parlament "hahalerele", asa cum le-a numit presedintele.

In replica, liberalii si democratii l-au acuzat pe Nicolicea ca abuzeaza de calitatea de supleant al comisiei si ca vine la dezbateri cu scopul vadit de a bloca legea votului uninominal. Presedintele comisiei, liberalul Mihai Voicu, a precizat, din nou, ca PNL va sustine proiectul ProDemocratia. El a motivat ca acest sistem raspunde doleantelor cetatenilor de a-si alege direct parlamentarii si respecta principiul proportionalitatii, prin modul de redistribuire a mandatelor. Pentru a nu mai exista nici un dubiu cu privire la faptul ca se intentioneaza pacalirea populatiei, Voicu a propus eliminarea listelor de rezerva. PSD a refuzat insa propunerea, ceea ce l-a facut pe Mihai Voicu sa conchida ca "sintem intr-un blocaj evident. Este clar ca daca nu exista o vointa politica mult mai puternica decit in prezent, nu se poate avansa in aceasta comisie. (…) Trebuie ca partidele sa ia inca o data foarte in serios acordarea unui mandat ferm membrilor comisiei".

Comentarii