Referendum pe varianta PSD a votului uninominal

Subtitlu

marți, 23 octombrie 2007, 21:02
3 MIN
 Referendum pe varianta PSD a votului uninominal

Presedintele Traian Basescu a semnat ieri decretul prin care convoaca referendumul in vederea introducerii votului uninominal pe data de 25 noiembrie, ziua in care se organizeaza si alegerile pentru Parlamentul European.

Decretul prezidential contine si intrebarea care se va afla pe buletinele de vot si data organizarii refendumului: "Sinteti de acord ca incepind de la primele alegeri care vor fi organizate, deputatii si senatorii sa fie alesi in circumscriptii uninominale in baza unui scrutin majoritar in doua tururi?".

Potrivit legii, votul dat de cetateni la refendumul pe teme de interes national este unul pur consultativ si nu creeaza nici un fel de obligatii legislative pentru Parlament.

In schimb, in cazul asumarii raspunderii, daca nu se depune vreo motiune de cenzura sau aceasta este respinsa, textul prezentat de Guvern, eventual cu modificari, este considerat adoptat si aplicarea lui devine obligatorie.

Astazi, Guvernul Tariceanu urmeaza sa-si asume raspunderea pentru votul uninominal in varianta Pro Democratia.

Pro Democratia acuza populismul presedintelui

Sustinerea presedintelui Traian Basescu pentru varianta de vot uninominal "majoritar" a stirnit ingrijorare in rindul Asociatiei Pro Democratia(APD). Asociatia sustine ca varianta agreata de seful statului ar putea determina "injustete" in ceea ce priveste reprezentarea.

"Dupa cum o demonstreaza realitatea din alte tari in care este folosit sistemul majoritar cu doua tururi de scrutin (promovat de catre presedinte), pot aparea situatii in care partide ce se bucura de voturile a 30-35% din alegatori ajung sa cistige 60% din fotoliile parlamentare, iar partide care obtin 10-12% nici macar nu intra in Parlament", afirma reprezentantii APD, care acuza ultimul demers al presedintelui ca fiind "populist" si "politicianist".

Geoana: Vom sprijini initiativa lui Basescu

Liderul PSD, Mircea Geoana, exulta aseara. "Ma bucur ca presedintele a imprumutat de la PSD o ideee politica generoasa", a declarat liderul PSD, subliniind ca presedintele sustine chiar proiectul de lege pe care PSD a incercat sa-l treaca prin Parlament in 2005.

"Desi este evident ca referendumul nu va trece, desi este evident ca presedintele a convocat referendumul pentru a face campanie pentru PD, si, desi este evident ca acest sistem favorizeaza partidele mari, in detrimentul celor mici, vom sprijini aceasta initiativa", a mai adaugat Mircea Geoana.

Sistemul majoritar decretat de Basescu

Varianta de vot preferata de seful statului este asemanatoare votului pentru primari. Teritoriul fiecarui judet se imparte in districte de vot, in fiecare circumscriptie fiind ales parlamentarul care intruneste majoritatea absoluta, deci cel putin 50% plus unu din numarul de voturi.

In cazul ca nu exista o astfel de majoritate se organizeaza al doilea tur de scrutin intre primii clasati, dintre care ajunge in Parlament cel care a obtinut mai multe voturi. Sistemul este aplicat in Franta la alegerea Adunarii Nationale.

Principalul avantaj al variantei majoritare este acela ca toti parlamentarii sint alesi in mod direct de catre electori. Ca dezavantaje, sistemul are tendinta sa excluda din Legislativ partidele mai mici si in acelasi timp permite o distantare a celui ales de partidul pe care-l reprezinta.

Sistemul proportional asumat de Guvern

Pina la un punct, sistemul proportional, propus de APD, este identic celui majoritar. In varianta Pro Democratia insa nu exista un al doilea tur de scrutin. Cei care obtin in fiecare district cele mai multe voturi ajung in Parlament, restul fiind selectionati dintre perdanti, in ordinea descrescatoare a voturilor obtinute.

Avantajul modalitatii propuse de APD este acela ca structura camerei reflecta proportia votului pe partide. Principalul neajuns al variantei pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea este farimitarea spectrului politic. Interesant, dezbaterea despre avantajele si dezavantejele celor doua sisteme este la moda si in cancelariile din vest.

In Italia, premierul Prodi doreste revenirea la reprezentarea predominant majoritara, pentru a inlatura faramitarea spectrului politic. La polul opus, in Franta, presedintele Sarkozy a numit o comisie care sa examineze introducerea unei doze de reprezentare proportionala.

Comentarii