Controlul financiar-contabil: atribut al Comisiei de cenzori ori al Serviciului asociatii de proprietari?

Subtitlu

luni, 21 iulie 2008, 20:52
3 MIN
 Controlul financiar-contabil: atribut al Comisiei de cenzori ori al Serviciului asociatii de proprietari?

Coproprietatea imobilelor cu mai multe locuinte formeaza o comunitate care are nevoie de reguli pentru reglementarea problemelor comune.

In conformitate cu prevederile art. 5, alin. 1 din Legea nr. 230/2007 cu modificarile si completarile ulterioare, asociatia de proprietari se infiinteaza prin acordul scris a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor (…) din cadrul unei cladiri, nu al mai multor cladiri, cum este cazul unor asemenea forme de asociere existente la nivelul orasului Iasi.

Sesizarile membrilor comunitatii iesene pe acest subiect sint extrem de numeroase: numarul mare de cladiri din cadrul unei singure asociatii de proprietari si imposibilitatea fizica de organizare a adunarilor generale; incheierea de contracte de administrare defectuoase si in detrimentul proprietarilor, intre asociatiile de proprietari si persoanele juridice cu obiect de activitate in domeniu; lipsa contractelor individuale cu furnizorii de utilitati si plata de catre persoanele juridice care administreaza asociatiile de proprietari a facturilor catre acestia la termene care atrag penalitati, suportate ulterior de proprietari, lipsa de profesionalism din partea comisiei de cenzori ori de cite ori se solicita efectuarea controlului financiar contabil etc. Sesizarile prin care cetatenii se pling de proasta administrare a asociatiilor de proprietari, in contextul in care, in conformitate cu reglementarile interne si internationale, asociatia de proprietari este considerata esentiala pentru apararea intereselor proprietarilor individuali si a proprietatii comune, ne-au determinat sa analizam importanta controlului financiar-contabil la nivel de asociatie de proprietari.

O admninistrare financiara reusita reprezinta baza functionarii eficiente a asociatiei de proprietari. Controlul financiar trebuie sa fie adoptat ca procedura de control in activitatea curenta a administratiei.

In conformitate cu prevederile art. 20 lit. c din Normele metodologice la Legea nr. 230/2007 cu modificarile si completarile ulterioare, „cenzorul sau comisia de cenzori a asociatiei de proprietari (…) verifica gestiunea financiar-contabila".

De asemenea, in conformitate cu prevederile art. 55 din Legea nr. 230/2007 cu modificarile si completarile ulterioare, coroborat cu art. 59 din Normele metodologice "consiliile locale, cu sprijinul aparatului propriu al consiliilor judetene, (…), exercita controlul asupra activitatii financiar-contabile din cadrul asociatiilor de proprietari, din oficiu ori la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociatiei de proprietai". Insa, potrivit alin. 3 al art. 59, acest control se efectueaza in functie de resursele bugetare proprii si in parteneriat cu Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, ulterior efectuarii controlului de catre comisia de cenzori. Cu alte cuvinte, exercitarea acestui control se va face fie de comisia de cenzori, fie de o persoana fizica sau juridica care are calitatea de a efectua expertize, si in ultimul rind de serviciul specializat din cadrul Primariei.

Din cele enuntate mai sus se desprind urmatoarele concluzii:

* necesitatea verificarii de catre Serviciul asociatii de proprietari din cadrul Primariei a existentei structurii obligatorii a asociatiei instituita prin lege, in principal a existentei comisiilor de cenzori; 

* instituirea de catre asociatiile de proprietari a controlului financiar-contabil ca procedura in activitatea curenta menita sa creasca credibilitatea proprietarilor in structurile acesteia; 

* studierea posibilitatii incheierii de contracte de furnizare a utilitatilor cu fiecare proprietar in parte, in raport cu realitatile social-pragmatice ale comunitatii.

Carla Spiridon, consilier coordonator al Biroului teritorial Iasi al Institutiei Avocatul Poporului

Comentarii