Trebuie Guvernul sa se implice in sustinerea Centrelor de Excelenta?

duminică, 17 iunie 2007, 18:35
4 MIN
 Trebuie Guvernul sa se implice in sustinerea Centrelor de Excelenta?

Loredana Achitei, 25 ani, studenta

Imi amintesc din timpul liceului ca dirigintele propunea celor cu rezultate bune la invatatura sa mearga la Centrul de Excelenta. Din proprie experienta, cred ca este o optiune buna pentru cei care doresc sa-si imbogateasca bagajul de cunostinte. Intr-adevar, dotarile lasau de dorit, ca sa nu mai spunem de partea practica, ce efectiv lipsea. Nu stiu daca s-a facut vreun proiect in scopul unei finantari din fonduri PHARE, dar cred ca ar fi si aceasta o varianta.

Constantin Apetroaiei, 53 ani, electrician

Ce ar putea face Guvernul pentru Centrul de Excelenta de la Iasi si presupun ca si din alte orase, decit sa aloce fonduri pentru cele necesare? Daca vor fi aceste fonduri, probabil nu suficiente, dar si cu diferite sponsorizari sau donatii, munca profesorilor va fi mai usoara si elevii dotati isi vor putea mari performantele.

Liliana Radu, 18 ani, eleva

Si la liceul unde invat eu sint elevi care vin, simbata, la Centrul de Excelenta. Stiu ca la inceput au dat un test, destul de usor. Ar trebui sa functioneze mai departe, pentru ca acolo se invata niste lucruri interesante, in plus fata de ce se preda la scoala si cei inscrisi nu invata din obligatie, ci din placere. Acestor Centre, care pregatesc olimpici, ar trebui sa li se acorde mai multa atentie din partea Guvernului si sa aiba posibilitatea legala de a-si constitui un buget.

Daniel Brosteanu, 47 ani, administrator firma

Ar trebui inzestrate toate aceste centre cu aparatura necesara. Va rog sa ma credeti, m-am saturat sa spun si sa tot aud ce ar trebui sa se faca si sa nu se faca nimic. Ar trebui, deci, sa le puna la dispozitie elevilor si profesorilor echipamentul necesar, incit drumul spre cunoastere sa nu fie anevoios. Sa dea bani mai putini pentru masini de lux si sa investeasca in aceste forme de perfectionare care sint centrele de Excelenta. Ce ar mai putea face Guvernul: sa propuna Parlamentului amendamente la legea sponsorizarii, ca sponsorii sa fie incurajati sa ajute financiar aceste centre. 

Liliana Rotariu, 34 ani, asistenta medicala

Am impresia ca statul nu are grija de nimic, cei din Guvern au grija numai de ei. Ar fi bine sa nu am dreptate. Toata lumea se mindreste ca avem elevi inteligenti, dar nimeni ii ajuta. Am vazut la televizor ca vor sa dea un premiu, la anul sau nu stiu cind, de citeva mii de euro la olimpici. E foarte bine ca ii premiaza pe olimpici, dar sa nu uite unde se pregatesc multi dintre acestia. Am inteles ca nu sint fonduri nici pentru gradinite, asa ca nu e de mirare ca pentru un centru de excelenta nu sint bani. Poate ministerul Educatiei va face totusi ceva, daca ministrul este iesean.

Virgil Valceanu, 52 ani, economist

Problema este foarte serioasa. Fara indoiala, cei din Guvern stiu despre acesti copii superdotati si-si dau bine seama ca ei sint viitorul, dar trebuie sa-si dea seama si ca multi dintre ei se pregatesc, nu pentru Romania, ci pentru Occident. Ar trebui, deci, sa fie incurajati sa ramina in tara si sa aiba certitudinea ca vor avea locuri de munca si posibilitatea de a se afirma. Sint copii supradotati care nu au conditii materiale acasa. Ar trebui ajutati si in acest sens, dar in primul rind statul roman ar trebui sa se gindeasca ca acesti tineri, dupa absolvirea unei facultati, vor pleca.

Diana Rotaru, 38 ani, sociolog

In aceste centre sint pregatite viitoarele elite si e trist ca functioneaza in astfel de conditii. Profesorii nu sint platiti pentru orele respective; fiecare liceu, dupa posibilitati, le mai trec la ore suplimentare, platite ca orele de scoala obisnuite. Plata acestor ore ar fi o motivatie si pentru profesori, salariile fiind asa cum sint. Numai daruirea nu imbunatateste activitatea. Scoala face ce poate, dar Guvernul ar trebui sa recunoasca aceste centre. Spatiul de functionare nu ar fi o problema, deoarece orele se tin in zilele libere. Nu cred ca e vorba neaparat de copii supradotati, ci foarte muncitori si cu o inteligenta peste medie.

Veronica Margarit, 38 ani, cosmeticiana

O posibilitate de a ajuta dezvoltarea Centrului de Excelenta ar fi si aceea de cedare a unui procent din impozitele pe salarii. De asemenea, se mai pot implica si parintii copiilor merituosi, daca doresc ca acestia sa aiba cunostinte in plus fata de ceea ce li se preda la scoala in orele obisnuite.

Andrei Balan, 40 ani, conducator auto

Eu nu stiu daca aceste Centre de Excelenta au un rol deosebit pentru viitorul Romaniei. Tinind cont ca libertatea de miscare este foarte mare si ca, in general, elevii foarte buni, dupa ce se pregatesc in mod exceptional prin aceste clase de excelenta, pleaca din tara. Eu consider ca acest fenomen ajuta la ceea ce se numeste astazi brain-drain si a face un fel de clase de elita pentru anumite valori este ceva costisitor pentru tara. Parerea mea este ca invatamintul ar trebui sa fie acelasi pentru toti, de calitate si care sa duca la rezultate deosebite pentru mai multi absolventi decit au fost in ultimii ani.

A consemnat Aurel OANCEA

Comentarii