A bătut radarul poliţiei spunând că şi-a activat limitatorul de viteză al maşinii. Judecătorii i-au dat dreptate

marți, 03 octombrie 2023, 01:50
2 MIN
 A bătut radarul poliţiei spunând că şi-a activat limitatorul de viteză al maşinii. Judecătorii i-au dat dreptate

Un șofer de BMW și-a primit înapoi permisul de conducere, ridicat de polițiști pentru că depășise cu mai mult de 50 km/h viteza maxim permisă în oraș. Șoferul a explicat că era imposibil să fi mers chiar atât de repede. Probabil obișnuit „să o calce”, își programase computerul de bord să-l avertizeze când atinge 95 km/h. Radarul fie nu fusese folosit corect, fie era defect.

Constantin I. fusese sancționat de polițiștii rutieri pentru că în dimineața zilei de 23 octombrie a anului trecut, fusese depistat pe bulevardul Chimiei, la volanul unui BMW XI a cărui viteză, înregistrată de radar era de 102 km/h. Conform legii, depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul respectiv de drum se sancționează cu amendă și cu suspendarea dreptului de a conduce pe durata a 90 de zile.

În plângerea adresată Judecătoriei, șoferul nu a negat că depășise viteza de 50 km/h permisă în localitate. El a afirmat doar că viteza autoturismului fusese mai mică de 95 km/h, întrucât sistemul de avertizare sonoră nu se declanșase. Plângerea lui Constantin I. a fost respinsă de magistrații Judecătoriei. Aparatul radar avea buletinul de verificare metrologică la zi, așa că judecătorii au considerat că înregistrarea furnizată de acesta fusese corectă.

Lucrurile au fost văzute însă altfel la nivelul Tribunalului, unde a fost judecat apelul declarat de șofer. Proba care a schimbat părerea judecătorilor a fost tocmai CD-ul depus la dosar de reprezentanții Inspectoratului Poliției Județene. Imaginile de pe acesta arătau că radarul înregistrase doar pentru o fracțiune de secundă 102 km/h. În chiar aceeași secundă, viteza scădea brusc la doar 86 km/h, ceea ce era imposibil. De altfel, nu se observa nicio decelerare bruscă a vehiculului. În continuare, viteza scădea treptat, din momentul în care șoferul observase mașina poliției, până la valoarea de 69 km/h. Chiar dacă era cert că automobilul depășise viteza legală, dubiile judecătorilor față de viteza reală a BMW-ului condus de Constantin I. i-a făcut pe magistrați să dispună anularea în întregime a procesului-verbal de contravenție. Șoferul a fost exonerat atât de plata amenzii de 1.305 lei, cât și de suspendarea pe trei luni a permisului de conducere. Sentința Tribunalului este definitivă. 

Comentarii