“Boala mâinilor murdare”, tot mai răspândită în Iaşi. Prezentaţi-vă cât mai repede la medic

marți, 23 octombrie 2018, 18:54
1 MIN
 “Boala mâinilor murdare”, tot mai răspândită în Iaşi. Prezentaţi-vă cât mai repede la medic

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi spun că numărul cazurilor de hepatită A, cunoscută şi sub denumirea de „boala mâinilor murdare”,  a crescut considerabil în ultima perioadă.

Aceştia susţin că situaţia este specifică sezonului de toamnă, când sunt consumate mai multe fructe şi legume fără a fi spălate corespunzător şi când copiii se întorc la şcoală. De la începutul toamnei până în prezent, la spital au ajuns 20 de persoane.

„Există un număr ceva mai mare de hepatite A, apărute în special la cei mici. Începerea şcolii e un semnalul de alarmă către bunici, părinţi şi cadre didactice să se facă dezinfectarea alimentelor şi a mâinilor aşa cum trebuie. Cadrele didactice şi cadrele medicale de la cabinetele  şcolare ar trebui să se implice în gestionarea situaţiei. Hepatita A este, din fericire, o afecţiune hepatică ce nu cronicizează, precum hepatitele B şi C, dar la apariţia simptomelor, bolnavii trebuie să se prezinte cât mai repede la medic”, a precizat dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Hepatita A este o infecţie hepatică provocată de un virus ce poate fi luat din apă sau alimente. Principalele simptome sunt febra, pierderea poftei de mâncare, îngălbenirea pielii şi a ochilor, urină de culoare întunecată şi scaune moi, durere în partea superioară a burţii, piele iritată şi dureri musculare. (Andreea Anton)

Comentarii