A făcut scandal şi a încercat să scape de amendă invocând „legitima apărare”

marți, 28 februarie 2023, 02:50
2 MIN
 A făcut scandal şi a încercat să scape de amendă invocând „legitima apărare”

Un ieşean a invocat „legitima apărare” după ce a fost amendat de poliţişti pentru scandalul provocat în propriul apartament. M.T. fusese amendat la începutul lunii martie a anului trecut cu 1.000 de lei după ce lovise în tavanul apartamentului cu un obiect contondent şi ţipase după ajutor, fără a exista însă un pericol real.

Bărbatul a contestat amenda, spunându-le judecătorilor că de fapt se aflase în stare de legitimă apărare, „pe fondul suferinţelor şi vătămărilor pe care i le cauzează vecinii prin hărţuiri, loviri şi alte violenţe săvârşite sisstematic, zi de zi, cât timp se află acasă”.

Ieşeanul şi-a susţinut afirmaţiile prin înscrisuri şi înregistrări video, dar din acestea magistraţii Judecătoriei nu au putut constatat decât că M.T. se afla în conflict cu vecinii, nu că ar fi fost în vreun fel pus în pericol de aceştia. Ei au apreciat că procesul-verbal întocmit de poliţiştii Secţiei 6 nu făcea altceva decât să sancţioneze un scandalagiu, valoarea amenzii fiind proporţională cu fapta săvârşită.

„Procesul verbal este legal şi temeinic întocmit şi este susţinut de dovezile depuse la dosarul cauzei, petentul tulburând liniştea vecinilor prin lovirea cu un obiect contondent şi prin exclamarea unor ţipete de ajutor, fără a exista un pericol real care să justifice conduita sa. În acest sens, instanţa constată că nivelul amenzii aplicate petentului corespunde pericolului social al faptei sale şi conduitei acestuia, precum şi faţă de numeroaselor acte materiale reţinute în cuprinsul procesului-verbal de contravenţie, în considerarea rolului preventiv şi educativ al sancţiunii aplicate”, au conchis judecătorii.

Procesul-verbal de contravenţie va rămâne în vigoare dacă un eventual apel depus de M.T. nu va duce la altă soluţie judiciară. 

Comentarii