„Fetele din umbră”, o expoziţie marca Marius Florescu, artistul cu o poveste cutremurătoare

luni, 16 octombrie 2017, 11:19
2 MIN

Artistul ieşean care a uimit o lume întreagă cu povestea sa de viaţă, expune luna viitoare la Prefectură o serie din lucrările sale, care vor merge mai apoi în alte expoziţii din lume.

Marius Florescu, copilul abandonat după naştere şi crescut prin orfelinatele vremii, a reuşit să obţină diplomă de inginer, de filolog şi de fotograf profesionist. În prezent, acesta este singurul fotograf român care se poate lăuda că una din lucrările sale, expuse acum ceva vreme la Louvru, la Paris, a fost cumpărată de Angelina Jolie şi Brad Pitt.

Expoziţia din Iaşi va fi pe 27 noiembrie noiembrie, tema fiind „Fetele din umbră”.

„Iniţial voi începe turneul expoziţiei internaţionale de fotografie de la Iaşi, apoi voi merge la Bucureşti, la Muzeu Etnografic, apoi în Germania, la Stugartt şi Italia. Vor fi expuse în jur de 30 de lucrări, iar în Germania şi Italia expoziţiile vor avea loc anul viitor începând cu luna august”, a precizat tânărul artist.

Povestea de viaţă a ieşeanului care are acum 38 de ani este cel puţin cutremurătoare. A fost abandonat în maternitatea din Piatra Neamţ de către mama care s-a internat cu o identitate falsă şi nu şi-a cunoscut niciodată familia. Până la 23 de ani a crescut în sistem şi suferă de boala Wilson de la naştere. Cu o voinţă de fier, a reuşit să-şi croiască un drum în lume.

Până în prezent a avut peste 15 expoziţii personale, printre care una chiar la vestitul muzeu parizian Luvru, în 2010. Timp de 27 de zile, 40 de fotografii de-ale sale au putut fi admirate. Prima sa expoziţie a fost însă la Palatul Brukenthal din Sibiu în 2004, unde a expus 25 de lucrări pe tema „Peisaj de toamnă“.

După ce a făcut clasele I-VIII la Popricani, a urmat Liceul „C. Brâncuşi“, apoi a dat la Facultatea de Mecanică de la Universitatea Tehnică. A absolvit în 2008 şi Facultatea de Filologie de la Universitatea „Al.I. Cuza“, apoi masterul la Universitatea de Arte „G. Enescu“, unde a studiat arta foto-video şi regia.

„Am avut o copilărie dură. La centru, cine prindea o felie de pâine în plus, o ascundea în pantof. Situaţa s-a schimbat prin ‘97, când au început să vină străini şi să aducă alimente şi medicamente, încălţăminte….“, povestea Marius pentru Ziarul de Iaşi acum trei ani, când am realizat un reportaj cu el.

Unul din visele sale este o şedinţă foto în Pacific, una la Praga şi una în Noua Zeelandă. 

Comentarii