Argintul viu - A folosit mercur la descântece și a ajuns în fața judecătorilor de la Iași
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 20.01.2021

Argintul viu - A folosit mercur la descântece și a ajuns în fața judecătorilor de la Iași

GALERIE
mercur, metal
  • mercur, metal
- +

Descântecele erau să-i aducă unei bârlădence câţiva ani de puşcărie. Aceasta a scăpat în primă instanţă de o condamnare severă pentru trafic de substanţe toxice, dar libertatea sa se află în mâinile judecătorilor ieşeni.

În cursul lunii mai 2018, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase Vaslui s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că Dinarca Brătianu, sora bulibaşei din Bârlad, ar deţine, fără drept, un pistol şi muniţie letală. La percheziţie nu a fost găsită nicio armă, dar în cămară a fost descoperit un bidon din plastic conţinând 1,6 kg de mercur. Deţinerea acestei substanţe este permisă doar în condiţii speciale, vaporii care se formează chiar şi la temperaturi scăzute fiind deosebit de toxici. În cursul audierilor, Dinarca Brătianu a afirmat că mercurul se afla în locuinţă încă de pe vremea când trăia tatăl ei, care îl folosea la confecţionarea cazanelor. Ea îl întrebuinţa la descântece pentru copii şi cunoştinţe apropiate. În cadrul ritualului, femeia topea într-un polonic cositor, iar peste acesta turna de trei ori mercur. Tradiţional, cositorul este folosit pentru descântece de deochi, frică sau boală. Dimpotrivă, mercurul este utilizat de regulă pentru blesteme.

Explicaţiile Dinarcări Brătianu au fost întărite şi de mărturia fiului său. De asemenea, femeia a precizat că nu se consideră vinovată de săvârşirea vreunei fapte penale, necunoscând faptul că nu are voie să deţină mercur. Argumentele acesteia au fost acceptate de judecătorii bârlădeni, care au apreciat că femeia se afla în eroare de fapt, neavând cunoştinţă de prevederile legii penale. Ca urmare, femeia a fost achitată, cheltuielile judiciare în valoare de 830 lei rămânând în sarcina statului. Procurorii au făcut apel împotriva sentinţei, cauza aflându-se pe rolul Curţii de Apel ieşene. La termenul de ieri a fost dispusă o amânare, pentru aducerea în faţa instanţei a martorilor. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Acord controversat, moment controversat

Lucian DÎRDALA

Acord controversat, moment controversat

Am avut parte de o dovadă elocventă a modului în care guvernul de la Berlin exercită leadership-ul politic în Uniunea Europeană: atent să inspire acţiunea Comisiei, priceput să creeze coaliţii de sprijin largi, capabil să ofere justificări pragmatice şi, mai ales, mereu atent să nu perturbe liniştea unui cadru instituţional comunitar atât de favorabil pentru companiile germane capabile de expansiune.

Filmuletul zilei

opinii

Un măscărici toxic

Florin CÎNTIC

Un măscărici toxic

Una dintre marile probleme ale Evului Media în care trăim o reprezintă idolii de carton. De regulă caraghioşi, dar, câteodată, toxici. Donald Trump va rămâne neîndoielnic în istorie, însă nu cum ar fi dorit.

Politrucii vechi și politicienii noi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Politrucii vechi și politicienii noi

(reflecţii în urma unei audienţe)

„Când te ascult, mi se deschide inima” (II)

Alex VASILIU

„Când te ascult, mi se deschide inima” (II)

Anii frumoşi, mulţi, încărcaţi pentru Viorica Cortez de succese pe cele mai prestigioase scene ale lumii, ar putea fi ilustraţi numai prin reproducerea, chiar fragmentară, a listelor cu teatrele, partenerii, dirijorii cu care a realizat spectacole şi concerte, ale revistelor şi ziarelor ce au adăpostit cronici laudative. Lectura documentelor impresionează. Fotografiile înfăţişând-o în roluri diferite, alături de stele ale scenei lirice, stârnesc admiraţia.

pulspulspuls

Nervozitate mare pe samsarii de la cumătrie. Cu ce îi mai abureşte Peni?

Nervozitate mare pe samsarii de la cumătrie. Cu ce îi mai abureşte Peni?

Tergiversările în desemnarea celui de-al doilea vice, dar şi întârzierile în găsirea unei majorităţi care să-i sprijine viziunile edilitare şi nu numai, auzim că ar fi creat mare nervozitate în ultima perioadă în rândul şmenarilor imobiliari care, fiecare după posibilităţi ori interes, au pus umărul sau teşchereaua la dispoziţie pentru realegerea premarelui lor. 

Caricatura zilei

Febra

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.