Argintul viu – A folosit mercur la descântece și a ajuns în fața judecătorilor de la Iași

joi, 14 ianuarie 2021, 02:57
2 MIN
 Argintul viu – A folosit mercur la descântece și a ajuns în fața judecătorilor de la Iași

Descântecele erau să-i aducă unei bârlădence câţiva ani de puşcărie. Aceasta a scăpat în primă instanţă de o condamnare severă pentru trafic de substanţe toxice, dar libertatea sa se află în mâinile judecătorilor ieşeni.

În cursul lunii mai 2018, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase Vaslui s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că Dinarca Brătianu, sora bulibaşei din Bârlad, ar deţine, fără drept, un pistol şi muniţie letală. La percheziţie nu a fost găsită nicio armă, dar în cămară a fost descoperit un bidon din plastic conţinând 1,6 kg de mercur. Deţinerea acestei substanţe este permisă doar în condiţii speciale, vaporii care se formează chiar şi la temperaturi scăzute fiind deosebit de toxici. În cursul audierilor, Dinarca Brătianu a afirmat că mercurul se afla în locuinţă încă de pe vremea când trăia tatăl ei, care îl folosea la confecţionarea cazanelor. Ea îl întrebuinţa la descântece pentru copii şi cunoştinţe apropiate. În cadrul ritualului, femeia topea într-un polonic cositor, iar peste acesta turna de trei ori mercur. Tradiţional, cositorul este folosit pentru descântece de deochi, frică sau boală. Dimpotrivă, mercurul este utilizat de regulă pentru blesteme.

Explicaţiile Dinarcări Brătianu au fost întărite şi de mărturia fiului său. De asemenea, femeia a precizat că nu se consideră vinovată de săvârşirea vreunei fapte penale, necunoscând faptul că nu are voie să deţină mercur. Argumentele acesteia au fost acceptate de judecătorii bârlădeni, care au apreciat că femeia se afla în eroare de fapt, neavând cunoştinţă de prevederile legii penale. Ca urmare, femeia a fost achitată, cheltuielile judiciare în valoare de 830 lei rămânând în sarcina statului. Procurorii au făcut apel împotriva sentinţei, cauza aflându-se pe rolul Curţii de Apel ieşene. La termenul de ieri a fost dispusă o amânare, pentru aducerea în faţa instanţei a martorilor. 

Comentarii