„Harta“ viitoarelor şantiere din traficul ieşean. Care sunt cartierele norocoase

luni, 13 august 2018, 01:50
3 MIN
 „Harta“ viitoarelor şantiere din traficul ieşean. Care sunt cartierele norocoase

Cele mai importante vor fi lucrările la reţelele de termoficare, care vor afecta cel puţin cinci artere importante din oraş. În paralel, vor demara şi alte lucrări edilitare, în cartiere.

Mai multe lucrări publice vor fi demarate în perioada următoare. În acest sens, municipalitatea a emis o serie de acte urbanistice, majoritatea fiind certificate de urbanism. Printre cele mai importante se numără lucrările la reţelele de termoficare ce sunt gestionate de Veolia Energie Iaşi.

Constructorul contractat de Primărie a finalizat recent intervenţiile în zone precum şoseaua Naţională, pe listă urmând lucrări la magistrale situate între Calea Chişinăului şi intersecţia cu bulevardul Primăverii, Canta (zona de intersecţie cu strada Brateş) şi Carol I intersecţie cu strada Toma Cozma, Nicolina (străzile Minervei şi Orientului).

În ceea ce priveşte proiectele municipalităţii, se află în pregătire modernizarea străzile Ol­teniei şi Transilvaniei, precum şi construirea unei grădiniţe în Dacia (aleea Prof. I. Simionescu). Un alt proiect important vizează amenajarea unui peron pe strada Palat, vizavi de Sala Polivalentă, pe sensul de mers spre Podul Roş. In­tenţia Primăriei este ca peronul să deservească atât tramvaie, cât şi autobuze.

Totodată, municipalitatea a început demersurile pentru realizarea unor staţii de încărcare rapidă a autobuzelor electrice în zone precum CUG I, Tehnopolis, incinta garajului CTP din Tudor Vladimirescu, rond Copou şi rond Dacia. În următorii 3 ani la Iaşi ar putea ajunge circa 44 de autobuze electrice prin intermediul unui program naţional derulat de Ministerul Dezvoltării, fondurile fiind asigurate de Uniunea Europeană.

Un proiect pentru care a fost eliberat certificat de urbanism şi care nu va avea nevoie ulterior de autorizaţie de construire constă în realizarea de staţii automate de închiriere a bicicletelor. Sistemul va cuprinde 50 de staţii, unde vor fi disponibile circa 1.000 de biciclete, proiectul fiind finanţat tot cu fonduri europene.

Nu în ultimul rând, Primăria pregăteşte execuţia soclului pentru statuia Regelui Ferdinand I (investiţie de circa 1 milion de lei, amplasamentul este pe esplanada din faţa Teatrului Naţional) şi reabilitarea termică a unor unităţi şcolare (Colegiul Teh­nic de Transporturi şi Construcţii, Grădiniţa cu program prelungit 9 şi Liceul Teoretic Waldorf).

Încep lucrările la blocurile Primăriei din Grădinari

Municipalitatea a emis, recent, o autorizaţie de construire şi pentru demararea lucrărilor la blocurile din Grădinari, proiectul fiind fi­nanţat de la bugetul local. Pro­gramul este unul multianual, iar, în final, Primăria vrea să ridice 16 tronsoane de bloc.

Etapa I a programului, pentru care a fost obţinută autorizaţia de construire, prevede amenajarea a 32 de apartamente (2 apartamente cu o cameră, 22 apartamente cu 2 camere şi 8 apartamente cu 3 camere) în tronsoane de bloc cu parter şi trei etaje. Apartamentele vor fi închiriate tinerilor specialişti din sănătate.

Contractul pentru execuţia tronsoanelor de bloc a fost semnat anul trecut cu o asociere de firme condusă de Elitconstruct SRL Vaslui, iar valoarea lucrărilor se ridică la 8,8 milioane lei.

Potrivit programului anunţat în 2016 de către Primărie, în zona Grădinari vor fi ridicate, în total, 16 tronsoane de bloc cu 288 de apar­tamente. Valoare totală a lucră­rile se ridică la peste 66 milioane lei. Municipalitatea are în proprie­tate în zona Grădinari aproape 26.000 mp.

Comentarii