​HOTNEWS: Uciderea lui Suleimani, “terifianta” abordare a steagului roşu şi războiul nuclear
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

​HOTNEWS: Uciderea lui Suleimani, “terifianta” abordare a steagului roşu şi războiul nuclear

GALERIE
steagul rosu
  • steagul rosu
- +

Uciderea comandantului Forţei Quds, Qassem Suleimani, a dat naştere unui adevărat şuvoi de comentarii, explicaţii, speculaţii şi predicţii, toate pe fondul temerilor, în mare măsură justificate, că este vorba de un eveniment care va avea consecinţe în regiune şi dincolo de aceasta.
 

Nu este foarte clar nici ce fel de act a fost atacul care l-a vizat pe Suleimani – a fost vorba de un act de apărare, de prevenire a unui atac iminent, cum a transmis administraţia de la Washington, sau de un asasinat prin care s-a încălcat legislaţia internaţională, cum afirmă Iranul şi unii experţi?

A respectat Donald Trump măcar legislaţia americană, cum spune Casa Albă, sau a declanşat ostilităţi cu o putere străină fără a cere aprobarea Congresului, aşa cum susţine preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi? Poate fi privit Qassem Suleimani ca un terorist, dat fiind că numele său figurează pe lista persoanelor şi entităţilor sancţionate de UE în vederea combaterii terorismului, iar Gărzile Revoluţionare Iraniene, din care face parte şi Forţa Quds, au fost desemnate de americani drept grupare teroristă în luna aprilie a anului trecut?

Sau a fost vorba de un ofiţer care a încercat să atingă obiectivele ţării sale – crearea unei adâncimi strategice, găsirea unor aliaţi, exportul revoluţiei islamice etc. – folosind resursele pe care le-a avut la îndemână, ceea ce a însemnat utlizarea unor tactici de conflict asimetric în faţa unor adversari net superiori?

În ceea ce priveşte consecinţele uciderii lui Qassem Suleimani, estimările privind gravitatea lor variază de la un oficial/analist/jurnalist la altul, însă deocamdată este vorba mai mult de speculaţii dat fiind că în primele zile după asasinat nu s-au întâmplat prea multe – câteva atacuri cu rachete la Bagdad şi la Balad, care nu au făcut victime, şi o rezoluţie prin care Parlamentul irakian solicită retragerea forţelor americane, însă e vorba de un act mai degrabă simbolic, întrucât astfel de rezoluţii nu sunt obligatorii, iar guvernul este doar interimar, pentru că şi-a dat demisia, aşa că nu prea are spaţiu de manevră.

Aşadar nimic spectaculos – dar aproape toată lumea se aşteaptă la mai mult, iar iranienii şi, într-o măsură mai mică, miliţiile şiite, promit că se vor întâmpla mai multe. De aici încep speculaţiile, unele dintre ele atât de exagerate încât merită un pic un atenţie.

SURSA: hotnews

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.