„Interesul candidaţilor pentru facultăţile Politehnicii ieşene reflectă fidel, din păcate, «paleta» economică a regiunii“

marți, 31 iulie 2018, 01:49
3 MIN
 „Interesul candidaţilor pentru facultăţile Politehnicii ieşene reflectă fidel, din păcate, «paleta» economică a regiunii“

A declarat rectorul  Universităţii Tehnice.

Numărul total al candidaţilor pentru locurile la buget de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ a scăzut faţă de anul trecut cu 5%, însă au fost aproape doi candidaţi pe un loc la cele rezervate „românilor de pretutindeni“. Chiar dacă procentual s-a înregistrat o scădere a numărului de dosare depuse anul acesta comparativ cu admiterea din 2017, cifrele nu sunt foarte diferite.

Anul acesta TUIASI a primit cu 80 de locuri mai mult la licenţă, fiind înregistraţi un număr de 2.574 de candidaţi unici pe 2.575 de locuri scoase la concurs la buget, şi încă 116 candidaţi care, din diverse motive, precum faptul că au urmat deja cursurile unei facultăţi la buget, au putut candida doar pentru locurile de la taxă.

Pentru candidaţii din Republica Moldova şi Ucraina au fost disponibile un număr de 300 de locuri, iar candidaţii au depăşit cu mai bine de 40% numărul de locuri disponibile. Din acest motiv, conducerea TUIASI va solicita Ministe­rului Educaţiei Naţionale o suplimentare a locurilor pentru candidaţii din categoria „ro­mâni de pretutindeni“.

„Rezultatele admiterii din sesiunea din vară, din acest an, sunt cele preconizate de noi, având în vedere numărul candidaţilor la examenul de bacalaureat şi rezultatele acestui examen. Interesul candidaţilor pentru facultăţile Politehnicii ieşene reflectă fidel, din păcate, «paleta» economică a regiunii, nu doar a celei strict situate în jurul Iaşului. Astfel, cele mai căutate facultăţi pentru studiile de licenţă sunt cele din domeniul IT&C, Arhitectură şi din domeniul energetic, urmate de facultăţile din domeniul me­canic. Rolul decisiv al potenţialului econo­mic al regiunii asupra opţiunilor candidaţilor se observă şi în cazul candidaţilor din Re­publica Moldova, la care topul preferinţelor este cumva «răsturnat» faţă de candidaţii din România, pe primele locuri fiind Ingineria chimică, Ingineria civilă şi Textilele“, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.

În urma sistemului unic implementat de TUIASI, care oferă candidaţilor posibilitatea de a se înscrie la oricâte specializări doresc cu un singur dosar şi o singură taxă de admitere, studenţii care nu au prins un loc la buget la o anumită facultate au posibilitatea de a fi redistribuiţi către celelalte, în funcţie de opţiunile completate pe formularul de admitere. 

În ceea ce pri­veşte studiile universitare de masterat, pentru sesiunea din toamnă a admiterii au rămas apro­xi­mativ 570 de locuri disponibile la buget la toate facultăţile TUIASI, în acest moment fiind 1.282 de candidaţi la buget şi 43 la taxă pe 1.858 de locuri bugetate.

La categoria candidaţilor români de pretutindeni pentru locurile de la master s-a înregistrat o creştere cu 37% a numărului de candidaţi faţă de anul trecut, însă locurile alocate de către minister nu s-au ocupat integral. Pentru sesiunea din toamnă a admiterii, candidaţii îşi vor putea depune dosarele în perioada 10 – 15 septembrie.

De asemenea, tot în luna septebrie va avea loc înscrierea şi pentru locurile la doctorat, între 3 şi 20 septembrie, colocviul de admitere urmând a fi organizat între 24 şi 27 septembrie.

Comentarii