O nouă carte din colecţia Top 10+, Editura Polirom

“Raftul cu ultimele suflări” de Aglaja Veteranyi

marți, 07 septembrie 2021, 13:10
2 MIN
 “Raftul cu ultimele suflări” de Aglaja Veteranyi

Cartea este un testament literar, procesul verbal al unei morţi programate,un strigăt de durere în faţa vidului despământenirii şi a pierderii identităţii.

 

„Iarna lui ’89 am petrecut-o în faţa televizorului. Toate ţările transmiteau acelaşi lucru. O cameră. O masă. Un bărbat, o femeie. Geniul Carpaţilor şi Mama tuturor copiilor. Un bărbat cu o puşcă. Femeia ţipă. Ţipă din piele. Filmul se întrerupe. În momentul împuşcării, operatorului i s-a rupt filmul. Scena următoare. Lîngă un zid zac, morţi, bărbatul şi femeia. Am folosit emoţia ca să ies din locuinţa mamei, iar mătuşa a făcut cerere de cetăţenie. Fără paşaport nu mă întorc, spuse ea, ăia mă opresc acolo. De ce nu ne arată cum l-au împuşcat pe cizmar? Ăla cu siguranţă mai trăieşte, împuşcătura e trucată.”

DESPRE AUTOR

Aglaja Veteranyi s-a născut în 1962 la Bucureşti, într-o familie de artişti de circ. A cutreierat cu trupa nenumărate ţări şi s-a stabilit, în cele din urmă, în Elveţia. Îndrumată de mama ei, care visa să facă din ea un star, a apărut pe scena mai multor varieteuri. A frecventat câţiva ani un pension, apoi a studiat arta dramatică la Zürich, iar din 1982 şi-a început cariera de actriţă şi de autoare dramatică. Împreună cu René Oberholzer a înfiinţat trupa experimentală Die Wortpumpe (1993), iar împreună cu Jens Nielsen grupul teatral Die Engelmaschine (1996). În 1998 a primit o bursă de la Literarisches Colloquium Berlin. A publicat numeroase poezii în reviste literare şi antologii din mai multe ţări. În 1999 îi apar volumul de versuri Daruri – un dans al morţilor şi romanul De ce fierbe copilul în mămăligă, tradus în mai multe limbi de circulaţie, pus în scenă la Teatrul Neumarkt din Zürich, în regia Katkei Schroth şi distins cu premiul pentru Cea mai bună carte a anului (Zürich, 1999), Premiul pentru literatură (Berlin, 2000) şi Premiul Chamisso (München, 2000). La sfîrşitul anului 2001 Aglaja Veteranyi predase editurii germane DVA al doilea roman, Raftul cu ultimele suflări, care avea să apară un an mai târziu. În plină afirmare creatoare, Aglaja Veteranyi se sinucide într-un spital din Zürich, în urma unei depresii, la începutul anului 2002.

De marţi, 14 septembrie 2021, la chioşcurile de presă, numai cu Ziarul de Iaşi: “Raftul cu ultimele suflări” de Aglaja Veteranyi

Pret: 15 lei

Partener: Fundaţia Antibiotice Ştiinţă şi Suflet

Comentarii