„Reset“ îi cere premierului Ludovic Orban să scoată “calul troian” din Comisia de la Veneţia

sâmbătă, 16 noiembrie 2019, 02:50
2 MIN
 „Reset“ îi cere premierului Ludovic Orban să scoată “calul troian” din Comisia de la Veneţia

Grupul Reset din Iaşi îi cere primului ministru Ludovic Orban să transmită Comisiei de la Veneţia un memorandum de retragere a încrederii statului în Tudorel Toader. După cum susţin semnatarii petiţiei, măsura ar putea fi dispusă în luna decembrie, la ultima reuniune anuală a Comisiei.

“În urma analizei mandatului domnului Tudorel Toader 23 februarie 2017 – 24 aprilie 2019 şi a modificărilor pe care acesta le-a operat la legile Justiţiei, inclusiv înfiinţarea Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, am constatat că activitatea domnului Tudorel Toader din funcţia de ministru al Justiţiei a fost în totală contradicţie cu principiile, valorile, statutul şi recomandările Comisiei de la Veneţia, organism constituit în cadrul Consiliului Europei”, susţin semnatarii petiţiei. Aceştia îi precizează primului ministru Lodovic Orban că în perioada februarie -iulie 2019 grupul Reset a purtat o corespondenţă cu membrii Comisiei de la Veneţia, comisie al cărui membru este Tudorel Toader.

Grupul Reset a întrebat cu această ocazie în ce condiţii unul dintre membrii săi poate fi exclus sau revocat din cadrul Comisiei. “În baza Statutului Comisiei de la Veneţia numirea membrilor este la latitudinea statelor membre. Este sarcina statului membru să se asigure că un membru individual îndeplineşte criteriile definite de Statutul Comisiei. Este adevărat că unele numiri recente ale unor membri în cadrul Comisiei ridică anumite probleme. Cu toate acestea, nu există nicio procedură în virtutea căreia Comisia să poată exclude sau suspenda un membru, însă potrivit Regulamentului de procedură, un membru nu poate vota pe o speţă care vizează ţara care l-a desemnat”, se arată în răspunsul Comisiei de la Veneţia.

 

 

Comentarii