De Sănătate

Punem punctul pe știi

„Sarea de baie“ le ia minţile tinerilor. Pe piaţa ieşeană îşi face loc un drog extrem de perfid

vineri, 10 februarie 2017, 03:01
3 MIN
 „Sarea de baie“ le ia minţile tinerilor. Pe piaţa ieşeană îşi face loc un drog extrem de perfid

Etnobotanicele de tip „sare de baie”, cunoscute şi cu numele „meow-meow”, i-au dat „aripi” unui ieşean. Victima, un tânăr de 19 ani, a ajuns la spital uşor euforic şi cu tulburări care le-au indicat medicilor o intoxicaţie cu etnobotanice. După ce a primit tratament de specialitate, pacientul le-a spus doctorilor că a consumat „sare de baie”, un tip de etnobotanice – mefedrona – despre care UE preciza în 2010 că are efecte similare cu cele ale drogului ecstasy. „Nu ştim dacă este singurul caz cu o asemenea intoxicaţie pentru că în UPU ajung frecvent tineri cu intoxicaţii cu etnobotanice, însă de cele mai multe ori nu ne precizează ce au consumat. Cert este că la ultimele congrese internaţionale de medicină de urgenţă s-a atras atenţia asupra consumului acestui tip de drog sintetic”, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. În presa internaţională, consumul etnobotanicelor de tip „sare de baie” este asimilat unor întâmplări năucitoare: în Miami, un bărbat a atacat un trecător muşcându-l de faţă, iar în Londra, mai mulţi „utilizatori” au relatat că produsul le dă senzaţia că sunt urmăriţi de monştri sau extratereştri. În urmă cu trei ani, un tânăr englez care locuia în West Sussex, aflat sub influenţa mefedronei, şi-a înjunghiat mama după care s-a mutilat tăindu-şi penisul.

Ieşeanul intoxicat cu etnobotanice de tip „sare de baie“ a ajuns în Unitatea de Pri­mire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ în cursul gărzii trecute. Pacientul în vârstă de 19 ani a venit în UPU cu mijloace personale şi le-a cerut medicilor ajutor întrucât stările pe care le resimţea îi erau străine. Urgentiştii şi-au dat seama imediat că este vorba despre o intoxicaţie cu etnobotanice, mai ales că pacientul este un „cunoscut“ de-al lor, prezentându-se în UPU de mai multe ori cu acest tip de into­xicaţie. După ce şi-a revenit în simţiri, tânărul le-a spus specialiştilor că a consumat „sare de baie“. Echipa UPU a decis să o cheme la spital şi pe mama pacientului, astfel încât recomandarea medicilor pen­tru un consult la psihiatrie să nu rămână doar o indicaţie pe hârtie, ci familia chiar să solicite ajutorul specialiştilor. „Pa­cientul a primit tratament pentru o intoxicaţie cu etnobotanice, după ce a inhalat «săruri de baie», un amestec care nu are legătură cu sarea de baie aromată, pe care o folosim când ne spălăm. La congresele noastre de medicină de urgenţă s-au prezentat în ultimul timp astfel de cazuri. Mai ales englezii consumă acest tip de etnobotanice. Oameni din lumea bună a lor inhalează în pauze acest amestec şi revin la muncă tonici, foarte în putere. Au efecte de tip amfetamină, sunt halucinogene, energizante şi provoacă o stare de bine, de visare“, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. 

Efectele „sărurilor de baie“

Etnobotanicele de tip „sare de baie“ poartă denumirea ştiinţifică de mefedronă, substanţă ilegală în mai multe state UE, printre care şi România. Conform unei informări din 2010 a Comisiei Europene, mefedrona este un stimulent ale cărui efecte fizice sunt comparabile cu cele produse de ecstasy sau cocaină. Substanţa se vinde pe Internet şi în magazine de produse etnobotanice sub forma de praf, dar şi de capsule sau tablete. „Efectele specifice ale mefedronei sunt greu de evaluat, pentru că aceasta se utilizează în principal în combinaţie cu substanţe precum alcoolul şi alte stimulente. Se consideră că mefedrona are efecte fizice similare altor droguri stimulante, în special ecstasy. Cu toate acestea, durata de acţiune relativ scurtă a mefedronei, care determină administrarea unor doze repetate, este mai apropiată de cea a cocainei. Anumite elemente sugerează că aceasta ar putea fi utilizată ca alternativă la stimulentele ilegale, că prezintă un risc ridicat de abuz şi că poate cauza dependenţă“, se arată în informarea citată. În UE au fost semnalate zeci de cazuri de deces provocate de mefedrona, la alte zeci de europeni morţi detectându-se post-mortem substanţa mefedronă. Produsul mai poartă şi denumirile de demetilmetcatinonă, „meow-meow“, „Miaow“, „MMCAT“, „Special gold – sare“, „Pulse – pulbere“, „Spice Dia­mond“ sau „miau-miau“ în limba română. „Sărurile de baie“ provoacă senzaţii de alertă, euforie, excitabilitate, stimulare sau logore. 

Consumul etnobotanicelor de acest tip poate duce la sângerare nazală, halucinaţii, probleme de circulaţie, erupţii, anxietate, paranoia, halucinaţii, pierderea capacităţii de concentrare, pierderea memoriei de scurtă durată, tahicardie, anxietate, depresie, hiperhidroză, bruxis. Mefedona se trage dintr-un ingredient găsit în planta halucinogenă Catha edulis din Africa de Sud. Cathinonul, ingredientul activ din planta Khat, este ilegal. Potrivit Centrului Regional de Pre­venire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, anul trecut, 493 de ieşeni au fost internaţi de urgenţă în urma consumului de substanţe psihoactive, două treimi dintre aceştia fiind minori. În plus, 120 de copii au consumat droguri de risc sau mare risc, iar 59 au inge­rat medicamente psihotrope şi substanţe volatile.

Comentarii