A treia zi de proteste ale transportatorilor și fermierilor, blocați de filtre la intrările în Capitală

vineri, 12 ianuarie 2024, 10:57
6 MIN
 A treia zi de proteste ale transportatorilor și fermierilor, blocați de filtre la intrările în Capitală

Transportatorii și fermierii se află vineri în cea de a treia zi de proteste, la intrările în București, unde polițiștii și jandarmii au făcut filtre și le interzic accesul din cauză că nu au autorizație pentru a manifesta în Piața Victoriei, așa cum intenționează. De asemenea, zeci de fermieri se îndreaptă spre Capitală cu tractoarele din județul Călărași.

Joi seară, Poliția a blocat intrarea transportatorilor și a fermierilor cu utilaje în Capitală, iar manifestanții au spart barajul. Diana Șoșoacă și George Simion au mers în mijlocul protestatarilor, dar au fost huiduți.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că „organele de ordine nu fac altceva decât să aplice legea”, făcând „apel la rațiune și calm”. El a spus că aceștia nu vor intra în oraș dacă nu vor obține autorizație de protest.

Vineri, transportatorii și fermierii continuă protestele, sute de autovehicule aflându-se la intările în București, unde sunt filtre ale Poliției și Jandarmeriei, care le împiedică accesul.

O echipă Digi24 a filmat o coloană de fermieri care au plecat cu tractoarele vineri din Lehliu Gară, spre București, pe vechiul drum dinspre mare, DN 3A, unde circulă cu 10 – 15 kilometri la oră.

Ce spune Nicușor Dan

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, vineri, că în continuare nu a fost contactat de către reprezentanți ai transportatorilor sau fermierilor pentru a cere autorizație de protest în Piața Victoriei. El spune că, în momentul în care i se va cere, nu are nicio problemă să autorizeze un astfel de protest, cu condiția ca el „să nu afecteze activitatea curentă a bucureștenilor.”

„Legea spune că autorizația pentru proteste este dată de primar, iar de la începutul mandatului meu noi am autorizat toate protestele. În acest caz nu avem depusă o cerere de către inițiatori, iar când o vom avea, vom întruni o comisie din care fac parte reprezentanți ai Poliției, ai Jandarmeriei și, evident, vor fi invitați și reprezentanți ai transportatorilor.
Nu există motive ca acest protest să fie respins, în condiții în care nu va fi paralizată activitatea curentă a bucureștenilor.
(…) Este o discuție tehnică, pe care o vom avea cu Poliția și cu Jandarmeria.
La Piața Victoriei, este spațiu suficient, dacă se doreste un protest acolo”, a declarat Nicușor Dan.

Ce vor transportatorii

Transportatorii cer recunoaşterea transportului rutier ”drept sector economic strategic şi elaborarea unor măsuri care să susţină acest sector economic pentru a rămâne competitiv şi a aduce în continuare venituri directe la bugetul statului”, în condiţiile în care susţin că sectorul transporturilor este cel mai mare exportator de servicii din România, aducând peste 5 miliarde de euro anual în economia românească, contribuind la reducerea deficitului valutar.

Protestatarii au o listă de revendicări:

1. Plafonarea RCA la 5.000 de lei la B 0 şi posibilitatea suspendării acoperirii poliţelor (RCA/CMR/casco) când un camion nu este în uz şi prelungirea automată a valabilităţii.

2. Scurtarea timpilor de trecere a frontierei prin modificarea OG 43 şi respectarea Regulamentului European 1100/2008 privind controalele în vămi (care prevede eliminarea controalelor maselor şi dimensiunilor din punctele de trecere a frontierelor pentru a fluidiza traficul prin frontiere)

– Reintroducerea toleranţelor la depăşirile de greutate/gabarit, aşa cum prevăd şi normele europene şi evitarea dublei taxări
– Mutarea controlelor rovinietei, cântarului şi al măsurării gabaritului pe teritoriul naţional/la cel puţin 15 km de punctul de trecere a frontierei, respectând astfel şi Regulamentul European 1100/2008 privind controalele în vămi (care prevede eliminarea controalelor maselor şi dimensiunilor din punctele de trecere a frontierelor pentru a fluidiza traficul prin frontiere)
3. Alocaţii de cazare/alocaţii de hrană

– Acordarea alocaţiei de cazare neimpozabilă de 265 lei/zi pentru salariaţii bugetari să se acorde şi angajaţilor din privat, fără documente justificative.
– Introducerea unei alocaţii de hrană pentru lucrătorii detaşaţi, neimpozabilă, în valoare de 40 EUR/zi, care să se adauge la plafonul maxim de 87,5 EUR/zi în limita căruia se poate acorda indemnizaţia de detaşare
4. Reglementarea unui mediu de concurenţă loială în transporturi:

– Reglementarea unei legi anti-dumping prin care se pedepseşte prestarea unui serviciu la un tarif care nu acoperă costurile implicate (poate fi aplicată la nivelul întregii economii pentru interzicerea activităţii economice sub costuri). Impunerea unui tarif minim de referinţă.
– Obligaţia plăţii timpilor de aşteptare a camioanelor la încărcare/descărcare care depăşesc 2 ore
– Obligaţia plăţii serviciului prestat de şofer de încărcare/descărcare a mărfii în/din camion sau interzicerea acestui serviciu
– Obligativitatea expeditorilor de a prezenta la licenţiere o asigurare de risc financiar sau orice altă formă de garanţie bancară în limita căreia poate încheia tranzacţia
– Responsabilizarea beneficiarului mărfii, care a asigurat încărcarea camionului, în cazul în care la cântar se constată altă greutate decât în documente
5. Posibilitatea recuperării unui procent din acciza la combustibil pentru firmele de transport

6. Controlul camioanelor ucrainene pe teritoriul României în egală măsură cu al celor româneşti. Rezolvarea problemelor de acces în Portul Constanţa care au devenit din ce mai acute de când sunt atât de multe camioane ucrainene care intră zilnic în port

Transportatorilor li s-au alăturat și fermieri în protestele declanșate marți.

Fermierii cer mai mult sprijin din parte guvernului

Reprezentanţii unor organizaţii agricole au anunţat că nu au nicio o legătură cu protestul spontan anunţat în mediul online de fermieri din mai multe zone ale ţării, care au venit cu mai multe camioane şi tractoare spre Bucureşti, însă au confirmat participarea unor fermieri din organizaţiile lor, potrivit Agerpres.

„Protestul s-a declanşat spontan din partea transportatorilor români. Sunt implicaţi şi fermierii români din nordul şi estul ţării , inclusiv din organizaţia noastră, dar cea mai mare problemă o au transportatorii”, a declarat, miercuri, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Nicu Vasile, organizaţie care face parte din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) .

Acesta a precizat că problema cea mai mare a fermierilor nu este pe partea de valorificare, ci pe partea de costuri şi de taxe, la fel ca şi cea a şoferilor şi transportatorilor.

„Gradul de îndatorare a sectorului este destul de mare. Noi în primă fază vom negocia, pentru a dezvolta sectorul împreună cu partea politică, iar în cazul în care nu se găsesc măsuri, strategii de dezvoltare sectorială, vom apela şi noi la aceeaşi formă de protest, dar vom merge şi pe partea de Bruxelles, pentru că sunt foarte multe constrângeri pentru fermierul român faţă de ce i s-a promis în 2007 la intrarea în comunitatea europeană. Nu s-a respectat absolut nimic, în afara faptului că s-au diminuat subvenţiile, deşi trebuia să creeze uniformizare. Fermierul european are 430 euro subvenţie pe suprafaţă, utilajele sunt mai ieftine cu 30% 40%, creditarea este minus dobândă, deci undeva la minus 0,36%, şi noi plătim undeva la 16-20%. Inclusiv dacă discutăm despre fondurile acestea de investiţii pe agricultură, pe IMM-Invest. Gândiţi-vă că se plăteşte ROBOR-ul, se plăteşte administrarea contului, care tot sare la 10%. Ne cam minţim, noi nu facem economie, noi facem păcăleală, ne păcălim unii pe alţii. Discutăm de criterii de performanţă, ceea ce nu se întâmplă în România", a spus Nicu Vasile.

Sursa: Hotnews

Comentarii