O nouă carte din colecţia Top 10+, Editura Polirom

“Ultimele povestiri” de Olga Tokarczuk

marți, 12 iulie 2022, 13:54
2 MIN
 “Ultimele povestiri” de Olga Tokarczuk

Trei biografii ce alcătuiesc împreună un roman al căutării, al consensului pe care, până la urmă, protagoniste nu-l ating. Vor descoperi însă ceva mai preţios: compasiunea.

Trei femei singure, care par mereu că fug de ceilalţi, îşi caută împlinirea emoţională. Experienţele prin care trec sunt obişnuite, anodine, şi atunci încercările de a se regăsi încep din nou, în aceeaşi singurătate: vrând cu orice chip recunoaşterea individualităţii lor, încearcă o soluţie paradoxală: îşi abandonează soţ, părinţi, rude şi se lasă împinse către o viață nomadă: cea mai în vîrstă, Parascheva, după ce îşi părăseşte soţul şi e părăsită, la rîndul ei, de iubit, se izolează în iubiri trecute. Fiica ei, Ida, divorţată şi ea, duce o viaţă itinerantă: este ghid turistic în Europa. Maia, fiica Idei, îşi creşte singură fiul, neîncrezătoare în bărbaţi, şi călătoreşte prin lume. Cele trei biografii alcătuiesc împreună un roman al căutării, al consensului pe care, până la urmă, cele trei protagoniste nu-l ating. Vor descoperi însă ceva ce le împacă cu ele şi cu lumea de care fug fără oprire: compasiunea.

DESPRE AUTOR

Olga Tokarczuk, născută în Sulechów în 1962, este unul dintre cei mai faimoşi şi mai iubiţi scriitori polonezi contemporani, numărîndu-se printre cîştigătorii celei mai prestigioase distincţii literare poloneze, premiul Nike. Este autoarea mai multor romane (printre care Casă de zi, casă de noapte, Călătoria oamenilor Cărţii şi Străveacul şi alte vremi) şi volume de povestiri, traduse în mai multe limbi. În anul 2018, romanul Rătăcitorii, la a cărui lansare The Bookseller afirma că Olga Tokarczuk este „probabil unul dintre cei mai mari scriitori în viaţă de care n-aţi auzit”, a fost recompensat cu Man Booker International Prize. Romanul Poartă-ţi plugul peste oasele morţilor (2009) a fost adaptat pentru marele ecran în 2017, de regizoarea Agnieszka Holland, într-o producţie care a obţinut Ursul de Argint la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Pentru întreaga carieră literară, Olga Tokarczuk a fost recompensată cu Premiul Nobel pentru Literatură 2018.

De marţi, 19 iulie 2022, la chioşcurile de presă, numai cu Ziarul de Iaşi: “Ultimele povestiri” de Olga Tokarczuk
Pret: 15 lei

Partener: Fundaţia Antibiotice Ştiinţă şi Suflet

Comentarii