Actorul magician de la Teatrul „Luceafărul“. Voia să fie medic și a ajuns pe scenă

marți, 08 decembrie 2015, 11:42
6 MIN
 Actorul magician de la Teatrul „Luceafărul“. Voia să fie medic și a ajuns pe scenă

Emanuel Florentin are mereu un as în mânecă. Pe scenă, când improvizează în momentele dificile, acasă când poartă conversaţii de oameni mari cu fiul său de cinci ani, dar mai ales, la petrecerile pe care le organizează pentru copii, unde este când clovn, când un magician celebru cu giumbuşlucuri şi numere misterioase. În liceu se gândea serios să se facă medic. Nu conta de care. Apoi, în ultimul an, s-a întors la 180 de grade. Chiar atunci s-a înfiinţat Facultatea de Teatru la Iaşi şi s-a dus. A făcut actorie pură, la Universitatea „G. Enescu“, după care s-a angajat la Teatrul „Luceafărul“. 

„În toamna anului ’95 am fost luat în armată, când m-am întors am revenit la «Luceafărul» şi de atunci joc. Am debutat în spectacolul «Sfârlează cu fofează». Eu în liceu am făcut chimie, deoarece am absolvit la «Racoviţă», dar m-am îndreptat spre teatru pentru că atunci se înfiinţase facultatea, până atunci era doar la Bucureşti, prea departe. I-am avut ca profesori în facultate pe actorii Adi Carauleanu, Constantin Popa, Ada Cîrţoman şi alţii. Joc şi ca actor pe scenă, mânui şi păpuşi la «Luceafărul». Eu nu sunt păpuşar, am terminat actoria, prin urmare îmi place cel mai mult să joc, însă am prins şi mânuitul păpuşilor. Cred că sunt singurul actor din «Luceafărul» care am făcut actorie şi am şi mânuit“, povesteşte Emanuel Florentin, actorul de 42 de ani de la Teatrul pentru Copii şi tineret Luceafărul din Iaşi.

Şi de 20 de ani joacă, mânuieşte, scoate iepuri din pălărie. Da, pentru că în timpul liber, Florentin este magician, în special în week-enduri. Împreună cu soţia sa, Alice Ioana Şfaiţer, profesor de teatru la Colegiul de Artă „O. Băncilă“, are spectacole de «teatru cu magie». De trei ani susţine acest concept şi are un succes mai mare decât a sperat la început. Copiii sunt fascinaţi de magie. „Într-un spectacol de magie, magicianul prezintă numere de magie, noi facem un spectacol de teatru cu magie, prin urmare creăm o poveste, avem personaje… Magicianul se are doar pe sine. Noi creăm spectacole gândite pentru petrecerile copiilor. Facem şi magie pentru adulţi, dar mai rar, noi ne ducem spre ce ştim mai bine“, mărturiseşte actorul magician. Specta­colul care a avut cel mai mare succes este „Totul este magic“, având până în prezent peste 100 de reprezentaţii. 

O garsonieră plină de recuzită

A inventat chiar şi un cuvânt care acum a devenit „cuvânt cheie“. „Aelababumba este acel cuvânt, nu există petrecere la care să mergem acum, iar măcar unul din copii să nu-l ştie. În spectacol este vorba de un magician şi un iepuraş care doreşte să devină iepure magician. Precum copiii, acesta are răbdare să înveţe şi vrea să ajungă cât mai repede un mare magician. De aici rezultă tot felul de întâmplări amuzante. Finalul îl prezintă pe iepure cum face primul lui număr, care-i iese“, spune actorul, continuând cu descrierea următorului spectacol pţe care l-a pus în scenă împreună cu soţia sa.

Cel de-al doilea spectacol se numeşte chiar „Aelababumba“ şi are aceleaşi personaje, dar continuă povestea din primul spectacol. „Cumva publicul m-a obligat, deoarece majoritatea ştiau spectacolul şi trebuia să vin cu ceva nou. Al treilea spectacol se numeşte «Micul circ», iar aici pe lângă magie mai folosim şi elemente de circ, jonglerii, normal, cele pe care le pot face nişte actori! Apoi urmează spectacolul «mickeyMAGInarium». Este un concept care a prins, îl am ca personaj pe Mickey, pe Minnie şi pe Goffy. Este un spectacol despre prietenie. Noi încercăm prin spectacolele noastre să lăsăm ceva copilului în urmă. Facem un fel de educaţie, dar nu băgată în ochi. Avem de exemplu un truc cu aţă dentară, nu e explicit, ei înţeleg că dacă bucăţile de aţă dentară, care sunt nişte prieteni, se unesc, atunci devin o singură bucată puternică. Ei înţeleg de aici că dacă sunt uniţi nimeni nu-i poate despărţi“, spune Florentin, amintind şi de ultimul spectacol, pe care îl va susţine pe 10 decembrie, „Spiribabumba… vine Moş Crăciun“.

„Este în spiritul Sărbătorilor, pe această temă. Regia este semnată de soţia mea, care este mult mai pregătită decât mine în toate domeniile, eu mă ocup doar de magie“, mai spune actorul. Trupa sa de magie se numeşte Teatro Blu, iar mai multe detalii despre activităţile acesteia sunt pe site-ul www.teatrumagie.ro. Recunoaşte că pentru aceste spectacole de teatru şi magie investeşte tot timpul liber al familiei, dar şi bani, deoarece toate obiectele care îi sunt necesare pentru numere şi pentru acrobaţii se pot comanda doar din afară, la preţuri cam piperate. Însă iubeşte ceea ce face, iar răsplata o primeşte, în primul rând, de la fiul său, care încearcă să-i calce pe urme. „Mai inventează şi el magie, mai ascunde în mână ceva, după care aruncă pe la spate şi îmi arată că a dispărut. Avem foarte multă recuzită, noi stăm într-o garsonieră şi nu prea ne încap. Numerele noastre sunt regizate şi repetate în bucătărie“, spune amuzat actorul magician. 

„Fluerimbo“ este Harap Alb

La Teatrul «Luceafărul», Emanuel a jucat de-a lungul timpului în foarte multe spectacole, mare parte dintre ele «moarte», cum le spune el, care nu se mai joacă. A jucat în „Palatul de gheaţă“, „Amintiri din copilărie“, „Prâslea“, care a fost şi primul spectacol de păpuşi, în care l-a mânuit chiar pe Prâslea, a mai jucat în „O harababură“, cu care a câştigat, în 2012, Premiul pentru cel mai bun actor cu rolul poetului, la Festivalul Internaţional de la Praga, apoi în „Sarea în bucate“. Îl puteţi vedea în „Privighetoarea“, „Clovnii“, care se joacă de peste 10 ani şi unde are un personaj care nu vorbeşte şi pe care îl cheamă „Fluerimbo“.

„Îmi amintesc că la premiera de duminică, cănd am jucat Harap Alb, un tată i-a spus copilului său, uite-l pe «Fluerimbo». Copiii mă recunosc după acest nume şi acum. Harap Alb este un basm clasic românesc într-o punere în scenă reuşită, în care sper că se vor regăsi copiii. Încă mai e de muncă, un rol sau un spectacol nu s-a încheiat odată cu premiera, mereu vrei să mai adaugi ceva, să îmbunătăţeşti. Nu e o muncă terminată. Harap Alb este un erou de-al nostru, e un tânăr care reuşeşte să devină lider, împăratul care ar trebui să fie.

Întâlnirea cu cei cinci, Setilă şi restul, îl ajută să se dezvolte. Repetăm la acest spectacol de la începuturile lui octombrie“, spune acesta. „Florentin Emanuel este unul dintre dei mai talentaţi actori din trupă, foarte creativ, care are toate calităţile unui actor complet cerute de arta spectacolului teatral contemporan. Adică ştie să rostească expresiv un text, dar are şi resurse de expresivitate corporală. Este de asemenea, un camarad de excepţie“, a precizat Oltiţa Cîntec, directorul artistic al Teatrului «Luceafărul», despre actorul magician, angajat al teatrului de 20 de ani.

 

Comentarii