Admiterea la Iaşi: azi se va şti situaţia finală la două universităţi. Se anunţă un număr mare de candidaţi

luni, 18 iulie 2022, 01:50
4 MIN
 Admiterea la Iaşi: azi se va şti situaţia finală la două universităţi. Se anunţă un număr mare de candidaţi

Universităţile din Iaşi intră în faza finală a concursului de admitere pentru anul universitar 2022 – 2023. Luni, 18 iulie, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” vom avea situaţia finală a numărului de candidaţi, în timp ce Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi şi Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” intră în ultima săptămână în care mai primesc noi solicitări de înmatriculare din partea absolvenţilor examenului de bacalaureat. 

Situaţia provizorie transmisă de universităţi arată că, deşi începutul a fost unul mai greoi, ne îndreptăm spre un nou an în care competiţia va fi semnificativă la cele mai importante domenii de studiu. La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, care a avut înscrierile deschise de la debutul lunii iunie, cifrele provizorii pentru dosarele finalizate până sâmbătă, inclusiv, în platforma online, arată cifrele similare cu cele de anul trecut. Există deja o concurenţă de 3,5 locuri pe loc bugetat la Facultatea de Medicină Generală, fiind 1.140 de candidaţi pe 325 de locuri la buget, iar cea mai mare concurenţă se profilează a fi la specializarea Asistenţă Medicală Generală, unde sunt 3,79 candidaţi pe loc bugetat, 265 de persoane vor susţine examenul pentru a ocupa 70 de locuri la buget şi 123 la taxă.

Există o creştere a interesului şi la Medicină Dentară, unde sunt 320 de candidaţi pe 103 locuri bugetate, 3,11 pe un loc. În total la UMF sunt înscrise în momentul de faţă 2.123 de persoane pe 820 de locuri bugetate şi 568 de locuri la taxă, însă linia finală se va trage luni, după ce duminică au mai putut fi completate dosare până la primele ore ale dimineţii. Faţă de ultima analiză realizată de „Ziarul de Iaşi” cu privire la situaţia de etapă a admiterii, la Facultatea de Farmacie lucrurile s-au mai redresat: există 30 de candidaţi pe locurile bugetate, faţă de 7 câţi erau săptămâna trecută, însă deja vorbim de o competiţie la specializarea Cosmetică medicală şi tehnologia produsului cosmetic, de la aceeaşi facultate. Sunt 34 de candidaţi pe 25 de locuri bugetate.

„Cuza” încheie luni, Politehnica mai primeşte candidaţi o săptămână

UAIC pare să fi depăşit debutul lent şi a raportat, pentru ziua de 15 iulie inclusiv, un număr de 9.736 de dosare depuse la cele 15 facultăţi ale sale. Conform calendarului aprobat, tinerii care au dorit să devină studenţi ai universităţii au mai putut depune dosare şi sâmbătă, până la ora prânzului, iar o situaţie finală a admiterii va fi comunicată luni de către reprezentanţii UAIC. Până la situaţia finală, se poate observa faptul că cele mai căutate facultăţi au rămas aceleaşi de anul trecut. La Facultatea de Drept, unde nici anul acesta nu se mai dă probă de admitere scrisă din gramatica limbii române, erau până sâmbătă 1.056 de dosare, cele mai multe fiind însă la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor – 2210. Aici se poate remarca faptul că un sfert din candidaţi vor să urmeze specializarea informatică economică – 505. La Filosofie au fost depuse 1.238 de dosare, la Informatică – 1.073, la Psihologie aproape 1.400, în timp ce Matematica păstrează interesul crescut din ultimii ani cu aproape 350 de candidaţi. Şi admiterea la Politehnica ieşeană păstrează parametrii din anii precedenţi, până în momentul de faţă.

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi avea aproape 2.400 de candidaţi pentru locurile bugetate înaintea zilei de luni, 18 iulie, sistemul unic de înregistrare a candidaţilor indiferent de numărul de opţiuni alese oferind o situaţia clară asupra numărului de absolvenţi de liceu care vor să fie ingineri sau arhitecţi, şi nu de dosare depuse. La finele săptămânii trecute a fost finalizată admiterea şi la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, fiind 683 de candidaţi pe locurile de la buget şi 30 care s-au înscris direct la taxă, o concurenţă de peste 2,3 pe un loc bugetat. Marţi, 19 iulie, are loc şi proba scrisă de admitere, prin care se va face selecţia şi departajarea candidaţilor. În continuare, cele mai căutate facultăţi al Politehnicii ieşene sunt cea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, cu peste 320 de candidaţi, de Construcţii şi Instalaţii, cu aproape 300, şi de Mecanică, cu circa 280.

Pe lângă aceste candidaturi, la TUIASI mai sunt 80 de persoane care au optat direct, ca primă opţiune, pentru un loc cu taxă. Înscrierile se termină pe 23 iulie. Cu o zi mai devreme, pe 22 iulie, finalizează procesul de admitere şi la Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad”, care nu a făcut publice date de etapă cu privire la numărul de înscrieri. 

Comentarii