anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Aeroporturile din Moldova, pe creştere, iar celelalte, în recuperare

GALERIE
crestere, aeroport, trafic
  • crestere, aeroport, trafic
- +

Aerogările din estul ţării sunt singurele care au depăşit anul trecut nivelul de trafic din 2019. Numărul pasagerilor de la Iaşi din luna decembrie a fost peste aşteptări

 

Anul 2022 s-a încheiat, consemnând un record peste aşteptări în privinţa traficului de pasageri pe Aeroportul Iaşi. Aşa cum am mai relatat, a fost depăşit pragul de 1,5 milioane, un salt de peste 15 la sută faţă de recordul precedent, marcat în 2019.

Revenirea aerogării ieşene este atipică în comparaţie cu celelalte aeroporturi din România, care încă nu au ajuns la nivelul din 2019. Şi celelalte aeroporturi din Moldova au consemnat anul trecut trafic mai mare decât în 2019: Suceava a ajuns la o performanţă anuală de 764 de mii de pasageri (peste 70 la sută), iar Bacăul, deşi lovit de dispariţia Blue Air, a reuşit să asigure îmbarcarea şi debarcarea a peste 556 de mii de pasageri (20 la sută creştere).

Asta n-a fost însă suficient să imprime traficului de pasageri naţional o creştere peste nivelul din ultimul an dinaintea pandemiei: 21 de milioane faţă de 23,2 milioane de călători. Aeroportul „Henri Coandă”, de exemplu, a avut 12,6 milioane de pasageri în comparaţie cu 14,8 milioane cu trei ani înainte, iar aerogara clujeană s-a oprit la 2,64 milioane de călători, faţă de 2,92 milioane în 2019. Totuşi, directorul Aeroportului Cluj-Napoca estimează că în 2023 va depăşi pragul de 3 milioane.

Aproape 1,54 de milioane de oameni au trecut prin porţile aerogării ieşene, după ce luna decembrie a stabilit ultimul record al anului, cu peste 120 de mii de pasageri. Niciodată nu au fost mai mult de 100 de mii de pasageri în ultima lună din an.

Aeroportul „Traian Vuia” din Timişoara a încheiat anul 2022 cu un total de aproape 1,2 milioane de pasageri. Dacă bănăţenii au căzut un loc în clasamentul după numărul de călători, ei rămân în continuare primii după Bucureşti în privinţa traficului de marfă – care a fost cu aproape 6 la sută mai mare la nivel naţional decât în 2019. Astfel, la Bucureşti s-au descărcat 34 de mii de tone, la Timişoara, 7,8 mii tone, iar la Cluj, 6,9 mii. Constanţa a procesat 4,8 mii tone, iar Suceava, 99. La Iaşi au ajuns 15,7 tone. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.