Afacerea „Zoiosu” din Sărărie a explodat. Procurorii aruncă plasa la Primărie. Ce face Chirica?
Ieri au fost 24 de percheziţii domiciliare, apoi au fost aduşi la audieri şefi din administraţia locală în frunte cu Gabriel Harabagiu, actual city manager al municipiului. Dosarul a pornit de la imobilul construit de clanul Asimionesei pe un teren aparţinând Primăriei, situat pe strada Sărărie, în Copou. Notari, avocaţi, funcţionari înalţi din administraţia locală au fost audiaţi până târziu în noapte. Primarul era de negăsit la închiderea ediţiei, surse apropiate anchetei spunând că urma să fie audiat.
FOTO: Claudiu Asimionesei, patronul Bună Ziua, și blocul care trebuia să fie doar pensiune
UPDATE
Mihai Chirica ar fi fost inculpat în acest dosar. Și fostul viceprimar, Gabriel Harabagiu, ar avea aceeași calitate. Aflați amănunte de AICI.
În urma descinderilor de ieri, procurorii au confiscat bani și bunuri. Aflați de AICI exact ce sume au găsit și ce obiecte au ridicat la percheziții.
UPDATE
Audierile continuă. Încă de la primele ore ale dimineții, mai multe persoane au intrat la DIICOT pentru a da declarații. Se anunță o zi plină.
UPDATE
Conform unor surse judiciare, patru persoane ar fi fost reținute și șapte ar fi fost puse sub control judiciar.
Printre reținuți sunt fostul arhitect şef, Alexandru Mustiaţă, patronul BZI, Claudiu Asimionesei, notarul Răzvan Ionuț Costin și inspectorul de la Serviciul GIS Cadastru, Victor Gavriluță. Acesta din urmă este unul dintre angajații vechi ai Primăriei.
Alte șapte persoane, printre care și fostul viceprimar, Gabriel Harabagiu, sunt puse sub control judiciar.
TEXT INIȚIAL
Descinderi ale procurorilor şi poliţiştilor de la Crimă Organizată Iaşi în Primăria Iaşi într-un dosar complex, miza fiind un teren de pe Sărărie aparţinând Primăriei Iaşi, pe care s-a construit un imobil. Terenul este cel pe care, în urmă cu 30 de ani, se afla terasa numită de studenţi "La Zoiosu". Ieri-dimineaţă, anchetatorii au descins în peste 20 de locaţii din Iaşi, la persoane cunoscute din administraţia ieşeană şi nu numai: Gabriel Harabagiu, actual city manager al municipiului, notarul Iulia Păduraru, avocatul Irina Iacob, dar şi la domiciliul lui Claudiu Asimionesei din Păcurari, patron al publicaţiei "Bună Ziua Iaşi". Poliţiştii BCCO Iaşi şi procurorii DIICOT Iaşi au continuat audierile până noaptea târziu, atât la BCCO din Copou, cât şi la sediul DIICOT Iaşi.
Acesta este blocul de pe Sărărie în jurul căruia procurorii au construit dosarul
Percheziţiile au început dimineaţă, la multe locaţii fiind trimişi poliţişti în civil. De exemplu, dis-de-dimineaţă, la sediul notarului Iulia Păduraru din Miroslava, s-au prezentat doi poliţişti, apoi, după ce au ridicat documentele, a fost pus lacătul pe uşă. De asemenea, la sediul redacţiei BZI din Piaţa Unirii au fost doi poliţişti în civil care au ridicat documente, la fel şi la imobilul de pe Sărărie, construit de către familia Asimionesei, care patronează publicaţia "Bună Ziua Iaşi". La Primăria Iaşi, poliţiştii au răscolit biroul situat vizavi de cel al primarului Mihai Chirica, documentele aparţinând juristei Cristina Oţeleanu. Cel mai probabil, aceasta este martor în acest dosar, la fel şi Denisa Ionaşcu, secretarul Primăriei Iaşi.
FILMUL AUDIERILOR CARE AU AVUT LOC PE 26 APRILIE; AICI
Tot din Primăria Iaşi, a mai fost luată în "colimator" Doina Florescu, şefa Departamentului Juridic, Florin Grieraşu, fost inspector la urbanism şi fostul arhitect şef Alexandru Mustiaţă. În schimb, au fost trimişi "mascaţi" la Salubris, la Exploatarea Patrimoniului, condus într-o perioadă de Letiţia Palaga. De asemenea, forţe importante au fost trimise la casa din cartierul Cantemir a lui Gabriel Harabagiu, city manager al municipiului Iaşi, cât şi la biroul acestuia din Primăria Iaşi, care a fost sigilat. În jurul orei 12, anchetatorii au finalizat de adunat probele şi au început să transporte suspecţii şi martorii la sediul BCCO din Copou, cât şi la sediul DIICOT din Podul de Fier. În jurul orei 21, încă nu fuseseră audiaţi principalii "actori" ai acestui dosar penal: la DIICOT aşteptau Claudiu Asimionesei şi Violeta Asimionesei, fiul şi soţia lui Ghiocel Asimionesei, iar la BCCO – Gabriel Harabagiu.
FOTO: Persoane chemate la audieri
Infracţiuni de mare gravitate în comunicatul DIICOT
În jurul amiezii, procurorii DIICOT au emis un comunicat de presă, în care acuzaţiile lansate de către procurorul care instrumentează dosarul, Daniel Horodniceanu, sunt extrem de serioase. "La data de 26 aprilie 2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi au efectuat un număr de 24 de percheziţii domiciliare, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual, instigare la infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual, abuz în serviciu şi omisiunea sesizării. În cauză s-a reţinut faptul că, în cursul anului 2016, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat în vederea obţinerii, în mod fraudulos, a unui teren din patrimoniul unei instituţii publice, pe care au construit o clădire, prejudiciul estimat fiind de aproximativ două milioane de lei. De asemenea, a rezultat faptul că activitatea infracţională a fost posibilă prin acordarea sprijinului de specialitate de către avocaţi, notari şi funcţionari publici din cadrul unei instituţii publice. La sediile DIICOT şi BCCO Iaşi, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 23 persoane", au precizat reprezentanţii DIICOT Iaşi.
FOTO: Claudiu Asimionesei, patonul publicației Bună Ziua, așteptând să intre la audieri la DIICOT
La puţin timp, reprezentanţii Primăriei Iaşi au venit cu un răspuns. “Documentele solicitate de către DIICOT Iaşi sunt ca urmare a unei sesizări pe care Municipiul Iaşi a făcut-o încă de la începutul acestui an. Pentru verificarea şi analizarea celor sesizate de noi, procedura îi obligă să se prezinte la sediul instituţiei pentru ridicarea actelor necesare desfăşurării anchetei. Colegii mei au pus la dispoziţie toate documentele solicitate, activitatea Primăriei nefiind întreruptă niciun moment pe parcursul cererii din partea DIICOT Iaşi. Personal, le-am dat tot concursul şi am cerut colegilor mei care gestionează acest tip de documentaţii să pună la dispoziţia acnhetatorilor toate documentele solicitate. Am încredere că verificările vor face lumină în cel mai scurt timp posibil cu privire la acest caz, iar dacă s-au înregistrat încălcări ale legii cei vinovaţi trebuie să plătească", a declarat primarul Mihai Chirica.
Cinci întrebări din acest caz
- A fost legal transferul dreptului de concesiune între cele două firme controlate de familia Asimionesei? Audierea avocatei Iacob are legătură cu acest transfer?
- Cât de regulamentară a fost schimbarea obiectului de activitate a contractului de asociere, care a condus la vanzarea apartamentelor?
- S-au vîndut apartamentele împreună cu cota indiviză de teren, în condiţiile în care acesta era al Primăriei?
- Care a fost rolul notarilor în aceste afaceri?
- De ce se spune în comunicatul primarului că ar fi sesizat organele de anchetă, în timp ce în cel al procurorilor se incriminează infracţiunea de „omisiune a sesizării”?
Primarul Chirica şi fostul vice Harabagiu, la Poliţie
În cursul zilei de ieri au circulat informaţii contradictorii despre audierea primarului Mihai Chirica şi a fostului viceprimar Gabriel Harabagiu. Despre Harabagiu se ştia aseară că este audiat, iar soţia sa a venit în jurul orei 21 şi i-a adus un pachet, apoi a plecat singură din sediul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate. Despre Mihai Chirica circulau informaţii contradictorii. Unul dintre agajaţii fideli ai acestuia l-a aşteptat atât în faţa sediului DIICOT, cât şi BCCO. La închidera ediţiei, nu a putut fi contactat, dar se ştia pe surse că urmează să fie audiat, dar nu şi calitatea acestuia. Cel mai probabil, spuneau surse din mediul juridic, el avea, înainte de începerea audierilor, calitatea de martor.
Citește și: Asimionesei a zis ca face pensiune, dar s-a apucat de vândut apartamente. Cum a fost posibil
Publicitate și alte recomandări video