De Business

Punem punctul pe știi

Am reconstituit „Drumul pâinii” de la Iaşi: preţurile, din lanul de grâu până la raft în supermarket. Cresc de 10 ori

joi, 01 februarie 2024, 02:50
5 MIN
 Am reconstituit „Drumul pâinii” de la Iaşi: preţurile, din lanul de grâu până la raft în supermarket. Cresc de 10 ori

Începând de astăzi, 1 februarie, a intrat în vigoare prelungirea ordonanţei privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază. Lista a fost făcută publică şi conţine 17 produse în total. 

Primul aliment menţionat este pâinea, fiind cel mai consumat produs de panificaţie de către români. Preţul plafonat se aplică însă doar la sortimentul de pâine albă, de 300-500 de grame, fără specialităţi, astfel de detalii fiind precizate la mai toate produsele care nu sunt afectate de scumpiri.

Guvernul a reuşit, pe ultima sută de metri, să prelungească cu 60 de zile plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază, o măsură care urma să expire ieri, în ultima zi din ianuarie. Şi, pentru a nu crea ambiguităţi, oficialii au publicat şi lista produselor agricole şi alimentare care vor avea încă două luni, adaos comercial plafonat.

În capul listei se află pâinea albă simplă, cu gramaj cuprins între 300-500 de grame, fără specialităţi. Fiind cel a mai consumat produs de panificaţie în rândul românilor, dar şi din lista de alimente de bază, am încercat să aflăm la ce preţ este cumpărat grâul de la fermier şi cât ajunge să coste pâinea în magazine. Chiar dacă este o întrebare legitimă şi cât se poate de firească mai ales acum, în contextul negocierilor recente purtate pe tema prelungirii plafonării, răspunsul poate fi cu două tăişuri.

Pe de o parte, unii reprezentanţi din industrie se întreabă la ce ne ajută aceste cifre şi fac un pas în spate din cauza speculei, pe de altă parte, clientul produsului final are tot dreptul să ştie pe ce dă banii. Cu atât mai mult cu cât această plafonare a preţurilor a generat şi multe scumpiri la alte produse din magazine, care nu sunt incluse în plafonare.

Grâul pleacă de la fermier cu 85 de bani kilogramul

Un simplu calcul făcut de ZdI arată că, în acest moment, un kilogram de grâu pleacă de la un fermier din Iaşi cu 0,85 de bani. Asta înseamnă 850 de lei/tonă. Ajunge la morari, care macină grâul şi îl transformă în făină şi tărâţe. De aici, 1 kilogram de făină proaspătă, fără aditivi, pleacă, în medie, cu 1 leu şi 20 de bani – 1 leu şi 30 de bani.

În brutării, cel mai ieftin sortiment de pâine albă, de 200 de grame, costă 1,5 lei bucata, cel de 300 de grame – 2,5 lei, iar cel de 500 de grame – 3,5 lei. Altfel spus, un kilogram de pâine este de aproape 10 ori mai scump decât un kilogram de grâu. Preţurile deci, variază în funcţie de gramaj, dar şi de sortiment, iar asta vedem şi în magazinele alimentare sau în supermarketuri. Cu toate că, aici intervin şi alte costuri pentru ambalarea produsului, preţul nu diferă cu mult faţă de cel din brutării, unde nu există obligaţia ambalării pâinii, pentru că aici, vânzarea se face în mod asistat de către o persoană, care serveşte produsul personal, cu mănuşi de protecţie.

Luăm ca exemplu pâinea albă simplă, feliată, de 400 de grame, care se regăseşte pe rafturile mai multor magazine, la preţul mediu de 2,85 lei – 3,5 lei. “La noi, în ţară, grâul îl vând cu 0,85 de bani pe kilogram. Pe tonă ajunge la 850 de lei”, după cum ne-a spus Cezar Musteaţă, un fermier din judeţul Iaşi. Cam despre aceleaşi costuri au vorbit mai mulţi agricultori din Iaşi, majoritatea precizând că, anul acesta, o mare parte din producţia de grâu va merge la export, din cauza importului necontrolat de cereale din Ucraina, spun aceştia.

“Păi, din ce vând eu, cam 30% de producţia de grâu rămâne în ţară, restul merge la export, anul acesta. Înainte de război, rămânea 100% în ţară. Adică e mai bun preţul să îl vinzi la noi în Iaşi (…) Pentru că la Constanţa te costă transportul: ai 200 de lei/tonă să duci transportul în port şi nu-ţi convine. Şi aceştia, fiind mai aproape, logistica e mai ieftină şi se merită să vinzi aici, Aveau preţ competitiv tot timpul. Acum, preţul nu mai este aşa de competitiv”, a mai explicat fermierul din Iaşi. Aceleaşi probleme au fost ridicate şi de unii morari, care se plâng că, din cauza mărfii din Ucraina, inclusiv preţul făinii are de suferit. “Făina este între 1,2-1,3 de lei/kilogram”, ne-a transmis Paul. Cu acest preţ ajunge, acum, în medie, în brutării sau în marile fabrici de pâine.

17 produse în lista de plafonate!

Pe lângă pâine, potrivit proiectului, pus în transparenţă pe site-ul Ministerului Agriculturii, din lista cu produse agricole şi alimentare care vor avea încă două luni adaos comercial plafonat mai fac parte încă 16 produse: lapte de vacă de consum 1 litru, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT; brânză telemea de vacă vrac; iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 de grame; făină albă de grâu 000 până la 1 kg; mălai până la 1 kg; ouă de găină calibrul M; ulei de floarea-soarelui până la 2 litri; carne proaspătă pui (carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă înseamnă : pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard); carne proaspătă de porc (carne de porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă :carne de porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc); legume proaspete vrac (ceea ce înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi); fructe proaspete vrac (ceea ce înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă); cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos până la 1 kg; smântână 12% grăsime, unt până la 250 de grame; magiun până la 350 de grame.

Deşi, iniţial, s-a luat în calcul o actualizare a listei şi cu produse specifice Paştelui, pe actuala lista din proiectul OUG, acestea nu se mai regăsesc. Vorbim, aşadar despre cozonac, orez, bulionul de roşii, margarina, drojdia, carnea tocată. Apare, în schimb, magiunul. 

Comentarii