Pentru Parlamentul pe care îl avem, oricum nu mai contează

Amendamentele la buget care vizează proiecte capitale pentru Iași, trimise prea târziu

joi, 14 decembrie 2017, 03:00
2 MIN
 Amendamentele la buget care vizează proiecte capitale pentru Iași, trimise prea târziu

Tumultul politic din ultima perioadă i-a prins pe şefii oraşului şi judeţului în ofsaid. Primarul Mihai Chirica a anunţat ieri că va înainta parlamentarilor ieşeni o serie de amendamente la legea bugetului de stat, cu toate că termenul până la care senatorii şi deputaţii ieşeni ar fi putut propune modificări a expirat încă de luni. Şeful judeţului, Maricel Popa, a fost ceva mai rapid, dar nici el nu s-a încadrat în termen: a trimis amendamentele parlamentarilor ieşeni luni, dar la câteva ore după ce termenul a expirat, potrivit deputatului Petru Movilă (PMP). Cu toate acestea, Parlamentul este suveran şi, chiar dacă nu au fost discutate la nivel de comisii de specialitate, amendamente noi pot fi supuse aprobării plenului, dar numai dacă majoritatea din legislativ decide în acest sens, conform deputatului Dumitru Oprea (PNL).

În contextul actual, complicat şi de modificarea regulamentelor din Parlament, este foarte puţin probabil ca proiecte propuse de şefii Iaşului, în afara procedurii normale, să aibă o altă finalitate decât una care să le aducă un eventual capital politic. În conferinţa de presă de ieri, primarul Chirica a prezentat mai multe proiecte locale ce necesită finanţare, de la construirea de locuinţe pentru tineri şi până la autostrada Iaşi – Târgu Mureş.

„Dacă (parlamentarii, n.r.) nu au depus amendamentele, noi oricum le-am trimis şi sunt în atenţia lor demult. Or să o facă dumnealor când vor crede de cuviinţă“, a spus Mihai Chirica.

Anterior, edilul afirma că va trimite amendamentele în cursul zilei de ieri.

Demersul tardiv al primarului a fost criticat şi de către deputatul Marius Bodea care a precizat, citat într-un comunicat al PNL, că primarul „s-a trezit târziu“.

„Conform programului trimis de la Parlament, depunerea amendamentelor de către grupuri parlamentare, deputaţi şi senatori, se putea face de joi, 7 decembrie, până luni, 11 decembrie, ora 9.00“, se arată în comunicat.

Printre amendamentele propuse de Mihai Chirica se numără construirea de locuinţe, modernizarea de cămine studenţeşti, extinderea Institutului de Car­diologie şi modernizarea unor alte spitale, construirea unui stadion, reluarea lucrărilor la şoseaua de centură, conti­nuarea programului de investiţii în reţele de termoficare şi construirea autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş.

Comentarii