Angajatul din Iaşi care lucrează la stat, dar câştigă mai mult ca preşedintele sau premierul

sâmbătă, 24 decembrie 2022, 12:10
5 MIN
 Angajatul din Iaşi care lucrează la stat, dar câştigă mai mult ca preşedintele sau premierul

“Ziarul de Iaşi” vă prezintă în această perioadă a anului o serie de articole de referinţă care au fost publicate de-a lungul anului 2022 în cotidianul nostru. Materialele prezintă teme de actualitate pentru cititorii noştri. Mai jos redăm integral unul dintre ele.

Directorul general al ApaVital a câştigat anul trecut o medie lunară de 34.000 de lei, în creştere evidentă faţă de anul anterior. Este un venit mult peste cel al preşedintelui şi al premierului României la un loc. Cei doi câştigă, fiecare, circa 14.000 de lei pe lună. Nici administratorii ApaVital n-o duc tocmai rău. Şefii ApaVital şi-au publicat declaraţiile de avere : ce găsim în acestea ?

Cel mai bine plătit şef al unei societăţi ieşene cu capital integral de stat este directorul general al ApaVital SA. Consiliul Judeţean Iaşi deţine peste 99 la sută din acţiunile societăţii, dar nu şi controlul asupra ei – care se exercită în mod egal împreună cu alte peste 100 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, dar şi din Neamţ, Botoşani şi Vaslui, în cadrul Asociaţiei Regionale a Serviciilor de Apă Canal Iaşi.

Mihail Doruş, directorul general al societăţii de apă, a raportat un venit pe anul trecut în această funcţie de 407 mii lei, comparativ cu 376 de mii în 2020. Cu tot cu alte surse proprii (chirii), venitul pe 2021 s-a ridicat la 490 de mii de lei. Venitul soţiei, angajată la aceeaşi societate, a urcat venitul total al familiei la peste 550 de mii de lei.

Proprietăţile imobiliare au rămas aceleaşi ca anul trecut (un teren de 1,9 ha dat în arendă la Timişeşti, o locuinţă şi două spaţii de producţie), la fel şi cele două autoturisme, iar în conturi se află cu aproximativ 135 de mii echivalent lei mai mult decât cu un an înainte: adică 780.000 lei.

Directori de o mie de lei pe zi

Câte o mie de lei pe zi au câştigat anul trecut directorul tehnic, Ştefan-Andi Dumitraş, directorul economic al ApaVital, Gabriela Masalagiu, şi directorul operaţional, Ion Mihăilescu. Faţă de 2020, directorul tehnic şi-a micşorat ansamblul auto de vacanţă, renunţând la rulotă şi rămânând doar cu autoturismul Honda. Pentru Ştefan Dumitraş, eficienţa activităţii a însemnat mai mult decât dublarea salariului (150 de mii în 2020), rezultatul regăsindu-se într-o contribuţie de 100 de mii de lei la un fond de pensii.

Şi pentru directorul economic anul trecut a fost unul cât se poate de fructuos, venitul crescând de mai mult de două ori. Gabriela Masalagiu este singurul director al societăţii de apă care nu deţine o locuinţă pe numele său, iar, de anul trecut, nici maşină. Singurul cont în bancă a crescut în schimb de 4 ori, până la 300 de mii de lei.

Directorul operaţional este singurul din conducerea ApaVital care rostogoleşte două credite bancare grele, în sumă iniţială de aproximativ 450 de mii de lei.

În fine, al cincilea director din echipa de conducere a societăţii de apă, cel comercial, a câştigat numai 980 de lei în fiecare zi a anului trecut. Romeo Casian avea în 2020 al doilea salariu ca mărime după cel al directorului general, 180 de mii de lei. Anul trecut, acest venit s-a dublat, iar conturile bancare au crescut cu 40 la sută, până la 290 de mii de lei.

Toţi administratorii sunt egali: 4.500 de lei pe lună în medie, fiecare

Nici preşedintele Consiliului de Administraţie nu avea maşină, până anul trecut când şi-a luat un Volvo XC vechi din 2012. Ca profesor la Universitatea Tehnică, Alexandru Sălceanu a raportat un venit anual similar celui din 2020, 161 de mii de lei. În schimb, ca preşedinte al CA al ApaVital, indemnizaţia a crescut cu peste 25 la sută: 54 de mii de lei anul trecut faţă de 41 de mii în total în 2020.

Din Consiliul de Administraţie fac parte, printre alţii, două reprezentante ale Consiliului Judeţean. Ca membru al CA, Elena Arvinte, directorul Direcţiei economice a CJ, a primit aceeaşi indemnizaţie ca preşedintele, însumând 54 de mii de lei. Venitul de la CJ a rămas practic neschimbat, 120 de mii de lei, la care se adaugă încă 18 mii de la Asociaţia Euronest. Pe de altă parte, ea a raportat în premieră în declaraţia de avere pentru anul trecut o contribuţie consistentă la un fond de pensii: 108 mii lei.

Colega sa de la Achiziţii Publice, Anca Muşcheru, a avut acelaşi venit la CJ (117 mii de lei), în vreme ce indemnizaţia de la ApaVital a crescut de la 23 de mii la 54 de mii de lei anul trecut.

Trebuie precizat că în CA sunt nouă membri, dar doi dintre ei – directorul general şi cel operaţional – nu primesc indemnizaţii.

Egalitate la indemnizaţii şi între cei „politici”

Dintre membrii CA, cel mai „bazat” pare să fie fostul consilier al lui Dan Cârlan, Constantin Dan Neagu. Ca angajat la Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), el a obţinut un venit de 105 mii lei, la fel ca soţia angajată în acelaşi loc. Ca administrator al ApaVital, Neagu a fost răsplătit, ca şi ceilalţi, cu 54 de mii de lei anul trecut. Totodată, pe parcursul anului 2021 a obţinut 18 mii de lei ca salariat la Camera Deputaţilor. În 2020 obţinuse acelaşi venit, dar la Senat.

Ion Cîmpeanu este cel mai mare proprietar de terenuri dintre administratorii ApaVital: peste 12 hectare. În schimb, singurul său venit a fost indemnizaţia primită de la ApaVital, aceeaşi sumă de 54 de mii de lei ca toţi ceilalţi. În perioada aprilie 2017 – noiembrie 2019 a fost secretar de stat din partea PSD la Ministerul Mediului.

Nu toţi administratorii lucrează „la stat”

Echipa administratorilor este completată de doi foşti consilieri judeţeni. Ioan Stoian, de la ALDE, a câştigat anul trecut o sumă chiar mai mare decât directorii ApaVital – dar în lei moldoveneşti, ca angajat al Apavital M. Apavital M este filiala din Republica Moldova a societăţii ieşene de apă, iar 384 de mii de lei moldoveneşti înseamnă 95 de mii RON. La aceştia se adaugă indemnizaţia de 54 de mii de lei.

Liviu Vornicu, de la PSD, este singurul dintre toţi care lucrează de fapt „la privat”. Venitul salarial obţinut anul trecut la firma Exquisite SRL a fost de 100 de mii de lei, la care s-au adăugat cei 54 de mii din inddemnizaţia de administrator.

 

Comentarii