Apele minerale de la Băile Nicolina: în ce afecţiuni sunt benefice?

miercuri, 28 iunie 2017, 20:40
6 MIN
 Apele minerale de la Băile Nicolina: în ce afecţiuni sunt benefice?

În afară de curele recomandate de medici la Băile Nicolina pentru diverse afecţiuni, apele minerale pot fi utilizate şi la domiciliu, având efecte benefice în mai multe afecţiuni u aflaţi mai multe din articolul următor.

Dr. Dorin V. Bejan, medic reumatolog şi balneolog, Serviciul de Reumatologie „Boltă“ Iaşi: „Lumea bine şi corect informată caută chiar şi în acest secol grăbit şi artificializat, alimente ecologice şi tratamente naturiste, în primul rând pentru a preveni bolile, a încetini îmbătrânirea şi a diminua suferinţele. Iaşul este binecuvântat cu o oază de sănătate care poate fi utilizabilă eficient şi ieftin: apele minerale de la Băile Nicolina. Pentru punerea în valoare acestor factori naturali de cură, cu acces larg şi comod, câţiva oameni au militat cu tenacitate zeci de ani. Astfel, Băile Nicolina au fost recunoscute atât în ţară cât şi în străinătate, ajungând la rang de staţiune. Aceste ape minerale, ca toţi factorii naturali de cură, stimulează mecanismele proprii de apărare şi reglare ale organismului uman. Astfel, sunt indicate în prevenirea îmbolnăvirilor, la persoanele predispuse . De asemenea, în tratamentul bolilor produse deja, asociate cu măsurile  igieno-dietetice specifice şi tratamentul medicamentos clasic.

Este foarte important ca pacientul să urmeze toate indicaţiile medicului şi să urmeze alături de curele de ape minerale şi tratamentul prescris.  Trebuie precizat că uneori pot apărea reacţii adverse: inhalarea mirosului de sulf sau aplicaţiile pe piele şi mucoase pot cauza la unele persoane mai sensibile iritaţii  nazale, strănut, înroşirea tegumentelor  şi senzaţii de mâncărime. La persoanele cu alergii diverse şi importante se poate produce scăderea sau creşterea exagerată a tensiunii arteriale, înroşirea anormală a pielii. În astfel de situaţii se clăteşte zona cu multă apă curatăde urmată o perioadă de repaus la pat. La fel important de ştiue este că în afară de curele recomandate de medici la Băile Nicolina pentru diverse afecţiuni, apele minerale pot fi utilizate şi la domiciliu. Apa se îmbuteliază şi se păstrează în sticle 1-5 litri, învelite cu hârtie, pentru a fi ferită de lumină. Se poate folosi până la 6 luni, chiar dacă îşi schimbă aspectul. Pentru ca aceasta să aibă efect trebuie respectate indicaţiile privind modul de folosire pentru fiecare afecţiune.

Boli reumatismale degenerativ
 
Boli reumatismale degenerative ( artroze, spondiloze, hernia de sic, periartrite, tendinite, miozite. Pe zonele afectate şi pe cele înconjurătoare se aplică comprese din bumbac de aproximativ 40*40 de centimetri, îmbibate cu apă minerală la temperatura camerei. Apoi se acoperă  cu o folie de plastic care se înveleşte cu  un prosop uscat, mai mare, în vederea accentuării vasodilataţiei  în piele şi mărirea resorbţiei cutanate. Durata aplicaţiei – în primele 3-4 zile, câte 5-10 minute, iar apoi până la 30 de minute şedinţa. Frecvenţa este de 1-3 aplicaţii/zi. Perioada tratamentului: 18-21 de zile. Atenţie: în bolile reumatismale inflamatorii ( poliartrita reumatoidă, spondilite anchilizoante, artrite reactive) – se utilizează numai aplicaţii cu apă minerală rece, ţinută la frigider, fără a mai acoperi compresa cu folie de plastic şi prosop.
 
Boli dermatologice
 
Boli dermatologice – psoriasis, eczema, micoze, urticarii cronice, dermatite seboreice, piodermite cronice, plăgi ulcerate atone, riduri, calviţie, inflamaţii sau infecţii ale pleoapelor  şi urechilor. Se utilizează ca şi la biolile reumatismale, cu comprese individuale. Apa este sterilă la sondă şi are efect dezinfectant.
 
Afecţiuni vasculare şi neurologice periferice
 
Afecţiuni vasculare şi neurologice periferice: varice, ulceraţii varicoase, flebite, arterite, nevralgii, nevire, neuroangiopatie diabetică.  Modul de folodire este acelaşi ca la bolile reumatismale. Atenţie: în formele clinice cu inflamaţie acută şi subacută, se utilizează apa minerală răcoroasă şi nu se mai acoepră compresa, pentru a nu accentua încălzirea tegumentelor.
 
Alergii
 
Alergii cu manifestări cutanate, respiratorii, digestive, refractare la tratamentul medicamentos, în vederea desenzibilizării generale. Se utilizează ca şi la bolile reumatismale. Se începe testarea toleranţei cu comprese de suprafaţă mică, cu aplicaţii scurte de 5 minute, o singură dată pe zi, în primele 3-5 zile.  Apoi se cresc parametric sus menţionaţI, lent progresiv, din 3 în 3 zile, pentru o durată de tratament de 30-60 de zile, în vederea desenzibilizării organismului. În acelaşi scop se poate apela la spălarea feţei şi a membrelor sau la gargară, cu 200-300 ml de apă sulfurousă pe zi.
 
Afecţiuni stomatologice şi orl
 
Afecţiuni stomatologice şi orl – abcese dentare, parodontite, gingivite, cicatrici post-extracţionale, micoze bucale, amigadalite cronice, faringite atrofice, rinite şi sinuzite cronice. Mod de folosire: gargară şi/sau  spălături nazale ( se trage apă pe nas)  cu 250 ml apă minerală ( o cană) la temperatura camerei.  Durata tratamentului este de 15 minute pe şedinţă, de 1-2 ori pe zi, timp de 18-21 de zile.
 
Afecţiuni respiratorii
 
Afecţiuni respiratorii – sinuzite, traheite, laringite, bronşite cronice neacutizate, bronşectazii nesuprainfectate, fribroze pulmonare incipiente. Se pot utiliza apele minerale sub formă de aerosoli sau inhalaţii. Pentru aerosoli  se folosesc aparatele special de pulverizaţii, utilizându-se 10 ml de apă sulfuroasă pentru 15 minute pe zi, timp de 18-21 de zile. Este necesar ca apa minerală să fie încălzită în prealabil, pusă într-o sticlă, sub un jet fierbinte de apă. În lipsa aparatului de aerosoli se fac inhalaţii cu 250 ml de apă sulfuroasă turnată într-o oală cu apă fierbinte ( 5 l). Se trag aburii pe nas, cu un prosop ce acoperă capul şi vasul. Durata inhalaţiei 15 minute/zi, preferabil seara, timp de 18-21 de zile.
 
Afecţiuni ginecologice
 
Afecţiuni ginecologice: boli inflamatorii cronice, sterilitate feminină secundară, infecţii şi secreţii  ale organelor genitale interne şi externe. Mod de folosire: irigaţii (spălături) cu irigatorul  procurat de la farmacie. Se pune în rezervorul aparatului 250-500 ml apă minerală călduţă (aceasta se încălzeşte în sticlă, sub un jet de apă fierbinte). Se introduce canula în vagin, reglându-se jetul scăzut, pentru o spălătură de 15-20 de minute, zilnic. Durata tratamentului este de 18-21 de zile.
 
Boli digestive
 
Boli digestive: gastrite cronice, atonie gastrică, colite, constipaţie, colicitie, diskinezii biliare. În caz de asociere a bolilor grave cardiovasculare, renale, hepatice nu este indicată cura internă cu această apă minerală. Mod de folosire: ingestia se face pe stomacul gol cu 1-2 ore înainte de masa de dimineaţă şi seară, cu înghiţituri mici timp de 10-20 de minute. Cantitatea băută creşte treptat de la 25 la 150-200ml, la început în diluţie  de 50% cu apă potabilă, apoi scăzând diluarea, după toleranţa individuală. Atenţie: recomandarea şi supravegherea acestui tratament trebuie făcută de medici cu experienţă“.
Apa este sterilă şi are un miros sulfuros ce se datorează originii sale în rămăşiţele  Mării Sarmatice

La Băile Nicolina primul foraj s-a făcut la mijlocul secolului trecut, la o adâncime de 513 metri, în stratul geologic Silurian. A erupt la lumină o apă  asemănătoare cu cea de la Govora, Herculane sau Mangalia. Compoziţia sa chimică este:  „Apă isotonică, alcalină, puternic sulfuroasă, clorurată, iodo-bromurată, bicarbonată-sodică, mezotermală, ph-8,48. Mineralizarea totală este de 10g/l“. (C. Carman). Apa este sterilă şi are un miros sulfuros ce se datorează originii sale în rămăşiţele  Mării Sarmatice. 

 

Comentarii