Au străbătut sute de kilometri să ajungă la racla Sfintei Parascheva în Iaşi

marți, 14 octombrie 2014, 02:00
9 MIN
 Au străbătut sute de kilometri să ajungă la racla Sfintei Parascheva în Iaşi

Fie că locuiesc la două blocuri distanţă, fie că vin din alt capăt de ţară, pelerinii care au stat ieri la rând pentru a ajunge la Sfânta Parascheva au avut o singură mulţumire, aceea că se merge repede şi în maximum o oră ajung să atingă moaştele.

Bucurie mai mare nici că ar avea pelerinul Vasile Pop. Acesta vine din Vişeul de Jos, judeţul Ma­ramureş şi spune că, de când vine el la Iaşi, la Sfântă, niciodată nu a fost „coada“ mai scurtă. „Am ve­nit cu prietenii, din 2006 vin re­gulat, în fiecare an. Ţin minte că, atunci când am stat prima dată, în 2006 am stat 28 de ore, de aceea în fiecare an îmi iau haine şi mâncare cu mine, că nu se ştie! Am ajuns la 4 noaptea în Iaşi, am venit cu maşina. Sunt la rând de jumătate de oră şi deja am înaintat mult, sunt surprins“, mărturi­seşte pelerinul în vârstă de 50 de ani. În braţe ţine un buchet mare de busuioc şi dumitriţe, iar pe u­măr o geantă de voiaj, plină cu de toate. Deşi drumul din Maramureş până la Iaşi este lung, pelerinul spune că va veni şi la anul, şi poate îşi va aduce şi familia. Pe părinţi nu i-a putut aduce deoarece sunt în vârstă şi bolnavi şi n-ar rezista nici măcar drumului, darmite unei cozi ca în anii din urmă. După ce pleacă de la moaşte, are de gând să se mai plimbe un pic prin oraş, pe la târg, apoi se porneşte spre casă. Întrebat ce-şi doreşte de la Sfântă, râde cu ochii şi ridică din umeri. Dacă ar fi să se apuce, ar fi cam atâtea do­rinţe câte fire sure are el în cap.

La câţiva paşi mai în faţă stă singurul pelerin cu ochelari de soare la ochi. Elena Chitovăţ este din Re­şiţa, judeţul Caraş-Severin, şi spune că e prima dată când vine ca pelerin la Iaşi şi e foarte impresionată. „Am ajuns aseară, am venit cu maşina şi am dormit la ieşirea din Roman, am tras pe dreapta. Am venit cu un grup de prieteni şi îmi place atmosfera“, spune femeia. Are 38 de ani, e îmbrăcată sport şi spune că drumul se merită. Nu se aştepta ca lucrurile să fie atât de organizate la acest eveniment, din poveştile altora, care au stat şi zile la rând, Elena a învăţat că trebuie să se înarmeze cu răbdare şi multe li­chide. Nu a mai fost nevoie. Dacă unii vin singuri, cu prietenii ori cu grupuri organizate de biserica din localitate, o parte dintre pelerini vin însă cu familia, de cele mai multe ori lăsând copiii acasă. Din experienţa anilor au învăţat că nu e de plecat la drum cu cei mici şi nici de stat la rând.

Aşa au procedat şi soţii Alexe, din Tulcea, au venit doar adulţii din familie. „Am venit cu soţia, sora şi o prietenă. E a doua oară şi ţin minte că anul trecut am stat 17 ore la coadă. Acum văd că durează cam o oră jumătate tot traseul, se merge extrem de repede“, spune mirat pelerinul Ştefan Alexe. Deşi au în bagaje hainele groase, bărbatul e la tricou, în anii din urmă era mai frig pe vremea aceasta. Se mai ţin de mână, mai stau de vorbă şi trece timpul.

A stat de trei ori la rând

Aproape de sfârşitul rândului, spre moaşte, Ristea Chilău se agită ca un copil mic. Nu că n-ar avea răbdare, doar e a treia oară pe ziua de azi. „Am stat de trei ori la rând azi şi mai stau şi mâine o tură. O să văd eu pe unde dorm la noap­te! Păi dacă e coada scurtă şi se merge repede? Sunt operat la şold, dar rezist pentru cât se stă anul acesta, în 2011 am stat o zi şi o noapte ca să ajung la moaşte“, povesteşte pelerinul. E pentru a patra oară la Sfânta Parascheva şi spune că nu se lasă. Oricum doarme tot drumul de la Piteşti la Iaşi, când vine cu trenul. Deşi are 68 de ani, a venit vesel şi îmbrăcat la sacou bleumarin, ca un şcolar, cu un pix prins de buzunarul de la piept. Pentru ce se roagă însă, numai el ştie. Şi Sfânta.

După o noapte de mers cu trenul, cele două femei din Constanţa care mai au o aruncătură de băţ şi ajung la destinaţie par un pic agitate. Nu le-a convenit deloc drumul până la Iaşi. „Am ajuns dimineaţă cu trenul, pe la 8. A fost un calvar, fără condiţii, mulţi ţigani… iar jandarmii, în loc să îi liniştescă, stăteau şi beau cu ei cot la cot. Mie îmi place să vin cu trenul, şi la anu’ o să vin tot aşa, însă vrem ca forţele de ordine să îşi facă treaba. La Sfântă vin pentru ajutor, să-mi dea putere… A fost o bu­curie mare faptul că se stă puţin la coadă, în anii din urmă stă­team şi 9-10 ore“, spune femeia cu broboadă vişinie legată sub barbă.

„Ia scăunelul“

E al treilea an de când vine ca pelerin la Sfânta Parascheva şi spune că a simţit o schimbare în viaţa sa, una în bine. Pe lângă rân­dul de pelerini, se vând de toate. Chiar şi maiouri pentru dame şi bărbaţi. Vă întrebaţi poate care e legătura cu sărbătoarea în sine. Niciuna. Pe lângă icoane, flori, me­tanii, veşminte preoţeşti, se vând şi maiouri. Nu departe o vânzătoare de scăunele pliabile mai că dă faliment. Fiind rândul scurt şi în continuă mişcare, ni­meni nu-i mai cumpără scaunele pentru durerea de picioare. „Ia scăunelul“. „Ce să fac cu el?“. „Îl foloseşti când mulgi vaca“. „N-am vacă la bloc“, îi răspunde o credincioasă din treacăt. În zadar se vând multe şi poate că şi orele în şir şi-ar avea rostul lor. „Când stăteai câte o zi şi te prindea şi o bu­cată de noapte, atunci ţi se încerca credinţa. Dacă voiai cu adevărat să stai la moaşte, stăteai indiferent de cât dura, aşa te încerca Domnul. Prin răbdare şi credinţă“, spune o bătrână. Îşi mes­­tecă vorbele în colţuri de ca­sâncă şi merge cu privirea în jos, ca pe un deal greu. Din hainele ei miroase a tămâie şi busuioc, ca de la un sfânt.

Şeful Guvernului şi mai mulţi miniştri vin la Iaşi

Manifestările dedicate „Sărbătorilor Iaşului“ vor atinge astăzi apogeul. Slujba religioasă de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva va începe la ora 9, pe scena amenajată în faţa Mitropoliei, dinspre bulevardul Ştefan cel Mare. Câteva mii de persoane sunt aşteptate să asiste la Sfânta Liturghie, alături de oficialităţi din cadrul Guvernului. Premierul Victor Ponta a confirmat deja că participă la slujbă, la fel şi vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, precum şi alţi membri ai Guvernului. Dintre candidaţii la preşedinţie, Elena Udrea a confirmat prezenţa. La fel ca în fiecare an, vor fi prezenţi şi parlamentari ai Iaşului, autorităţi locale şi judeţene.

După slujba religioasă, pelerinii sunt aşteptaţi la o masă organizată de municipalitate la Cantina de Ajutor Social. „Masa pelerinilor“ va fi deschisă în jurul orei 12, imediat după finalizarea slujbei, iar Primăria a pregătit peste 65.000 de sarmale, vin, bere, apă, suc, pâine şi mere. Atmosfera de sărbătoare va fi indusă şi de tinerii îmbrăcaţi în costume de epocă, aceştia urmând să se plimbe pe bulevardul Ştefan cel Mare, dar şi de statuile vii.

Un alt eveniment de tradiţie de hramul Sfintei Parascheva va fi „Seara Valorilor“, organizat de Primărie la Teatrul Naţional, începând cu ora 18. Municipalitatea va acorda două titluri de cetăţean de onoare, unul către Adrian-Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“, şi cel de-al doilea către actorul Ion Caramitru. În plus, conducerea Primăriei va premia şi nume academice, culturale, educaţionale, civice, atât din Iaşi, cât şi din ţară. „Seara Valorilor“ se va încheia cu un recital oferit de Gran Gala Flamenco din Barcelona. Acest eveniment va putea fi urmărit pe două ecrane de mari dimensiuni amplasate în faţa Teatrului Naţional, dar şi în direct, pe site-ul www.sarbatorileiasului.ro. Pe toată durata evenimentului, accesul auto va fi închis pe strada Agatha Bârsescu, între orele 16 şi până la 21.

Seara de 14 octombrie se va încheia cu un concert al Filarmonicii, şi nu cu spectacolul finalizat cu foc de artificii ca în ceilalţi ani. Primăria a mutat concertul aniversar mâine seară, pe 15 octombrie, pentru a nu se suprapune cu slujbele de la Mitropolie. „Nu va fi concert pentru că acel concert pe care îl aşteaptă toţi ieşenii va fi a doua zi, pe 15 octombrie. Vremea se anunţă bună, astfel că sperăm să nu fim încurcaţi cu focul de artificii. Corul Filarmonicii va ţine un concert acolo, vom încerca un regim de sonorizare aproape ca de incintă, astfel încât să nu fie foarte zgomotos bulevardul Ştefan cel Mare în ziua de 14 octombrie“, a precizat viceprimarul Mihai Chirica.

Concertul de mâine-seară va începe la ora 19, pe scena montată deja în faţa Palatului Culturii. Ieşenii îi vor putea întâlni pe Loredana Groza, Smiley şi Marius Moga, prezentatorul evenimentului fiind Pavel Bartoş. Edilii au recunoscut ieri, în cele din urmă, că solistul Tudor Chirilă nu va concerta în faţa Palatului Culturii, deşi iniţial l-au anunţat şi au publicat fotografia sa pe toate afişele oficiale ale Sărbătorilor Iaşului. Artistul a fost retras din programul oficial, după ce s-a constatat că Primăria l-a anunţat fără să semneze vreun contract şi fără să poarte vreo discuţie oficială cu managerii săi.

260 de pelerini au primit ajutor medical

Tot mai mulţi ieşeni care stau la coadă la moaşte au nevoie de îngrijiri medicale. De vineri până astăzi, peste 260 de persoane au avut probleme de sănătate. Iar numărul internărilor este în creştere. 19 persoane au fost transportate la spital după ce li s-a făcut rău la coadă. În cele mai multe cazuri, este vorba de persoane în vârstă, găsite cu anemie sau care au probleme cardiace. De asemenea, pelerinii se resimt din cauza oboselii, a lipsei unei alimentaţii corespunzatoare sau din cauza deshidratării.

Medicii le recomandă pelerinilor să aibă la ei mâncare, apă şi haine groase, mai ales dacă vor sta la rând peste noapte. Totodată, cei care se ştiu cu probleme medicale, nu trebuie să întrerupă tratamentul medicamentos pentru a evita eventuale complicaţii sau situaţii neplăcute.

Reamintim că, sâmbătă ieşeancă, în vârstă de 61 de ani, a decedat în urma unei stop cardio-respirator, în timp ce aştepta să ajungă la moaştele Sfintei Parascheva. Pe lângă incidentele medicale, au fost înregistrate şi şapte incendii minore din cauza lumânărilor aprinse, iar un numar de 50 de persoane au primit amenzi, în valoare de 7.000 de lei, pentru tulburarea liniştii publice sau comercializare fără autorizaţie.

Paula SCÎNTEIANU, Gabriela TOMA, Lucia AMORĂRIŢEI

Comentarii