anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 06.07.2022

Autobuze electrice pe străzile din Iași anul viitor. Sunt cadou de la Guvern cu bani de la UE

GALERIE
autobuz electric
 • autobuz electric
- +

Iaşul va fi printre primele oraşe din ţară incluse într-un program naţional cu finanţare europeană pentru astfel de achiziţii. Vor fi 44 de autobuze cu lungimi de 10-12 metri, dar şi 16 tramvaie. Când vor veni?

Iaşul va fi printre primele oraşe din ţară căruia îi vor fi livrate autobuze electrice şi tramvaie în cadrul unui program naţional. Achiziţia va fi făcută de către Ministerul Dez­voltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), iar cheltuielile sunt finanţate prin fonduri euro­pene. Autoritatea centrală ar urma să livreze în mai multe oraşe din ţară peste 500 de mijloace de transport public (autobuze electrice, trolei­buze şi tramvaie). Estimările actuale arată că Iaşul ar putea deveni unul dintre principalii beneficiari ai programului: Primăria a solicitat 44 de autobuze electrice şi 16 tramvaie. Autobuzele ar urma să fie livrate în a doua jumătate a anului viitor, iar tramvaiele până în anul 2020. Ca o comparaţie, în acest moment, CTP Iaşi, operatorul de transport local, deţine circa 300 de autobuze, microbuze sau tramvaie.

Valoarea achiziţiei în cazul Iaşului: cca 70 mil. euro

Municipalitatea ieşeană poartă discuţii cu MDRAP pe tema achi­ziţiei de mai multe luni, în negocieri fiind inclus şi Jaspers, consultant al Comisiei Europene. Primăria Iaşi a propus trei proiecte ce vizează achiziţia a 24 de autobuze electrice cu o lungime de 10 m şi 31 de staţii de încărcare (65,5 milioane lei), 20 de autobuze electrice cu o lungime de 12 m şi 26 de staţii de încărcare (66,7 milioane lei) şi 16 tramvaie (219,4 milioane lei). Toate cele trei proiecte vor face obiectul unor dezbateri în plenul Consiliului Local, ce se reuneşti vineri, consilierii urmând a aproba acordurile de parteneriat cu MDRAP. Achiziţia va fi derulată de autoritatea centrală, iar Primăria Iaşi va trebui să cofinanţeze proiectele cu 2% din valoarea eligibilă.

„Conform documentelor programatice de la nivel european, dezvoltarea mobilităţii urbane trebuie să devină mult mai puţin depen­dentă de utilizarea autoturismelor, prin schimbarea accentului de la o mobilitate bazată în principal pe utilizarea transportului public de înaltă calitate şi eficienţă, redu­cerea utilizării autoturismelor în paralel cu utilizarea unor categorii de autoturisme nepoluante“, se arată într-un document-suport al acordului ce va fi semnat între Pri­măria Iaşi şi MDRAP.

Lista beneficiarilor

Din informaţiile „Ziarului de Iaşi“, un număr de peste 340 de autobuze electrice ar urma să ajungă în Timişoara, Iaşi, Piatra Neamţ, Tul­cea, Slobozia, Lugoj, Focşani, Dro­beta Turnu Severin, Constanţa, Brăila, Târgu Mureş, Slatina, Alba Iulia, Buzău, Ploieşti, Sibiu şi Sighetu Marmaţiei. În acelaşi timp, circa 70 de troleibuze au fost solicitate de Braşov, Târgu Jiu şi Ploieşti, iar tramvaie vor fi achiziţionate pentru Iaşi, Bo­toşani, Brăila, Galaţi, Reşiţa, Plo­ieşti şi Craiova.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre cotele de gen

Despre cotele de gen

În principiu, nu ar trebui să ne iluzionăm că introducerea cotelor de gen ar perturba prea mult mecanismele clientelare care continuă să inspire, în România, recrutarea şi promovarea politică.

opinii

Noaptea de Sânziene

Florin CÎNTIC

Noaptea de Sânziene

Într-un răspuns adresat lui Şerban Cioculescu, care criticase Itinerariul său spiritual, Mircea Eliade spunea: „nu scriem un tratat asupra esenţei funcţiunilor spirituale; ci trasăm linii de orientare pe o hartă nelămurită”. Şi noi.

Visez, scriu... (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Visez, scriu... (I)

Odată cu vârsta caut tot mai abitir lucrurile vechi, trecute şi aflate în derivă. Visez, scriu. Constat tot mai clar chestiunea asta. Mai bine zis, mai evident, mai pregnant, căci clar nu e nicidecum. Ba chiar înceţoşat, ca prin sită. 

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Alex VASILIU

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Însemnările de astăzi pot începe cu o întrebare: este bine că există pe meleagurile româneşti atâtea festivaluri? Răspunsul nu poate fi, în principiu, decât afirmativ. Deşi inflaţia acestor întâmplări (şi în domeniul artistic) poate slăbi interesul publicului, care nu mai percepe la adevăratele dimensiuni semnificaţiile de eveniment, există spaţiu de desfăşurare pentru oricine are idei interesante, originale.

pulspulspuls

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Vă povesteam noi ieri aicea, stimaţi telespectatori, despre cum au apărut pe piaţa politichiei de Bahlui primele semne ale conturării unui viitor tandem de candidaturi Cejău-Premărie, în persoanele stimabililor Măricel-Mihăiţă. 

Caricatura zilei

Conferința lui Iohannis

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.