Răspunsuri date în răspăr la întrebări foarte concrete puse de „Ziarul de Iaşi“ oficialilor din Ministerul Transporturilor

Autostrada Iaşi – Tg. Mureş? Nu se ştie… / Şoseaua de centură? Poate în 2019…

luni, 09 iulie 2018, 01:50
2 MIN
 Autostrada Iaşi – Tg. Mureş? Nu se ştie… / Şoseaua de centură? Poate în 2019…

Două întrebări adresate de ziarul nostru Ministerului Transporturilor, vizând continuarea demersurilor pentru realizarea Autostrăzii Iaşi – Tg. Mureş şi a proiectului centurii ocolitoare a municipiului nu au primit răspunsuri concludente. Dacă despre autostradă a devenit limpede că mai mult fac cele două asociaţii care militează pentru construirea ei decât Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, pentru şoseaua de centură e şi mai evident că lucrurile sunt îngheţate.

Pentru obiectivul de investiţii „Varianta de ocolire a municipiului Iaşi – Etapa I – Varianta Sud“ au fost aprobate prin Legea nr. 6/2017, credite de angajament în valoare de 152 de milioane de lei, amintesc reprezentanţii Ministerului Transporturilor, care îi citează pe cei ai CNAIR. Pe parcursul anului trecut, suma a crescut cu încă 890 de mii de lei. „Creditele de angajament au fost aprobate în vederea demarării procedurii de achiziţie publică a lucrărilor la Obiectivul 3 – Varianta de trafic greu, sector km 19,960 – km 26,460“, se precizează în răspuns.

Pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice poate fi găsită însă doar licitaţia lansată anul trecut pentru realizarea centurii Bacăului, în lungime de 30,8 km, dintre care 16,2 km sunt în regim de autostradă. Procedura, aflată acum în faza contestaţiilor, alocă aproape 775 de milioane de lei pentru un contract cu o durată de execuţie de trei ani. Nu am primit răspuns la întrebarea dacă se impune un alt traseu, dat fiind că jumătate din acest tronson 3 – respectiv din Lunca Cetăţuii (intersecţia segmentului de sud-vest cu DJ 248) şi până la intrarea în municipiul Iaşi – este numai o bandă pe sens, iar blocajele de trafic din orele de vârf sunt deja antologice.

Dacă, pentru acest tronson de centură, lucrurile par complet îngheţate, la autostradă s-ar mai putea întâmpla o minune – care fusese programată iniţial pentru primul trimestru din acest an: lansarea procedurii de achiziţie a proiectării şi execuţiei (în caz că studiul de fezabilitate ar mai fi va­labil) pentru segmentul Iaşi-Tg. Neamţ. Spre Ungheni-Prut e şi mai puţin probabil, câtă vreme apărătorii mediului nu sunt de acord cu amplasamentul noului pod ce ar urma să fie construit undeva în zona Ungheni.

 

 

Comentarii