Azi începe Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr

vineri, 01 octombrie 2021, 01:50
2 MIN
 Azi începe Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr

Astăzi începe cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr, organizat de Teatrul „Luceafărul” din Iaşi, eveniment care promite peste 100 de evenimente în 20 de spaţii din oraş. 

În programul manifestărilor, programate în perioada 1-10 octombrie, iubitorii artei spectacolului pot regăsi reprezentanţii inedite, pentru toate gusturile, de la teatru pe scenă, pe stradă sau în vitrine, până la teatru radiofonic, teatru accesibilizat pentru persoane cu deficienţe de auz şi văz, dar şi instalaţii imersive receptate prin intermediul ochelarilor VR, improvizaţie online moderată de inteligenţa artificială sau teatru făcut pe un text scris de un robot. Pe lângă reprezentaţiile pregătite de către artiştii invitaţi din 11 ţări, publicul are ocazia să participe şi la diferite expoziţii, conferinţe, lansări de carte, workshop-uri sau chiar demonstraţii făcute de roboţi şi lecţii de teatrologie. Roboţelul social Pepper, mascota actualei ediţii, se va întâlni în foyer-ul Teatrului „Luceafărul” cu publicul, unde va spune story-uri teatrale şi va face selfiuri cu cei prezenţi.

Organizatorii festivalului îi avertizeză pe cei care vor dori să participe la reprezentaţiile „faţă în faţă” că numărul de locuri în săli a fost restricţionat la 50%, iar accesul se poate face doar cu certificatul verde european de vaccinare, cu adeverinţă de trecere prin boală, test negativ PCR (cu cel mult 72 de ore înainte) sau antigen (cu cel mult 48 de ore în avans). „Pandemia cu noul Coronavirus a obligat artele vii la reinventare. Tendințe experimentale implicând creativ noile tehnologii în toate variantele lor au fost preluate de comunitate artistică globală şi încă într-un ritm accelerat. Direcţii estetice recente practicate de câteva decenii au devenit prioritare şi îmbogăţite într-un an cât altele-n zece. Teatrul contactless a dominat perioada, reliefând preocupări de retorică performativă anterioare, oferind noi eşantioane imaginate de cei pregătiţi să le dezvolte. Pe câteva dintre ele le reunim în programul nostru”, a declarat Oltiţa Cîntec, curatorul Festivalului.

La ediţia din acest an participă artişti din Austria, Canada, Cehia, Elveţia, Franţa, Germania, Israel, Italia, Marea Britanie, România şi Spania. Tema din acest an a festivalului este „arta şi tehnologia”, artiştii invitaţi găsind modalităţi inedite de a pune în scenă noua realitate în care trăim.

Comentarii