Hoţii fac legea în amiaza mare

Un băiat din Belgia le-a cerut ajutor în mijlocul Iaşului unor ţigani. A fost bătut la sânge

sâmbătă, 04 aprilie 2015, 02:01
4 MIN
 Un băiat din Belgia le-a cerut ajutor în mijlocul Iaşului unor ţigani. A fost bătut la sânge

Un băiat, proaspăt venit din Belgia cu familia, a fost tâlhărit la orele după-amiezii de romii care hoinăresc pe străduţele din zona Universităţii de Medicină. După ce s-a dezmăticit, minorul a cerut ajutor de la alţi doi minori şi a fost condus într-un imobil de pe Sărărie, acolo unde a fost bătut crunt şi i s-a furat şi telefonul de 2.500 de lei.

Scene de agresiune extremă în centrul Iaşului. Un copil de doar 12 ani a fost desfigurat, ziua în amiaza-mare, de mai mulţi romi care îşi duc veacul nestingheriţi prin zona Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ din Iaşi. Victima mergea la meditaţii atunci când a fost abordată de nişte adolescenţi, cu vârste de până în 18 ani, care i-au cerut bani. După ce au fost refuzaţi, copilul a fost lovit din spate cu pumnii şi a rămas fără portofel. Ulterior, victima a cerut ajutorul altor doi copii romi din zonă, care l-au condus la o casă în care se aflau alte persoane şi care l-au bătut din nou pe minor şi i-au furat un telefon de ultimă generaţie.

Filmul scenelor de violenţă

Momentele de groază prin care a trecut minorul Francisc D. au avut loc pe 22 martie, la scurt timp după ce copilul de 12 ani a ieşit de la o sesiune de meditaţii. În jurul orei 15.00, Francisc mergea pe străduţele în care se află fast-foodurile cu mâncare arăbească din zona UMF. În timp ce era pe stradă, patru tineri care treceau pe lângă el l-au întrebat dacă nu are bani la el. Copilul a spus că nu, şi a mers mai departe. „Imediat a fost atacat brutal din spate de doi tineri, care l-au prins şi tras de barele rucsacului pe care îl avea în spate, l-au trântit la pământ, l-au imobilizat şi au început să-l controleze în buzunare, prilej cu care l-au deposedat de portofelul în care avea suma de 70 de lei, după care toţi au fugit“, se arată în plângerea depusă zilele trecute la Parchet, obţinută de „Ziarul de Iaşi“.

În acelaşi document se mai arată că băiatul s-a ridicat bulversat şi a cerut ajutorul a doi tineri care se aflau în zonă. Aceştia i-ar fi spus că nu au legătură cu grupul care îl jefuise, însă că îl pot îndruma către nişte tineri care ar putea şti unde se află portofelul victimei. Băiatul a fost condus către o stradă lăturalnică de pe strada Sărărie, unde se afla un alt grup, format din cinci adolescenţi care vorbeau în ţigăneşte. Aceştia au profitat de naivitatea copilului şi i-au spus că portofelul său se află în casă, unde l-au bătut crunt şi i-au furat şi telefonul, un Samsung Note 3, în valoare de 2.500 de lei.

Mama băiatului: poliţiştii l-au dus la secţie în loc să-l ducă la spital

În plângerea citată se mai arată că băiatul a cerut un telefon mobil de la cei doi copii care îl îndrumaseră prima dată către cel de-al doilea grup de tâlhari şi a reuşit să sune la 112. Mama băiatului a precizat ieri pentru „Ziarul de Iaşi“ că poliţiştii care au ajuns la faţa locului ar fi procedat incorect întrucât l-au condus pe minor la secţie în loc să îl ducă la spital, deşi acesta era plin de sânge. „Mi se părea normal ca băiatul să fie dus la spital mai întâi, nu la secţie, unde a stat acolo mai bine de cinci ore. Şi acum este şocat de ceea ce i s-a întâmplat. Îi este teamă să mai meargă de unul singur pe stradă, are coşmaruri“, ne-a spus femeia, care s-a arătat nemulţumită de modul în care poliţiştii s-au ocupat de cazul său.

Primii tâlhari, cei care l-au bătut în stradă, nu au fost identificaţi nici acum de către oamenii legii. Mădălin Ţăranu, purtător de cuvânt al Poliţiei Iaşi, a precizat că acest caz se află în prezent în lucru la Biroul de Investigaţii Criminale. „Au fost identificaţi minorii din grupul de persoane care l-a deposedat pe minor de telefonul mobil. Telefonul a fost recuperat, însă reprezentanţii părţii vătămate nu au venit să îl recupereze. În ceea ce priveşte cealaltă faptă, se continuă cercetările pentru a fi identificaţi şi ceilalţi autori. Orice persoană care este nemulţumită de activitatea Poliţiei are dreptul de a se adresa au­torităţilor despre modul în care ne facem munca“, a precizat Ţăranu. În plângerea depusă procurorilor, familia minorului solicită daune materiale de 19.000 de lei şi daune morale de 10.000 de lei. Familia victimei s-a mutat la Iaşi de câteva luni, după ce a stat pentru mai mulţi ani în Belgia.
 

Comentarii