Vizită surpriză la viitorul gazoduct

Băsescu, venit neanunţat, a găsit doar ziarişti pe şantierul gazoductului (FOTO&VIDEO)

sâmbătă, 21 septembrie 2013, 01:50
4 MIN
 Băsescu, venit neanunţat, a găsit doar ziarişti pe şantierul gazoductului (FOTO&VIDEO)

„Am venit să văd şi eu cum merg lucrările. Dumneavoastră singur sunteţi constructorii?“, l-a întrebat preşedintele pe dirigintele de şantier u „A fost adusă ţeava care este acum în portul Constanţa. Lucrările sunt ca şi începute“, a explicat dirigintele u după ce l-a ironizat pe premierul Ponta care a participat la inaugurarea şantierului, Băsescu a avertizat constructorul: „La Bruxelles se ştie că terminăm în decembrie“
Lupta politică dintre preşedinte şi premier s-a mutat de la Bucureşti pe malurile Bahluiului. Preşedintele Traian Băsescu a efectuat ieri o vizită surpriză la punctul de lucru din Rediu al gazoductului Leţcani-Ungheni. Vizita a fost anunţată de administraţia prezidenţială pe când Băsescu se afla deja în elicopter, în drum spre şantier.

GALERIE FOTO I

Preşedintele Băsescu a fost întâmpinat de un şantier aproape pustiu. Pe acesta rămăseseră, de la lansarea oficială a lucrărilor, 7 ţevi din viitoarea magistrală de gaz, trei barăci încuiate şi două buldozere. Singura schimbare faţă de momentul festiv la care participase premierul Victor Ponta în urmă cu aproape o lună era reprezentată de muşuroaiele de cârtiţe apărute pe şantier. Acesta era de altfel şi singurul semn de activitate din punctul de lucru. Cu puţin timp înainte de sosirea preşedintelui, în zonă şi-a făcut apariţia şi dirigintele de şantier, Teofil Ciobanu. Înarmat cu planşe şi dosare, reprezentantul Transgaz, beneficiarul lucrării, a fost singurul care i-a putut răspunde lui Băsescu la întrebări. „Am venit să văd şi eu cum merg lucrările. Dumneavoastră singur sunteţi constructorii?“, l-a întrebat preşedintele pe Ciobanu. În câteva minute, acesta a reuşit să-i prezinte preşedintelui caracteristicile principale ale viitorului gazoduct, explicând totodată de ce nu se vede niciun semn de activitate pe şantier. „De săptămâna viitoare încep lucrările propriu-zise. Pe 2 octombrie se termină exproprierea terenurilor. Data trecută, abia se semnase contractul şi se făcuse predarea amplasamentului. Între timp, s-au făcut măsurători, ridicări topografice, a fost adusă ţeava care este acum în portul Constanţa. Lucrările sunt ca şi începute“, a explicat Ciobanu. Conform lui Ciobanu, pe durata vizitei lui Ponta la şantier a fost realizată doar o sudură tehnologică, pentru a exemplifica felul în care va arăta conducta în final. Dirigintele de şantier a dat asigurări că lucrările se vor desfăşura în ritm alert, promiţând că va fi „cea mai rapidă lucrare“ de acest gen. „Serios? Când intraţi în politică? Numai acolo cred că este permisă minciuna“, l-a întrerupt Băsescu râzând.

GALERIE FOTO II

Acesta l-a ironizat pe premierul Victor Ponta, care a inaugurat deschiderea lucrărilor alături de comisarul Uniunii Europene pentru Energie, Günther Oettinger, atrăgând atenţia asupra importanţei strategice a realizării legăturii dintre reţelele de gaz metan ale României şi Republicii Moldova. „Poţi da spectacole de sunet şi lumină la Roşia Montană, să bagi nişte mineri în galerie şi să-i scoţi de-acolo, dar aici nu este turism, ci geopolitică. La Bruxelles se ştie că terminăm în decembrie“, a spus preşedintele. Acesta a comparat deschiderea oficială a şantierului cu o vizită făcută de Nicolae Ceauşescu la Constanţa, în timpul construirii unui petrolier. Conform preşedintelui, Ceauşescu a văzut nava realizată parţial din placaj şi a crezut că lucrarea a fost finalizată.

Reprezentanţii consorţiului care şi-a adjudecat contractul de lucrări, format din companiile Habau Austria, Inspet Ploieşti şi IPM Partners au precizat ieri că lucrările la firul principal al conductei vor fi terminate la 20 decembrie, termen convenit cu premierul Ponta. La Rediu însă, dirigintele de şantier nu şi-a asumat respectarea acestui termen, apreciind că şantierul va putea fi închis însă în februarie, adică la termenul contractual de şase luni. „Trebuie să privim realist. Dacă termenul final este februarie, va trebui să informăm că în această iarnă nu vom livra jumătatea de miliard de metri cubi de gaz către Republica Moldova, la care ne-am angajat. Oricum, voi veni aici din nou când începeţi să săpaţi şanţul“, a încheiat Băsescu.

Cătălin Ivan: „Băsescu încearcă să pună piedici“

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, l-a acuzat ieri pe preşedinte că „se pricepe doar la declaraţii frumoase“. „Demararea lucrărilor la gazoductul Iaşi-Ungheni este un pas foarte important către independenţa energetică a Republicii Moldova, pas pe care l-am făcut, deblocând proiectul. Probabil că Traian Băsescu este nervos pentru faptul că acest proiect major nu este legat de numele său şi că USL a făcut mult mai mult pentru Republica Moldova decât fostele guverne PDL. De aceea încearcă să pună piedici“, a declarat Ivan. Acesta nu a menţionat însă în ce constă concret piedicile pe care preşedintele le-ar pune proiectului de construcţie a gazoductului. Gazoductul Leţcani-Ungheni va avea o lungime totală de 43,3 km, din care 32,8 km pe teritoriul României. Investiţia este evaluată la 26,5 milioane euro, din care 7 milioane euro reprezintă susţinerea financiară din partea Uniunii Europene. Capacitatea de transport a gazoductului se va ridica la 1,5 miliarde de metri cubi anual.

Comentarii