Bătălie imobiliară la Rediu. Primarul acuză că s-au făcut falsuri de câteva milioane de euro

sâmbătă, 08 iulie 2023, 01:50
6 MIN
 Bătălie imobiliară la Rediu. Primarul acuză că s-au făcut falsuri de câteva milioane de euro

La Rediu, comuna din coasta Iaşului unde consilierii locali se ceartă între ei, dar cel mai adesea cu primarul şi reciproc, aproape că nu trece o lună întreagă fără cel puţin un scandal. Ultimul dintre ele i-a avut drept protagonişti pe primar şi pe reprezentanta firmei care a câştigat licitaţia ANCPI pentru un lot de înregistrări cadastrale gratuite (pentru localnicii care au terenul inclus în suprafaţa adjudecată).

Insistenţele Mariei Răduc, de la Toponatycad SRL, l-au scos din sărite pe primarul Ciprian Grosu (foto), care a împins-o afară dintr-unul din birourile administraţiei pe care acesta o conduce. Gestul nu tocmai elegant se poate vedea la capătul unei înregistrări video de peste o oră a camerelor de supraveghere pe care primarul Grosu a afişat-o public. Înregistrarea nu are şi sunet.

Maria Răduc ne-a spus că l-a interpelat pe primarul Ciprian Grosu pentru că administraţia pe care acesta o conduce întârzie să îi comunice răspunsuri cu privire la situaţia unor terenuri pe care proprietarii vor să le întabuleze. La Primăria Rediu, postul de agent cadastral este vacant, fiind scos la concurs de mai bine de o lună.

Ce e pe schiţă nu coincide întocmai cu situaţia din teren

Întrebată ce anume trebuia să obţină de la primărie, Răduc nu ne-a putut lămuri dacă împroprietăririle s-au făcut greşit, dacă există un plan parcelar la primărie sau dacă titlurile emise trebuie rectificate, dar a admis că unele hotare sunt trasate greşit, cu abateri minore, respectiv jumătate de metru – a exemplificat ea. Ar fi vorba de terenuri situate într-o zonă cu potenţial imobiliar ridicat, respectiv în spatele caselor de vizavi de Pădurea Mârzeşti (Breazu).

Însă primarul este de altă părere: că scandalul iscat pe holurile Primăriei Rediu „nu reprezintă altceva decât o tentativă nereuşită de a distrage atenţia de la adevărata problemă pe care am identificat-o recent. Este vorba de comiterea mai multor infracţiuni de fals şi înşelăciune, precum şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave împotriva celor prejudiciaţi, respectiv cu privire la falsificarea unor documente ce ţin de domeniul cadastrului depuse la O.C.P.I. Iaşi pentru întabularea unor terenuri cu o valoare de piaţă foarte ridicată”.

„Mai concret, este vorba de falsificarea unor documente cadastrale la care au contribuit mai multe forţe, persoane cunoscute în Rediu dar şi din alte localităţi, toate eforturile fiind îndreptate spre a «rezolva» ilegal situaţia juridică a câtorva hectare de teren de pe platoul Mârzeşti în scopul tranzacţionării lor, valoarea de piaţă a acestor terenuri fiind de câteva milioane de euro”, a precizat primarul. Întrebat dacă s-a adresat instituţiilor de anchetă competente, Ciprian Grosu a răspuns afirmativ.

La rândul ei, Maria Răduc ne-a spus că a formulat şi ea plâgeri, însă fără să ofere mai multe detalii.

Nici semnătura primarului nu mai e aceeaşi

Primarul comunei crede că „toţi cei implicaţi, unii cu rădăcini adânci în Consiliul Local Rediu sau la OCPI Iaşi, urmăreau venituri obţinute necinstit, venituri făcute pe seama şi neştiinţa unor cetăţeni din comună care ar fi fost prejudiciaţi prin acţiunile acestora”. Mai precis, în dosarele depuse la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi „de către acest grup de interese am identificat planşe cu semnătura mea în fals, precum şi semnături care suspectez, de asemenea, că nu aparţin persoanelor semnatare sau persoanelor care sunt, de fapt, proprietari ai terenurilor ce fac obiectul acelor lucrări cadastrale”. Primarul dă exemplul unui semnatar care se prezintă ca fiind din partea unei societăţi comerciale cu asociaţi străini radiată de mai mulţi ani. „O altă semnătură este a unui funcţionar public din cadrul Primăriei Rediu care nu mai lucrează de aproximativ un an la noi”, a adăugat Ciprian Grosu.

Primarul susţine că Maria Răduc a insistat să îl convingă să semneze acele planuri cadastrale, punându-şi ea însăşi semnătura pe ele. Planşele „încă sunt la mine la birou, nesemnate de mine şi nedepuse la OCPI, însă am constatat că între timp la Oficiul de Cadastru au fost depuse alte planşe, în fals, tocmai pentru că eforturile dumneaei – dar mai ales ale celorlalţi actori cunoscuţi, unii dintre ei din postura de promitenţi-cumpărători – nu au dat roade”, mai spune primarul comunei Rediu.

Maria Răduc susţine însă că pe planşele respective este semnătura primarului. O expertiză grafologică pare să fie singura soluţie de elucidare a misterului.

Mai mult de doi ani pentru măsurarea a 2000 de hectare

Firma Mariei Răduc şi-a adjudecat în iunie 2021, pentru 491 de mii de lei, contractul pentru înregistrarea cadastrală a 2016 hectare de teren din comuna Rediu, suprafaţă care include şi tarlaua din zona menţionată. Termenul de finalizare a măsurătorilor a expirat la sfârşitul anului trecut, însă – la fel ca majoritatea contractelor similare atribuite de ANCPI – documentaţia nu este gata nici în prezent.

Primarul toarnă şi el gaz pe foc: „Dacă acum aproximativ un an de zile chiar doamna Răduc îmi transmitea că acele planuri nu se pot semna pentru că în zona respective sunt multe probleme care nu se vor clarifica până la finalizarea lucrărilor de cadastru general, iată că luna iunie 2023 a fost o lună în care fie căldura, fie mizele băneşti au schimbat puncte de vedere care se traduc acum, fără doar şi poate, prin acţiuni ce pot fi catalogate ca şi fapte de corupţie, de abuz în serviciu, de fals şi înşelăciune”.

Maria Răduc ne-a confirmat că sunt mai multe probleme pe parcelele respective, care îngreunează activitatea de înregistrare cadastrală. Cât priveşte acuzaţiile edilului, rămâne de văzut ce rezultate vor avea investigaţiile ce urmează reclamaţiilor. 

UPDATE Un „nou-venit” încurcă titlurile în Tarlaua 20

Ulterior, Maria Răduc ne-a remis o completare la explicațiile pe care ni le-a oferit. Astfel, ea a confirmat că i-a semnalat încă de anul trecut primarului Grosu faptul că „în această tarla 20 abia-abia încap persoanele care au deja emise titluri de proprietate, existând cereri cu numere de înregistrare în acest sens”. „Cu toate acestea, primarul a semnat procese verbale de punere în posesie, unul pentru suprafața de 2300 mp fiindu-i blocat de OCPI Iași”, a menționat ea una dintre problemele invocate și de Ciprian Grosu, fără să dea mai multe detalii despre „nou-venitul” din Tarlaua 20. De asemenea, și pe tarlaua 40 sunt mai multe nereguli, adaugă ea, nereguli pe care le pune pe seama primarului.

Cât privește planurile despre care primarul comunei Rediu a spus că au rămas în biroul său și nu le-a transmis mai departe la OCPI, motivând că la Oficiul de Cadastru ar fi alte documente cu semnătura sa falsificată, Maria Răduc invocă abuzul în serviciu ca să descrie situația. „La orice instituție, dacă refuzi să semnezi un document, trebuie argumentat în scris invocând temeiul juridic. Nu este legal să ții niște documente depozitate, uitate și atât. Fie le semnezi, fie dacă nu le semnezi trebuie motivat în scris. Abuz de putere poate reprezenta și o inacțiune, nu doar o acțiune”, susține ea.

Comentarii