Beton rutier special pe şoseaua Bârnova. Dar mai așteptați până în august

vineri, 09 noiembrie 2018, 03:01
3 MIN
 Beton rutier special pe şoseaua Bârnova. Dar mai așteptați până în august

Lucrările de reparaţii ale furnizorilor de utilităţi s-au încheiat ieri, drumul fiind acum practicabil în condiţii acceptabile. Ce planuri are Primăria pentru artera în cauză?

Lucrările de reparaţii la şoseaua Bârnova au fost finalizate ieri de către constructorul contractat de DelGaz Grid. Intervenţiile pe carosabil au fost efectuate doar pe carosabilul care a fost afectat de către lucrările executate le reţeaua de distribuţie de gaze şi branşamente. În acest sens, DelGaz a contractat o firmă din Bacău (Bloc Bac SRL). În schimb, reparaţiile pe porţiunile de drum afectate de investiţiile realizate de ApaVital au fost făcute de către Citadin SA.

Starea şoselei Bârnova a creat în ultimele luni tensiuni fără precedent între locuitorii din zonă şi Primărie. Recent, potrivit declaraţiilor primarului Mihai Chirica, directorul general pe investiţii al municipalităţii (Cătălin Boghiu) a fost demis, o astfel de măsură fiind adoptată şi în cazul unui şef de serviciu. Principalul reproş adus celor doi de către edil a vizat faptul că nu a fost gestionată eficient situaţia şoselei Bârnova.

În vara anului 2017, Primăria a emis ordinul de începere a lucrărilor de modernizare a şoselei, dar, abia ulterior, au fost contactaţi furnizorii de utilităţi pentru eventuale intervenţii la reţele de utilităţi. În primă fază, pe şosea a intervenit ApaVital, apoi DelGaz Grid. Conform municipalităţii, iniţial, operatorul de gaz a înştiinţat Primăria că va finaliza lucrările în iunie 2018, dar administraţia locală a aprobat ulterior un alt grafic de execuţie cu termen pe 1 noiembrie.

„Modernizarea şoselei nu poate începe decât după ce toate intervenţiile la reţelele de utilităţi sunt încheiate, cu atât mai mult cu cât proiectul tehnic prevede realizarea unui drum betonat, pe care următoarele intervenţii nu vor mai fi permise. Trebuie menţionat, de asemenea, că la momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor furnizorii de utilităţi nu anunţaseră că au investiţii programate“, a susţinut Primăria.

Lucrările de modernizare a şoselei Bârnova vor fi realizate până la sfârşitul lunii au­gust 2019, inclusiv reparaţiile la caro­sabil făcute de operatorii de utilităţi urmând a fi dezafectate. Moderni­zarea străzii constă în realizarea unei îmbrăcăminţi din beton de ciment rutier, corectarea profilului longitudinal şi transversal al străzii, asigurarea scurgerii apelor pluviale prin rigole carosabile, pereate şi guri de scurgere, refacerea podeţelor, refacerea trotuarelor, aducerea la cotă a căminelor de canalizare şi a gurilor de scurgere, amenajarea străzilor laterale, realiza­rea canalului tehnic pentru reţele de telecomunicaţii, relocarea a 17 stâlpi de iluminat în vederea corectării profilului transversal al străzii, precum şi executarea unor lucrări ce ţin de siguranţa circulaţiei.

Valoarea investiţiei se ridică la 6,2 milioane lei, lungimea pe care se va interveni fiind de 2,5 km.

Comentarii