Blocuri de locuinţe peste „Casele Teodorenilor“ din Centru: le ridică un milionar fost senator

joi, 06 decembrie 2018, 02:50
3 MIN
 Blocuri de locuinţe peste „Casele Teodorenilor“ din Centru: le ridică un milionar fost senator

Dezvoltatorul, Teodor Haucă, are o condamnare într-un dosar de trafic de influenţă al fostului judecător Dan Anton. „Casele Teodorenilor“, unde a copilărit scriitorul Ionel Teodorenu, au fost demolate în 2010. Prozatorul a dedicat cinci cărţi zonei Zlataust. De ce nu a făcut Primăria nici o ofertă vânzătorului?

Pe terenul unde s-au aflat „Casele Teodorenilor“ vor fi construite blocuri de locuinţe. Pe cei 1.087 mp din str. Zlataust 7A, în spatele Casei Memoriale „Otilia Cazimir“ de lângă Poliţia Rutieră, este propus un imobil cu două tronsoane, fiecare cu câte trei etaje şi două niveluri în subteran. „Casele Teodorenilor“, unde a copilărit scriitorul Ionel Teodorenu, au fost demolate în 2010 după ce, anterior, au fost scoase de pe lista monumentelor istorice în 2005. Ionel Teodoreanu a dedicat cinci cărţi zonei Zlataust: „Uliţa Copilăriei“, „În casa bunicilor“, „Fata din Zlataust“, „Întoarcere în timp“ şi pagini din „La Medeleni“. „Aproape nu este alt caz literar în care autorul să scrie atât de mult despre toposul casei“, spunea scriitorul Ion Mitican într-un interviu acordat în 2010 site-ului AltIasi.ro. Potrivit acestuia, în una dintre case a locuit Ionel Teodoreanu, iar în cealaltă, bunicii săi. La opt ani de la demolarea caselor, un fost senator propune Primăriei Iaşi construirea de locuinţe colective. În imediata apropiere a proprietăţii se află alte două obiective importante: Casa Memorială „Otilia Cazimir“ şi Biserica „Sf. Ioan Gură de Aur“, cu mormântul lui Barbu Lăutaru.

Regim mic de înălţime în zonă

Firma Investment Adh Int SRL, patronată de Teodor Haucă, propune un imobil cu două tronsoane de bloc înalte de 12 metri, cu regim cu două niveluri în subteran, parter şi trei etaje. Limita proprietăţii firmei se află la 5 metri de casa memorială şi la 24 m de biserică. În zonă sunt construcţii, în general, cu un regim mic de înălţime (parter şi mansardă), singurul imobil ceva mai înalt fiind la intersecţia străzilor Otilia Cazimir şi Zlataust (bloc cu trei etaje şi mansardă, 15 metri). Proiectul de Plan Urbanistic Zonal (PUZ) se află deja în etapa de consultare publică şi urmează să intre în Comisia de urbanism şi apoi în plenul Consiliului Local. Firma lui Hăucă estimează că va amenaja 30 de apartamente pentru care ar urma să fie asigurate (în subsol) un număr de 29 de locuri de parcare. În bilanţul teritorial, suprafaţa construită este propusă la 543 mp, cea a aleilor şi carosabilului la 217 mp, iar spaţiile verzi la peste 325 mp.

Cine este Teodor Haucă

Fost senator PD de Suceava în legislatura 1996 – 2000, Hăucă derulează afaceri la Iaşi de mai mult timp. În iulie 2017, Teodor Haucă a fost condamnat, în primă instanţă, la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul în care judecătorul Dan Anton a primit 4 ani şi 2 luni de închisoare cu executare. Haucă ar fi intervenit la Anton pentru ca acesta, la rândul lui, să influenţeze decizia unor judecători într-un proces în care era implicată o persoană care a apelat la fostul parlamentar.

In mai 2017, „Ziarul de Iaşi“ a scris despre un alt caz în care s-a depus o sesizare penală împotriva lui Haucă. Plângerea a fost făcută de Garda Forestieră Suceava şi a vizat modul în care fostul senator a construit o vilă în pădurea Bucium. Haucă ar fi avut autorizaţie pentru construirea a două locuinţe, dar, în schimb, a ridicat o vilă impunătoare împrejmuită cu un gard masiv. Fostul senator cataloga atunci acţiunea Gărzii drept „un abuz“. Contactat telefonic ieri, cu intenţia de a-i adresa mai multe întrebări privind proiectul din Zlataust, Teodor Haucă nu a oferit detalii, motivând că se află în străinătate. 

 

 

Comentarii