Bloomberg: Criza gazelor naturale este mai gravă în Europa decât pare la prima vedere

luni, 11 iulie 2022, 15:15
2 MIN
 Bloomberg: Criza gazelor naturale este mai gravă în Europa decât pare la prima vedere

Criza gazelor din Europa, mai gravă. Preţurile gazelor naturale din Europa sunt încă cu mult sub maximul istoric stabilit în martie. Cu toate acestea, săpaţi puţin mai adânc şi veţi descoperi o perturbare mai prelungită decât au anticipat pieţele imediat după declanşarea invaziei ruse, scrie Bloomberg. 

În timp ce piaţa de gaze a stabilit preţul într-o criză de scurtă durată, care a durat poate câteva luni, acum prezintă un pericol extrem pentru iarna viitoare, până în 2023 şi, din ce în ce mai mult, 2024. În ultimele zile, întreaga curbă europeană a preţurilor la gaze a fost recalculată la un nivel mult mai ridicat.

Schimbarea curbei ascendente a fost cea mai notabilă dezvoltare a pieţei de gaze din ultima lună – una care nu atrage suficientă atenţie în capitalele europene. Dar industria este foarte conştientă, deoarece suportă costurile. În martie, un producător german putea bloca preţurile la gaz pentru tot anul 2023 la aproximativ 80 de euro/ megawat-oră. Acum, trebuie să plătească 145 de euro pentru a acoperi acelaşi risc de preţ.

Săptămâna trecută, contractul TTF olandez, un punct de referinţă european, a crescut la aproximativ 175 de euro, dublându-se într-o lună, după ce Rusia a tăiat livrările prin conducta Nord Stream 1 în Germania. Chiar şi aşa, preţurile la gaze la vedere rămân cu 30% sub nivelul record de 227 de euro stabilit în primele zile ale războiului — îngrijorător, dar nu alarmant; preţurile sunt mari, dar nu chiar aşa de mari. După ceea ce a suferit piaţa în martie, se poate înţelege de ce factorii de decizie politică nu intră în panică, scrie Bloomberg.

Citiţi materialul integral pe defapt.ro

 

Comentarii