Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Advertorial

Bugetul acordat Ministerului Sportului (P)

GALERIE
vasile citea
  • vasile citea
- +

În anul care urmează, bugetul acordat Ministerului Sportului este de 571 de milioane de lei. Față de 2021, vorbim despre o creștere a bugetului de 50 de milioane de lei.

În 2021 am avut un buget mai mic decât în 2020 și am primit cu 18% mai puțin bani decât în 2019.

Sigur că se putea ca Ministerul să primească bani mai mulți, însă cred ca este un buget decent și realist, este cât ne permitem în acest moment. Iar aceste fonduri ne vor ajuta să ducem la bun sfârșit măcar o parte din planurile şi pe investiţiile pe care ni le dorim.

Din 571 de milioane de lei, cât este bugetul, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român va primi suma de 55 de milioane de lei.

Pentru 2022 avem mai multe proiecte mărețe. Vorbim, în primul rând, despre Liga de Aur. Ce presupune? Cele mai importante sporturi vor intra într-o pregătire centralizată bugetată, având la dispoziţie cei mai buni specialişti. În Liga de Aur vor fi incluse 11 sporturi, precum gimnastică, scrimă, înot, canotaj, box, lupte sau haltere.

Și bugetele federațiilor vor fi mărite anul viitor. Iar banii vor fi dați într-un mod eficient, în funcție de performanță. Ministerul Sportului va finanţa, începând cu 2022, academiile de copii şi juniori ale cluburilor de fotbal din România. Este pentru prima oară când se întâmplă acest lucru. Federaţia Română de Fotbal va fi finanţată în baza cererilor depuse de către cluburile care au academii. Pentru că știm că până acum Federaţia Română de Fotbal nu a primit finanţare de la bugetul de stat.

Pentru anul 2022, Ministerul Sportului are în vedere reabilitarea şi completarea patrimoniului sportiv. Avem nevoie de baze sportive adecvate sporturilor de performanță. Se are în vedere construirea a 3 centre de pregătire şi competiţie noi în diverse zone ale ţării. De asemenea, urmează să fie construite 12 complexuri sportive cu o capacitate cuprinsă între 3.000 şi 30.000 de locuri, dar și 8 bazine olimpice, 5 săli polivalente, 5 patinoare, 250 de săli de sport şcolare, 45 de bazine didactice, 400 de baze sportive, 10 centre sportive de performanţă pentru sporturi olimpice. Acestea sunt doar câteva dintre obiectivele asumate și în programul de Guvernare de către Ministerul Sportului.

Bugetul din 2022 este unul mai mare față de anii precedenți. Însă chiar și așa mai e mult până vom ajunge din urmă celelalte state europene. Conform unor cifre oficiale publicate de Uniunea Europeană, media cheltuielilor guvernamentale în statele UE pentru „sport și alte activități recreative” este de 113 euro pe cap de locuitor. În țara noastră, suma cheltuită de stat este de doar 30 de euro pe cap de locuitor.

Din păcate, sportul românesc nu traversează în prezent cea mai bună perioadă, iar ultima ediție a Jocurilor Olimpice demonstrează că direcția în care ne îndreptăm nu e una tocmai îmbucurătoare. Sporturi care puneau România pe prima treaptă a podiumului la competiții de prestigiu au ajuns să aibă rezultate mult sub așteptări, bilanțul reușit la Tokyo în sporturi precum gimnastică, caiac-canoe sau atletism fiind un exemplu elocvent, însă nu singurul. Fie că vorbim de sporturi individuale sau de echipă, am început să ne îndepărtăm din ce în ce mai mult de elita mondială, lucru care ne apasă! Nu trebuie însă să ne pierdem complet speranța!

Sportul românesc a demonstrat și în trecut că are capacitatea de a se regenera din propria cenușă, iar federațiile, antrenorii și sportivii lucrează cu toate resursele necesare pentru a pune din nou România pe harta sportului care contează.

Vasile CÎTEA

Deputat PSD Iași

Vicepreședinte în cadrul Comisiei pentru tineret și sport și membru în Comisia pentru cultură

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum a ajuns libertatea academică să devină problematică în Occident?

Alexandru LĂZESCU

Cum a ajuns libertatea academică să devină problematică în Occident?

Politicile de diversitate, echitate și incluziune adoptate în multe universități din Occident riscă să afecteze sever competitivitatea acestuia în actuala competiție geopolitică.

opinii

Despre statistică şi bilanţuri literare

Nichita DANILOV

Despre statistică şi bilanţuri literare

Oare când vom înţelege că un critic nu e nici mămuca, nici tătucul care să-ţi oblojească rănile la nevoie. Spiritul critic se întrupează greu într-un climat literar care nu are nimic sfânt în el. De aceea, când apare trebuie să-l protejăm. Căci el trăieşte, vorbesc de persoana criticului literar, într-o singurătate mult mai mare decât poetul sau scriitorul despre care îşi exprimă opiniile.

Probleme structurale: PISA şi perspectivele elevilor din România pe piaţa muncii

Ciprian IFTIMOAEI

Probleme structurale: PISA şi perspectivele elevilor din România pe piaţa muncii

Oare între sărăcie, analfabestism funcţional şi părăsirea timpurie a şcolii este vreo legătură? Dar între cheltuielile pentru educaţie ca pondere în PIB şi performanţele şcolare ale elevilor?

Noi, sălbaticii de azi

Michael ASTNER

Noi, sălbaticii de azi

Însemnări mai mult sau mai puţin (ne)însemnate

pulspulspuls

Se anunţă o posibilă mare bombiţă la partidoiul ieşean? Aşa spun cei cu antenele îndreptate spre Capitală

Se anunţă o posibilă mare bombiţă la partidoiul ieşean? Aşa spun cei cu antenele îndreptate spre Capitală

Aşa cum anunţat încă de ieri, am zic că pe astăzi, zi cu dezlegare la peşte, vin şi undelemn fiind, plus că e Zămislirea Sfintei Fecioare Maria în cărindariul ortodox, să vorbim olecuţă despre ce se mai întâmplă la partidoiul ieşean. 

Caricatura zilei

Chirica și banii aruncați pe Campionatul Esports

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca autoritatile au fost pregatite pentru prima zapada care a cazut in judetul Iasi in aceasta toamna?

vezi raspunsuri