anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 28.05.2022

Advertorial

Bugetul acordat Ministerului Sportului (P)

GALERIE
vasile citea
 • vasile citea
- +

În anul care urmează, bugetul acordat Ministerului Sportului este de 571 de milioane de lei. Față de 2021, vorbim despre o creștere a bugetului de 50 de milioane de lei.

În 2021 am avut un buget mai mic decât în 2020 și am primit cu 18% mai puțin bani decât în 2019.

Sigur că se putea ca Ministerul să primească bani mai mulți, însă cred ca este un buget decent și realist, este cât ne permitem în acest moment. Iar aceste fonduri ne vor ajuta să ducem la bun sfârșit măcar o parte din planurile şi pe investiţiile pe care ni le dorim.

Din 571 de milioane de lei, cât este bugetul, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român va primi suma de 55 de milioane de lei.

Pentru 2022 avem mai multe proiecte mărețe. Vorbim, în primul rând, despre Liga de Aur. Ce presupune? Cele mai importante sporturi vor intra într-o pregătire centralizată bugetată, având la dispoziţie cei mai buni specialişti. În Liga de Aur vor fi incluse 11 sporturi, precum gimnastică, scrimă, înot, canotaj, box, lupte sau haltere.

Și bugetele federațiilor vor fi mărite anul viitor. Iar banii vor fi dați într-un mod eficient, în funcție de performanță. Ministerul Sportului va finanţa, începând cu 2022, academiile de copii şi juniori ale cluburilor de fotbal din România. Este pentru prima oară când se întâmplă acest lucru. Federaţia Română de Fotbal va fi finanţată în baza cererilor depuse de către cluburile care au academii. Pentru că știm că până acum Federaţia Română de Fotbal nu a primit finanţare de la bugetul de stat.

Pentru anul 2022, Ministerul Sportului are în vedere reabilitarea şi completarea patrimoniului sportiv. Avem nevoie de baze sportive adecvate sporturilor de performanță. Se are în vedere construirea a 3 centre de pregătire şi competiţie noi în diverse zone ale ţării. De asemenea, urmează să fie construite 12 complexuri sportive cu o capacitate cuprinsă între 3.000 şi 30.000 de locuri, dar și 8 bazine olimpice, 5 săli polivalente, 5 patinoare, 250 de săli de sport şcolare, 45 de bazine didactice, 400 de baze sportive, 10 centre sportive de performanţă pentru sporturi olimpice. Acestea sunt doar câteva dintre obiectivele asumate și în programul de Guvernare de către Ministerul Sportului.

Bugetul din 2022 este unul mai mare față de anii precedenți. Însă chiar și așa mai e mult până vom ajunge din urmă celelalte state europene. Conform unor cifre oficiale publicate de Uniunea Europeană, media cheltuielilor guvernamentale în statele UE pentru „sport și alte activități recreative” este de 113 euro pe cap de locuitor. În țara noastră, suma cheltuită de stat este de doar 30 de euro pe cap de locuitor.

Din păcate, sportul românesc nu traversează în prezent cea mai bună perioadă, iar ultima ediție a Jocurilor Olimpice demonstrează că direcția în care ne îndreptăm nu e una tocmai îmbucurătoare. Sporturi care puneau România pe prima treaptă a podiumului la competiții de prestigiu au ajuns să aibă rezultate mult sub așteptări, bilanțul reușit la Tokyo în sporturi precum gimnastică, caiac-canoe sau atletism fiind un exemplu elocvent, însă nu singurul. Fie că vorbim de sporturi individuale sau de echipă, am început să ne îndepărtăm din ce în ce mai mult de elita mondială, lucru care ne apasă! Nu trebuie însă să ne pierdem complet speranța!

Sportul românesc a demonstrat și în trecut că are capacitatea de a se regenera din propria cenușă, iar federațiile, antrenorii și sportivii lucrează cu toate resursele necesare pentru a pune din nou România pe harta sportului care contează.

Vasile CÎTEA

Deputat PSD Iași

Vicepreședinte în cadrul Comisiei pentru tineret și sport și membru în Comisia pentru cultură

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Bronz specific

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.