Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Bugetul Zonei Metropolitane a crescut de 33 de ori. Se face padoc pentru a fi strânşi câinii din jurul Iaşului

GALERIE
padoczona-metropolitana-iasi
  • padoc
  • zona-metropolitana-iasi
- +

Încă o asociaţie intercomunitară ieşeană intră pe piaţa proiectelor locale mari. Aparent, bugetul anual de 5 milioane de euro nu e un câştig cantitativ, pentru că banii vin direct proporţional din visteriile comunităţilor membre ale Zonei Metropolitane Iaşi. În schimb, e de aşteptat o coordonare mai bună a proiectelor comune.

Asociaţia Zonei Metropolitane Iaşi se află în plin proces de restructurare. O lege emisă în toiul verii şi care intră gradual în vigoare până la sfârşitul anului viitor schimbă jocul în ceea ce priveşte investiţiile în şi în jurul municipiului Iaşi. Asociaţia sare brusc de la un buget anual de 150 de mii de euro, din cotizaţii, la unul de 5 milioane. Asociaţia de la Cluj mizează pe un buget şi mai mare, 7,5 milioane de euro.

Banii vor veni prin Ministerul Finanţelor Publice, iar cuantumul este un procent de 5 la sută din impozitul pe venit. Cum, în general, cea mai mare parte a acestui impozit se întoarce în unităţile administrativ-teritoriale unde este realizat, cei 5 la sută „se rup” de la primăriile locale. Ministerul menţionat urmează să aducă precizări în acest sens.

Sponsor principal al ZMI, Primăria Iaşi

Un calcul simplu arată că, la nivelul Zonei Metropolitane Iaşi, aproape 25 de milioane de lei, respectiv 5 milioane de euro vor intra în conturile asociaţiei. Marea majoritate provine evident de la municipiul Iaşi, 22,2 milioane de lei.

O contribuţie importantă va mai veni de la Miroslava (961 de mii de lei), de la Valea Lupului (260 de mii) şi din Leţcani (205 mii), în timp ce comune mai slab populate vor contribui cu câteva zeci de mii de lei la bugetul asociaţiei (Ungheni, 13,3 mii, Prisăcani, 13,5 mii lei etc.). Contribuţiile sunt estimate pe baza celor raportate în anul 2021.

Alocarea cotei de 5 la sută, care se va aplica de la 1 ianuarie 2023, este însoţită de o altă prevedere care stabileşte că bugetul asociaţiei se va cheltui astfel: cel puţin 30 la sută pentru realizarea unor investiţii pe teritoriul unităţilor administrativ-teritoriale din jurul municipiului şi maxim 70 la sută pentru proiecte în municipiu. În euro, cel mult 1,5 milioane pentru comune şi 3,4 pentru municipiu.

« Legea a fost publicată în Monitorul Oficial la sfârşitul lunii iulie, iar noi avem termen 90 de zile să ne conformăm », ne-a spus Grigore Nepotu, directorul executiv al asociaţiei, referindu-se la statut, indemnizaţii etc. O noutate este că administraţia judeţului nu va mai face parte din Consiliul Director. În schimb, Consiliul Judeţean rămâne un partener al asociaţiei.

Trei în plus şi trei în minus

Aceeaşi lege (246/2022) precizează şi care sunt comunele care pot să facă parte din Asociaţia Zonei Metropolitane Iaşi: toate cele suburbane, inel numit „Coroana 1”, precum şi vecinele acestora, „Coroana 2”.

În prima vecinătate sunt Aroneanu, Holboca, Tomeşti, Bârnova, Ciurea, Miroslava, Rediu şi Popricani. Alte 16 comune formează al doilea inel, dar asociaţia include şi UAT-uri mai îndepărtate: Costuleni, Prisăcani, Scânteia. Pe de altă parte, unele comune îndreptăţite să facă parte din ZMI nu s-au arătat interesate până acum – Româneşti, Horleşti, Voineşti.

Paşcaniului nu-i arde de zonă metropolitană

De menţionat că poate fi constituită şi o asociaţie a zonei metropolitane Paşcani. Potrivit legii, ea ar cuprinde şapte comune: Hărmăneşti, Lespezi, Mirosloveşti, Moţca, Ruginoasa, Stolniceni-Prăjescu şi Valea Seacă.

Primarul şi viceprimarul municipiului de pe Siret nu s-au arătat interesaţi de întrebările noastre. Nod feroviar, viitor nod de autostradă şi cu un proiect în derulare pentru un viitor parc industrial, Paşcaniul ar avea destule atuuri pentru crearea unei zone metropolitane în jur.

Ce proiecte sunt prioritare pentru ZMI?

„Toată lumea are nevoie de padoc”, ne-a spus directorul executiv. La prima vedere, nu pare ceva stringent, dar „toată comunele au câini”, a adăugat Grigore Nepotu. „Sunt primari care plătesc sume astronomice pentru colectarea câinilor comunitari”, a explicat el.

Transportul metropolitan a fost „în curtea” asociaţiei până la încheierea parteneriatului între UAT-uri, proiectul fiind preluat apoi de Asociaţia Metropolitană de Transport Public. Cât priveşte trenul metropolitan, „avem infrastructura, dar banii europeni vin mai greu”, am aflat de la directorul ZMI.

Pe măsura bugetului de până acum, asociaţia a derulat programe de formare profesională, de dezvoltare a competenţelor de informatică şi IT (cu sprijinul unor companii locale) şi a lansat ideea pieţelor volante (împreună cu Direcţia Agricolă).

Acestea sunt aşa-numitele proiecte „soft”. Un nivel mai sus ar fi preluarea spre modernizare a drumurilor locale de pământ. Ar fi cam 65 km în total, la o primă evaluare, spune Grigore Nepotu. „Sunt două-trei asociaţii funcţionale în ţară, care au acum 70-80 de angajaţi. Noi avem doar 6”, a mai spus directorul Zonei Metropolitane Iaşi. Prima întâlnire a membrilor asociaţiei menită să discute reorganizarea conform noii legi urmează să aibă loc luna aceasta.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri