„Capra cu trei iezi” de la Luceafarul pleaca in cel mai mare turneu european

marți, 21 mai 2013, 10:13
2 MIN
 „Capra cu trei iezi” de la Luceafarul pleaca in cel mai mare turneu european

Vineri, 31 mai, ora 11, la Colegio Escuelos Pias Lluria din Barcelona, va fi susţinută prima reprezentaţie în limba spaniolă a spectacolului Capra cu trei iezi (Los tres cabritillos) după Ion Creangă din cadrul celui mai mare turneu european pe care Teatrul "Luceafărul" din Iaşi îl realizează în Spania, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Madrid. Următoarele escale iberice vor fi Valencia (1 iunie), Castellon de la Plana (2 iunie), Alicante (4 iunie), Ciudad Real (5 iunie), Madrid-Alcala de Henares (8 iunie), Salamanca (9 iunie), Saragosa (10 iunie), locaţii unde artiştii ieşeni vor juca în comunităţi române şi spaniole cunoscuta poveste a lui Ion Creangă. Actorii au pregătit şi o versiune în limba spaniolă, traducerea fiind realizată de studenţi ai Universităţii din Alicante.

La Salamanca, spectacolul Capra cu trei iezi a fost selectat să participe la cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional al Artelor din Castillia şi Leon (FACYL), în cadrul căruia va fi susţinută o reprezentaţie în ziua de 9 iunie, ora 12, la Teatrul Juan del Enzina. Organizatorii precizează în invitaţia expediată instituţiei ieşene că "acest festival contează pe un program multidisciplinar şi divers, care transformă oraşul Salamanca într-o scenă internaţională pentru cunoaşterea unor propuneri culturale emergente."

Ultima reprezentaţie din turneul spaniol va avea loc la Saragosa, pe 10 iunie. 

Ioana Anghel, directoarea ICR Madrid susţine, în invitaţia adresată Teatrului, că "acest turneu face parte din amplul program al ICR de promovare a culturii române în străinătate şi de menţinere a conexiunilor culturale ale românilor de pretutindeni cu România".

Echipa de realizatori a spectacolului este alcătuită din Ion Ciubotaru, regia, Mihai Pastramagiu, scenografia, Matilda Andrici, muzica, şi actorii Beatrice Engel, Dumitru Georgescu, Ioana Iordache, Ileana Ocneanu şi Mariana Teleman. Dramatizarea este semnată de Ion Agachi, iar pictura decorurilor este inspirată din creaţiile artistului naiv Gh Ciobanu. Ceea ce individualizează şi atrage atenţia este felul în care montarea reface cu mijloace specifice artei teatrale atmosfera satului românesc ancestral, culorile, sunetele caracteristice, tradiţiile străvechi.

Turneul Teatrului "Luceafărul" este sprijinit de toate reprezentanţele diplomatice şi culturale ale României din Spania, fiind o nouă confirmare a calităţii artistice a producţiilor scenice ieşene, a statutului de ambasador cultural al aşezămîntului, a spus directorul artistic Oltita Cîntec

Comentarii