Care au fost zonele cele mai fierbinţi din municipiul Iaşi

duminică, 02 iulie 2017, 11:17
2 MIN
 Care au fost zonele cele mai fierbinţi din municipiul Iaşi

Ieri nu s-au atins în Iaşi temperaturile record prognozate. Cel mai fierbinte a fost fost în zoa Podu Roş-Tesătură, iar ceva mai plăcut în Copou, se arată pe pagina MeteoMoldova.

 O temperatură ceva mai redusă a fost resimşită şi pe pietonalul Ştefan cel Mare. Care sunt explicaţiile acestui fenomen citiţi în rândurile de mai jos. “Temperatura aerului la staţia meteo Iaşi – UAIC s-a oprit astăzi (n.r.-ieri) la 35.6°C. Nu este nici pe departe o valoare record. Şi nu, recordurile pe zile nu au valoare decât pentru maniacii de statistică. Această valoare nu poate să fie reprezentativă pentru întregul oraş. De aceea, ataşat aveţi o imagine a temperaturilor din intervalul orar 15:25-16.39 pe care le-am colectat mobil în oraş. Nu insistăm asupra modului de realizare a observaţiilor, dar precizăm că acestea sunt perfect compatibile cu observaţiile clasice la umbră în adăpostul meteorologic. Observaţiile ar fi durat mai mult, dar după ora 16 o advecţie ceva mai rece a coborât semnificativ valorile de temperatură cu mai bine de 3°C în câteva zeci de minute.

Până în acel moment, putem constata o diferenţă de aproape 2°C din Copou (34.6°C) până în zona Podu Roş (37.0°C), dar dacă excludem creşterea de temperatură din intervalul de observaţie rămânem cu 1°C diferenţă de temperatură. Arealul cel mai cald este cel dintre Hala Centrală şi zona Ţesătura, dar cu siguranţă el s-ar fi prelungit către CUG dacă advecţia rece nu s-ar fi produs. Ca o curiozitate, în arealul pietonalului Ştefan cel Mare temperatura e cu cca. 1.5°C mai mică decât arealele din apropiere. Piatra cubică (ce se încălzeşte mai puţin şi mai încet decât asfaltul) şi lipsa circulaţiei autovehiculelor reuşesc să producă această domolire a regimului termic în arealul respectiv. Evident, avem nevoie de mai multe areale amenajate în acest fel. Diferenţele nu sunt impresionante, dar semnificative. Oricum, efectul de încălzire dat de oraş se resimte cel mai bine noaptea, atunci când oraşul rămâne cu cca. 3°C mai cald decât periferia (Conf. dr. Lucian Sfîcă; Asist. dr. Pavel Ichim; Asist. dr. Adriana Kadhim Abid)”, se arată pe pagina de Facebook, MeteoMoldova. 

 

 

Comentarii