Casele medicului Tesloianu. Una cât blocul ascunsă în hârtii la Iaşi, alta pitită între copaci, la munte – FOTO/VIDEO

marți, 28 februarie 2023, 02:50
4 MIN

Cum arată în realitate averea medicului ieşean Dan Tesloianu, cel care a şocat o ţară întreagă cu implanturile cardio prelevate de la morţi? Procurorii l-au arestat pentru 30 de zile deoarece ar fi implantat 238 de dispozitive cardiace prelevate de la cadavre. În timpul cercetărilor, anchetatorii au găsit şi o cabană construită ilegal ascunsă pe malul Deltei Moldovei de la Larga Jijia, care aparţine unei doctoriţe foarte apropiată de Tesloianu. 

Jurnaliştii “Ziarul de Iaşi” au “vizitat” cabana respectivă şi au scris detaliat despre aceasta zilele trecute. Am căutat însă şi casa de vacanţă a lui Tesloianu din munţii Neamţului, cât şi vila din Iaşi a familiei.

Ca element de culoare, casele par a fi ferite de ochii curioşilor, fiind camuflate perfect în perdele de copaci, atât cea de la munte cât şi cea din Iaşi. De asemenea, casa din municipiul Iaşi are o suprafaţă de aproximativ 500 de metri pătraţi, şi nu 200, aşa cum este notat în declaraţia de avere. Ce au găsit jurnaliştii la cele două imobile ale familiei Tesloianu, citiţi detalii în rândurile de mai jos!

Vecinii ştiau deja povestea

Declaraţia de avere a familiei Tesloianu arată binişor: o casă de 200 de metri pătraţi în municipiul Iaşi, o casă în apropiere de Târgu Neamţ, un apartament de 51 de metri pătraţi în Iaşi, două terenuri în Neamţ, dintre care unul are două hectare iar celălalt 3.000 de metri pătraţi. Casa de 120 de metri pătraţi de la munte a fost construită pe cei 3.000 de metri pătraţi, în stilul neoclasic românesc.

Cele două terenuri, adică cel de două hectare şi cel de 3.000 de metri pătraţi, sunt la o aruncătură de băţ de Târgu Neamţ, în localitatea Poiana din comuna Crăcăoani, la limita Parcului Naţional Vânători. Fiind zi de lucru, jurnaliştii “Ziarul de Iaşi” au ajuns repede în Târgu Neamţ, în aproximativ trei ore.

Din Crăcăoani, am virat dreapta spre mănăstirea Horaiţa, apoi dreapta din Poiana. Mare parte dintre locuitorii din Poiana ştiau despre ceea ce i se întâmplă vecinului lor, Tesloianu.

“Casa lui este pe dealul acela, a doua casă în stânga. Nu se vede casa din cauza copacilor care o ascund vederii. De ce întrebaţi, doriţi să o cumpăraţi?”, ne-au chestionat câţiva săteni, râzând.

Aceştia ne-au arătat cu mâna direcţia unde vom găsi casa medicului. Ajunşi pe vârful unui deal, ne-am uitat în direcţia indicată de săteni, însă am văzut doar casa de lângă drum, nu şi cea din spate, a lui Tesloianu. Nu ne-am închipuit că poate fi ascunsă aşa de bine vederii.

Dacă vă uitaţi în fotografiile realizate de către jurnalişti, imobilul abia se vede din pădurea de brazi plantaţi de jur împrejur. Am făcut forografii, precum şi un clip video, sub atenta “supraveghere” a vecinului de la casa alăturată.

Ulterior, acesta ne-a oferit mai multe amănunte, inclusiv despre vizita anchetatorilor din dosarul în care este cercetat Tesloianu.

Vizita anchetatorilor la casa de vacanţă

“Au venit trei domni, la 5 dimineaţa. Au sunat la uşă, s-au recomandat şi s-au arătat surprinşi că nu observaseră casa domnului Tesloianu”, ne-a povestit vecinul. Acesta a adăugat că familia Tesloianu a ridicat casa undeva în urmă cu mai bine de zece ani, însă nu vin foarte des aici.

“Au treminat casa undeva prin anul 2010, vin rareori aici, cu musafiri. Oricum, atunci când vine nici nu mă salută, chiar dacă sunt singurul lui vecin din apropiere. Vine cam o dată pe an la casă, are grijă de ea viceprimarul nostru”, ne-a spus omul.

Casa medicului cardiolog are o mansardă, prispă dar şi un şemineu uriaş. De altfel, printre numeroşii brazi care ascund proprietatea de ochii curioşilor se poate observa un foişor elegant, cu un grătar.

De asemenea, jurnaliştii au remarcat frumuseţea locului: păduri de foioase în jur, cu aer curat, proaspăt, de munte. De altfel, chiar în apropiere începe Parcul Naţional Vânători, care se întinde peste munţi până la mănăstirile Secu şi Sihăstria.

Casa de la Iaşi: 200 mp în acte, 500 mp în realitate

Cealaltă casă a familiei Tesloianu este la fel de ascunsă între brazi, dar şi în acte, iar fotografiatul este destul de dificil. Casa se află pe Aleea Strugurilor, de pe dealul Galata, la aproximativ un kilometru, în zona dinspre Valea Adâncă.

Casa este una foarte mare. Noi am socotit, cu ajutorul Google Maps, că are cel puţin 500 de metri pătraţi în total, cu parter, etaj unu şi o mansardă încăpătoare. În declaraţia de avere, imobilul este trecut numai cu 200 de metri pătraţi, însă este clar că cifra arată doar amprenta la sol a construcţiei.

Spre deoasebire de casa de la munte, unde gardul era făcut simplu, din bârne din lemn vopsite, la imobilul din Iaşi gardul este foarte înalt. Însă am putut observa şi aici un foişor folosit pentru grătar.

În declaraţia de avere a familiei mai sunt trecute sume mari de bani, pe lângă o colecţie de tablouri în valoare de 50.000 de euro: două depozite în care se află 90.000 de euro, un altul cu 50.000 de dolari şi un al treliea în care sunt 76.000 de lei. 

Comentarii