anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

FOTO/VIDEO Cabana cardiologilor din “dosarul Tesloianu”: un colţ de rai în Delta Moldovei construit fără autorizaţie

GALERIE
cabana-cardiologilor (2)cabana-cardiologilor3
 • cabana-cardiologilor (2)
 • cabana-cardiologilor3
- +

Jurnaliştii „Ziarului de Iaşi” au găsit cabana cardiologilor din Delta Moldovei, din dosarul stimulatoarelor cardiace care a „explodat” la sfârşitul săptămânii trecute. Cabana aparţine Andreei Maria Ursaru, medic în echipa lui Dan Tesloianu, arestat în dosar. Femeia ar fi foarte apropiată de Tesloianu. 

Ursaru a fost chemată şi ea la Bucureşti pentru a fi audiată, inclusiv pentru că a construit cabana care ar fi în aria protejată a Deltei Moldovei de la Larga Jijia. Cabana încă este în construcţie, însă vara oaspeţii au parte de un peisaj superb. Foarte ascunsă vederii, chiar şi oamenii din zonă au aflat abia recent de existenţa acestui loc secret.

„Noi am aflat de cabană abia când a fost un incendiu de vegetaţie în zonă”, ne-a spus primarul comunei Movileni.

De la depărtare, proprietatea respectivă ni s-a părut a fi o cabană de pescar. Proprietatea este foarte ascunsă, după dealuri, iar accesul la ea se face destul de greoi. De asta ne-am mirat, când am observat în curtea imobilului roci mari, grele, imposibil de transportat în braţe.

Cabana se află la aproximativ 3-4 kilometri de drumul judeţean Iaşi – Breazu – Belceşti – Suceava: traversezi calea ferată de la Larga Jijia, imediat la prima la dreapta, mergi vreo 3 kilometri pe un drum desfundat, apoi dai de un drum asfaltat, paralel cu drumul judeţean. După un kilometru, pe drapta, este un teren arabil aparţinând companiei Panifcom.

Dacă urci dealul, de sus se poate vedea parţial cabana în jos, dar şi un peisaj superb al Deltei Moldovei. Imobilul se află în construcţie însă se vede de la distanţă că o mână de femeie s-a ocupat de gospodărie, în stil peisagistic japonez: alei delimitate cu roci albe, pământ negru a fost adus pentru vegetaţie, copăcei plantaţi în urmă cu câţiva ani în care au fost puse mici cuiburi din lemn.

Undeva în capătul proprietăţii care se întinde în lung pe vreo două hectare de teren este o căsuţă din lemn în care se află un ciubăr. Construcţia din placi de OSB este mai mult înaltă, decât lată, pentru a surprinde cât mai bine natura. În cealaltă parte a moşiei, se află o mică pepinieră cu copăcei exotici, iar poarta este zăvorâtă.

Căbănuţa măsoară vreo şase metri pe alţi şase, are demisol mic, parter, etaj şi o veranda. Scara din lemn pe care se putea urca în imobil a fost aruncată într-o râpă din apropiere. În curte, în lateral se află un mic foişor, în mijlocul căruia tronează o lespede groasă din piatră, fiind folosită cel mai probabil ca masă.

Lângă aceasta e un coş cu lemne despicate şi un altul cu lemne tăiate, pregătite pentru grătar. Într-o parte, mai multe scaune pregătite pentru eventuali musafiri. De remarcat este faptul că întreaga proprietate se află cel mai probabil la marginea zonei biosferei interzise, mai ales că între lacuri şi cabană trece linia de cale ferată.

De asemenea, de remarcat este faptul că proprietatea este supravegheată foarte bine: o cameră video alimentată cu curent prin panouri solare a fost montată la înălţime. În plus, au fost montaţi senzori de mişcare pe proprietate, iar la orice apropiere neautorizată se activau fonic. O altă măsură luată de proprietari: au delimitate accesul cu benzi roşii şi indicatoare de atenţionare.

“A fost sesizată Garda de Mediu”

Anchetatorii suspectează că proprietatea a fost construită ilegal, însă sunt mari şanse ca aceasta să fie chiar la marginea ariei protejate a deltei. Potrivit unor surse, terenul respectiv ar aparţine companiei Panifocm, care are imediat lângă o tarla agricolă, iar medicul Andreea Maria Ursaru ar deţine un contract de comodat cu compania. În orice caz, construcţia ar fi fost realizată fără autorizaţie de construcţie.

CITESTE SI: EXCLUSIV Cum au ajuns procurorii la doctorul Tesloianu! Raport: spitalul l-a prins în iulie 2022 că folosea echipamente „recuperate din pacienți decedați”

De altfel, până recent, locaţia era bine ascunsă, fiind observată de către funcţionari din Primăria Movileni în urma unui incendiu de vegetaţie.

„Au mers oameni prin zonă şi au găsit locul respectiv. A fost făcută o comisie în cadrul primăriei care a fost la locul respectiv, au fost cerute documentaţii. Apoi a fost sesizată Garda de Mediu şi alte instituţii. Poliţia spune şi ea că este în aria protejată a deltei”, ne-a spus Dan Constantin Hodoroabă, primarul comunei Movileni.

De subliniat este faptul că între cabană şi deltă trece efectiv linia de cale ferată Iaşi – Vlădeni.

De ce a fost arestat doctorul Tesloianu

Andreea Maria Ursaru a fost chemată la audieri vineri, împreună cu alţi cinci medici colegi, în frunte cu Dan Tesloianu, cât şi un asistent medical care ar fi martorul cheie din dosar.

Femeia este medic specialist cardiolog şi este specializată în stimulatoare şi defibrilatoare cardiace implantabile. Ea lucrează în cadrul Laboratorului de Cardiologie Intervenţionala a Spitalului „Sf. Spiridon” Iaşi şi la Spitalul Providenţa. Jurnaliştii au încercat ieri să ia legătura cu Andreea Maria Ursaru însă nu a fost posibil.

Vineri, medicul Dan Tesloianu a fost arestat de către judecători pentru 30 de zile.

„În situaţia de fapt reţinută de procurori, se menţionează că inculpatul şi-ar fi exercitat atribuţiile de serviciu, cu intenţie, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017-august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte, ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicţia reutilizării acestora. Din probele administrate în cauză până în prezent, a rezultat că inculpatul a operaţionalizat o reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor. Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de provenienţă) şi, în consecinţă, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătăţii, certificate de garanţie şi documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare. O mare parte dintre intervenţiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienţi decedaţi, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaţionalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacţii de natură a conduce la simptomatologia specifică”, se arată în referarulprocurorilor Parchetului de pe lângă Înalt Curte de Casaţie şi Justiţie a României. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

Una din vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.