anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

EXCLUSIV Cum au ajuns procurorii la doctorul Tesloianu! Raport: spitalul l-a prins în iulie 2022 că folosea echipamente „recuperate din pacienți decedați”

GALERIE
dan-tesloianu
 • dan-tesloianu
- +

Surse judiciare au explicat pentru „Ziarul de Iași” că principalul vizat de ancheta procurorilor de la Spitalul Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon” din Iași este dr. Dan Tesloianu, medic primar cardiolog, care a coordonat echipa ce se ocupă cu implantarea dispozitivelor intracardiace la Clinicii de Cardiologie. Acesta a fost ani la rând responsabilul principal din unitatea medicală pentru implantarea acestora.

Același tip de dispozitive medicale stau în centrul anchetei procurorilor de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care au coordonat polițiști de la patru inspectorate județene de poliție, din Iași, Neamț, Brașov și Suceava, pentru a pune în aplicare 24 de mandate de percheziție.

CITESTE SI: Dosarul dispozitivelor cardiace: Medicul Tesloianu, reţinut azi-noapte de anchetatori

Ancheta vizează săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, fals intelectual, uz de fals, înșelăciune, fals material în înscrisuri sub semnătură privată și continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente.

„Ziarul de Iași” a reușit să identifice, coroborând relatările din partea mai multor surse și documente oficiale de la Ministerul Sănătății, momentul zero al demarării investigațiilor. Este vorba despre un control al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iași, demarat în iunie 2022 finalizat cu încheierea a două procese verbale.

În acestea, CJAS Iași menționează că a identificat nereguli în ceea ce privește monitorizarea periodică a programelor naționale de sănătate curativă. Reprezentanții instituției nu au răspuns apelurilor „Ziarului de Iași” pe parcursul zilei de ieri pentru a oferi informații suplimentare cu privire la neregulile găsite. Însă informațiile au fost suficient de grave încât să determine un proces de audit intern la nivelul unității medicale.

Prima dată, pe fir a intrat Casa Județeană de Asigurări de Sănătate

Iar pe data de 8 iulie 2022, conducerea unității medicale, reprezentată de managerul Dan Timofte, a trimis sesizări către Ministerul Sănătății și către organele de cercetări penale. Pe parcursul zilei de ieri, managerul nu a dorit să comenteze cazul suplimentar, susținând că unitatea medicală susține un punct de vedere emis de Ministerul Sănătății în care se menționa că au fost acordate procurorilor toate documentele solicitate.

Însă am reușit să aflăm ce anume a reclamat spitalul în urma controlului CJAS la Clinica de Cardiologie, iar plângerea de atunci se regăsește integral în spețele cercetate în această perioadă de procurori.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV: Dosar ascuns sub tablouri. Acuzaţiile aduse cardiologului Tesloianu

În mod concret, unitatea medicală a reclamat faptul că, la nivelul Clinicii de Cardiologie, s-a descoperit utilizarea unor coduri de proceduri care nu reflectă realitatea: codul H12202 – explorarea chirurgicală a venei subclavii şi codul H09305 – explorarea chirurgicală a arterei femurale.

„Există suspiciunea că utilizarea codurilor a afectat decontarea serviciilor medicale de către C.J.A.S. Iaşi, în sensul supraevaluării lor”, se menționează în documentele transmise către Ministerul Sănătății.

Mai mult, încă de atunci conducerea spitalului a descoperit faptul că la Clinica de Cardiologie s-au implantat echipamente reutilizate, care au fost „recuperate de la pacienți decedați”. Acestea au fost ulterior introduse în caietele de sarcini de achiziții ale spitalului pentru a se putea crea o urmă a intrării lor în unitatea medicală.

„S-a reclamat utilizarea / implantarea de dispozitive medicale reutilizate, respectiv dispozitive medicale care nu au proveniență din gestiunea / achiziția făcută prin Programul Național de Boli Cardiovasculare finanțat de CJAS Iași (dispozitive recuperate de la pacienții decedați sau din donații). La fel și introducerea prin comenzi a lotului de «kituri de diagnostic și introducătoare» în caietul de sarcini spre achiziționare prin «Programul Național de Sănătate – Subprogramul stimulatoare și defibrilatoare automate implantabile»; produsele solicitate se folosesc în cadrul unui program din care spitalul nu face parte, respectiv Programul de Resincronizare cardiacă”, se menționează în documentele consultate de „Ziarul de Iași”.

Pe vremuri, dispozitivele erau scumpe și se reutilizau, dar nu în ultimii 20 de ani

În momentul de față, implantarea unor astfel de dispozitive intracardice se face în mod gratuit pentru toate persoanele care suferă de probleme cardiologice, prin intermediul unor programe naționale derulate de Ministerul Sănătății, decontările realizându-se prin CJAS.

Scopul lor este de a transmite impulsuri electrice către inimă, atunci când este nevoie, pentru a menține un ritm cardiac normal.

Surse medicale au explicat faptul că nu se pune problema ca dispozitivele medicale reutilizate să fie stenturi, așa cum a fost relatat de mai multe ori în presă. De altfel, inclusiv procurorii vorbesc despre „stimulatoare cardiace și defibrilatoare” în comunicatul în care anunță perchezițiile efectuate.

CITEȘTE ȘI: Cardiologul Dan Tesloianu este cel care a stârnit ”furtuna” de percheziții la Spitalul Sf. Spiridon și în alte locații

„Stenturile sunt dispozitive de aproape unică folosință, dacă le putem numi așa. Ele se implantează în artere, se «umflă» pentru a asigura că fluxul va rămâne mereu constant, și nu pot fi strânse la loc și folosite din nou. Cel mai probabil este vorba despre dispozitive care reglează activitatea electrică a inimii. Se implantează sub piele, firele intră prin vase până în camerele cordului”, au precizat surse medicale pentru „Ziarul de Iași”.

Totodată, aceleași surse precizează faptul că nu este obligatoriu ca aceste dispozitive să fie recoltate de la persoane care au decedat înainte de a fi reutilizate. În multe cazuri, ele sunt implantate cu caracter temporar, provizoriu.

Cu certitudine, însă, legislația națională nu permite reutilizarea dispozitivelor. Acesta a fost, conform unor surse din Ministerul Sănătății, și răspunsul primit de către spital atunci când a întrebat despre problema utilizării acestor dispozitive.

„Au fost cerute puncte de vedere de la comisii și nimeni nu a explicat că se poate face așa ceva. Este, într-adevăr, o procedură care se utiliza înainte de anii 2000, dar acum suntem în 2023. Pe vremuri erau foarte puține dispozitive, erau scumpe, aveau o durată de viață de zece ani, iar dacă puteai să recuperezi aparatul în siguranță, schimbai sondele, care sunt niște fire, și-l refoloseai”, au explicat sursele citate.

Medicul Dan Tesloianu nu a răspuns apelurilor noastre pentru a comenta cazul. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.