Casierul asociaţiei, bătut în birou cu ciocanul de un octogenar, din pricina listelor la întreţinere

marți, 05 septembrie 2023, 01:50
3 MIN
 Casierul asociaţiei, bătut în birou cu ciocanul de un octogenar, din pricina listelor la întreţinere

Un octogenar ieşean era să-l omoare pe casierul asociaţiei de proprietari. Nemulţumit de felul în care i-au fost calculate facturile, a lovit cu ce avea la îndemână. Abia schimbase două anvelope, aşa că avea în mâini un ciocan şi un levier. Judecătorii s-au dat peste cap să nu-i aplice o pedeapsă cu executarea în regim de detenţie.

Incidentul care l-a adus pe Vasile Zaporojanu în faţa judecătorilor s-a petrecut pe 19 decembrie 2019. Bătrânul de 81 de ani se prezentase la sediul din Nicolina al asociaţiei pentru a plăti întreţinerea. Tocmai înlocuise două anvelope de iarnă şi avea asupra sa uneltele folosite. Casierul Marian Ş. i-a adus aminte de datoriile pe care le mai avea şi pe care Zaporojanu nu le recunoştea. Faptul dusese chiar la un litigiu în justiţie, câştigat de asociaţie. Cu două-trei luni înainte de incidentul din decembrie, patru membri ai comitetului executiv al asociaţiei veniseră la domiciliul bătrânului, pentru a discuta despre achitarea amiabilă a datoriilor confirmate de judecători. Zaporojanu reacţionase însă violent, fiind necesară intervenţia poliţiei.

În decembrie, situaţia a degenerat. Bătrânul voia să plătească 468,12 lei, dar casierul nu voia să ia banii decât dacă Zaporojanu plătea şi „din urmă”. Enervat, Zaporojanu l-a lovit în ceafă pe Marian Ş. cu un ciocan, apoi a ridicat mâna pentru a mai lovi o dată. A fost oprit la timp de o vecină, care l-a prins de mână şi l-a împins pentru a-l îndepărta, strigând totodată după soţul său, pentru a-l chema în ajutor. Soţul femeii a reuşit să-l imobilizeze pe Zaporojanu, acesta încercând constant să se apropie de rănit, pentru a-l mai lovi o dată.

În faţa anchetatorilor, octogenarul şi-a recunoscut fapta, dar nuanţat. El a afirmat că de fapt Marian Ş. îl atacase, apucându-l de gât. Îl împinsese pe casier, iar acesta se împiedicase de un prag şi se lovise cu capul de perete. Acest lucru ar fi explicat rana la ceafă. Explicaţiile bătrânului au fost respinse de anchetatori. Rana lui Marian Ş. nu putea fi explicată printr-o lovire de perete, iar pe gâtul lui Zaporojanu nu se vedea nicio urmă de strangulare. De altfel, mărturia femeii care asistase la incident a lămurit filmul evenimentului. Bătrânul a fost trimis în judecată pentru lovire sau alte violenţe, iar în faţa judecătorilor a depus o declaraţie prin care îşi recunoştea fapta. La aceasta s-au raportat magistraţii Judecătoriei, care au decis condamnarea lui Zaporojanu la un an de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Sentinţa a fost atacată de octogenar, care şi-a clamat nevinovăţia şi dreptul de a se apăra „în faţa agresiunilor de tot felul, a provocărilor în formă continuată, a umilinţei şi jignirilor permanente” la care ar fi fost supus împreună cu soţia sa de către casierul asociaţiei. Conform legii, situaţia contestatorului nu poate fi agravată în cadrul propriului apel. Faptul că acum îşi nega practic din nou fapta nu a avut astfel niciun efect. Magistraţii Curţii de Apel au apreciat că sentinţa pronunţată de colegii de la Judecătorie era corectă, deşi ar fi putut fi mai severă.

„Este de remarcat faptul că inculpatul, deşi aflat la o vârstă venerabilă, care ar fi putut reprezenta temeiul abordării cu înţelepciune a situaţiilor conflictuale survenite, a înţeles să gestioneze problemele cotidiene printr-o manifestare extrem de violentă, la care s-a considerat îndreptăţit, fără a manifesta o minimă empatie faţă de efectele acestei acţiuni în raport de persoana vătămată, considerând în continuare că el este victima în toată această situaţie, doar pentru că au existat dispute şi acţiuni legate de plata datoriilor la întreţinere”, au notat judecătorii.

Aceştia au confirmat sentinţa instanţei inferioare. Bătrânul va trebuie să achite casierului 400 de lei ca daune materiale şi 500 de euro, reprezentând daune morale. De asemenea, va trebui să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii timp de 60 de zile şi să urmeze un program de reintegrare socială. Sentinţa Curţii de Apel este definitivă. 

Comentarii