Cât de repede putem ajungem în situația în care este acum Italia? Opinia unui medic

vineri, 20 martie 2020, 10:25
2 MIN
 Cât de repede putem ajungem în situația în care este acum Italia? Opinia unui medic

Medicul Tudor Ciuhodaru este de părere că trebuie să înceapă urgent testarea întregii populații. El spune că dacă acest lucru nu se întâmplă, în două-trei săptămâni lucrurile vor scăpa de sub control și vom ajunge în situația Italiei, cu mii de morți.

Iată ce scrie Tudor Ciuhodaru pe Facebook:

"Ca medic fac un nou apel la Guvern și președinte: testați ca să salvați. Acum. Ce mai așteptați? Putem trece la testarea largă a populației. Propun ca acest proiect să demareze rapid la Iași. Eu zic că se poate!

Pandemia NU se tratează ca o boală obișnuită. În doar 3 zile am ajuns în scenariul 3 și avem deja multe cadre medicale infectate. Ministerul nu are testele rapide, de asta intoxicația că nu sunt bune. Dar le-a comandat. În număr de 40000. Având 1500 de teste PCR nu vom depăși niciodată numărul ăsta de infectați. Niciodată. Alte țări raporteaza peste 1000 de cazuri pentru că testează și iau lucrurile în serios. Ei au o previziune clară a ce va fi, noi nu.

E nevoie urgent de un Plan B. Testele rapide. Au fost deja utilizate cu succes și eficient în China și Coreea de Sud pentru combaterea infecției cu coronarivius și sunt accesibile la nivel mondial. Soluția sănătoasă pentru controlul pandemiei e la un avion distanță.

Ce trebuie să sțiți:

1. România mai are o fereastră de oportunitate extrem de mică, de doar 2-3 săptămâni, înainte ca situația să scape de sub control, ca în Italia și Spania. După aceea focarele vor fi prea mari si multe și vor depăși capacitatea de testare PCR.

2. Putem trece la testare în masă a românilor (nu doar contacți și/sau simptomatici).

3. Asta înseamnă un test rapid, ușor de efectuat și ieftin care să ne permită aplatizarea evoluței, după principiul ,,testează-izolează” în toate orașele din România. Sunt soluții simple și pentru toate comunele din țară.

4. În prima fază se poate testa măcar o persoana din fiecare familie (persoana cea mai expusă-de exemplu parintele care merge la muncă sau iese la cumpărături), toți cei care vin acum în țară, cei aflați acum în izolare și orice pacient ajuns la spital și personalul medical (ca să nu ajungem să transmitem boala-ca la spitalul ,, prof.univ.dr.Dimitrie Gerota”. (…)

Citiți postarea integrală pe Facebook.

Comentarii