Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cât și cum puteți beneficia de servicii gratuite de îngrijire la domiciliu

GALERIE
radu-tibichi
  • radu-tibichi
- +

Dacă sunteți asigurați și aveți probleme de sănătate care necesită gesturi medicale efectuate de personal medical calificat, dar starea dumneavoastră nu necesită internare, puteți beneficia de servicii gratuite de îngrijiri la domiciliu. Evident, acest tip de asistență medicală se poate face doar la recomandarea medicului.

”Un asigurat poate beneficia de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu pe durata pe care o stabileşte medicul care a făcut recomandarea, dar nu mai mult de 90 zile de îngrijiri, în ultimele 11 luni și în mai multe etape (episoade de îngrijire). Un episod de îngrijire este de maxim 15 zile, respectiv maximum 30 de zile pentru situaţiile justificate medical de către medicul care face recomandarea”, a explicat Dr. Ec. Radu Țibichi, Președintele Casei de Asigurări de Sănătate Iași (CAS).

Pentru a beneficia de servicii de îngrijire la domiciliu în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, în primul rând, pacientul trebuie să obțină o recomandare medicală, aceasta putând fi  prescrisă de medicii de specialitate din ambulatoriu, inclusiv de  medicii de familie, dar şi de către medicii de specialitate din spitale, la externarea asiguraţilor, toți acești medici fiind în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.

Recomandarea pentru îngrijiri medicale la domiciliu este acordată de medici ţinând seama de starea de sănătate a asiguratului şi de statusul de performanţă ECOG ( 3 și 4)  al acestuia și va  cuprinde periodicitatea/ritmicitatea serviciilor recomandate precum și diagnosticul stabilit.

”În astfel de situații, pacientul în cauză sau unul dintre membrii familiei de grad I şi II, soţ/soţie, o persoană împuternicită legal în acest sens prin act notarial/act de reprezentare prin avocat sau reprezentantul legal al asiguratului va prezenta la CAS Iași originalul recomandării pentru efectuarea serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu. La momentul prezentării recomandării se verifică dacă asiguratul se încadrează în numărul de zile prevăzut de lege. În cazul în care recomandarea se eliberează de medic la externarea din spital, se ataşează o copie a scrisorii medicale/biletului de externare care se prezintă la CAS Iași pentru a se verifica dacă serviciile din recomandare sunt în sensul celor din scrisoarea medicală/biletul de externare, înainte de a certifica pe recomandare numărul de zile de îngrijire”, a detaliat această procedură Dr. Ec. Radu Țibichi. 

De asemenea, CAS Iași păstrează în evidenţa proprie o copie a recomandării pe care a fost certificat numărul de zile de îngrijiri şi înregistrează în PIAS, sub un număr unic de identificare, toate datele din recomandare. 

Termenul în care asiguratul are obligaţia de a se prezenta la CAS Iași pentru certificarea numărului de zile de îngrijire, şi la furnizorul de îngrijiri la domiciliu, este de maximum 5 zile lucrătoare, de la data emiterii recomandării.

Depunerea originalului recomandării  certificate de CAS Iași la un furnizor de servicii medicale de îngrijiri la domiciliu se poate realiza numai în ziua începerii acordării acestor servicii. Pe de altă parte, furnizorul are obligaţia să înceapă acordarea serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu în termenul de valabilitate a recomandării, respectiv de 30 de zile calendaristice de la data emiterii.

”În urma modificărilor legislative incidente procedura de obținere a acestui tip de servicii medicale de îngrijiri la domiciliu este mult mai facilă față de anii precedenți, Casa de Asigurări de Sănătate Iași prin bugetul alocat acoperind cererea de servicii medicale de acest tip. Putem spune că rămâne o problemă asigurarea acestui tip de servicii medicale în mediul rural deoarece majoritatea furnizorilor de servicii medicale de îngrijiri la domiciliu își au sediul în mediul urban”, a concluzionat Președintele CAS Iași, Dr. Ec. Radu Țibichi.

Cer este că, dacă în anul 2020 numărul de beneficiari de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu a fost de 2167,  pentru o medie de 35 de zile de îngrijiri/pacient, în anul 2021 a crescut la 2410,  pentru o medie de 32 de zile de îngrijiri/pacient. 
În ce privește suma decontată de CAS Iași în anul 2020 pentru servicii de îngrijiri medicale la domiciliu a fost de 4816 mii lei, iar în 2021  ajuns la 5595 mii lei.

Iată  care sunt serviciile de îngrijire la domiciliu prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază: măsurarea parametrilor fiziologici: temperatură, respirație, puls, diureză și scaun; administrarea medicamentelor:intramuscular, subcutanat, intradermic, oral, pe mucoase; administrarea medicamentelor intravenos; sondaj vezical, îngrijirea sondei urinare și administrarea medicamentelor intravezical pe sonda vezicală; administrarea medicamentelor prin perfuzie endovenoasă; alimentarea artificială pe gastrostomă/sondă gastrică și educarea asiguratului/aparținătorilor; alimentarea pasivă, pentru bolnavii cu tulburări de deglutiție, inclusiv instruirea asiguratului/aparținătorilor; clismă cu scop evacuator; spălătură vaginală în scop de deficit motor; manevre terapeutice pentru evitarea complicațiilor vasculare ale membrelor inferioare/escarelor de decubit: mobilizare, masaj, aplicații medicamentoase, utilizarea colacilor de cauciuc și a rulourilor; manevre terapeutice pentru evitarea complicațiilor pulmonare: posturi de drenaj bronșic, tapotaj, fizioterapie respiratorie; îngrijirea plăgilor simple și/sau suprainfectate/suprimarea firelor; îngrijirea escarelor multiple; îngrijirea stomelor; îngrijirea fistulelor; îngrijirea tubului de dren și instruirea asiguratului; îngrijirea canulei traheale și instruirea asiguratului; aplicarea de ploscă, bazinet, condom urinar, mijloc ajutător pentru absorbția urinei; ventilație noninvazivă; alimentație parenterală - alimentație artificială pe cateter venos central sau periferic; kinetoterapie individuală.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri