Cât timp şi câţi bani costă legarea unei locuinţe la reţelele de apă şi de canalizare

luni, 11 decembrie 2023, 02:50
5 MIN
 Cât timp şi câţi bani costă legarea unei locuinţe la reţelele de apă şi de canalizare

Toate branşamentele ar trebui să fie gratuite, adică plătite de primăriile locale. În realitate, doar proiectele reţelelor nou înfiinţate au incluse aceste costuri. Multe primării nu au alocate bugete pentru branşările şi racordurile solicitate de localnici în afara acestor proiecte.

 

Extinderea reţelelor de apă şi de canalizare în judeţ înseamnă de fapt două provocări: una, construirea propriu-zisă a sistemului de apă, iar a doua, conectarea propriu-zisă a locuinţelor şi gospodăriilor. ApaVital, beneficiara unei finanţări europene de 340 de milioane de euro, va încheia cel mai târziu în 2026 campania de extindere a reţelelor pe care le administrează. Pe lângă acest proiect, primăriile unor comune au prins finanţări prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” pentru înfiinţarea unor reţele similare pe plan local – care şi acestea se vor finaliza în următorii 2-3 ani. Mai rămâne să fie încheiate contracte cu localnicii.

Primarul din Dobrovăţ le spune sătenilor că nu plătesc branşarea, dar să nu renunţe la fântâni

Un apel al primarului comunei Dobrovăţ arată că sunt câteva capcane până să aibă omul ţeava trasă în casă. Cătălin Martinuş se referă la contractul încheiat astă-vară de ApaVital cu o asociere de firme condusă de Casrep, care au termen 25 de luni să construiască reţele de apă şi de canalizare în localităţi din sud-estul judeţului, inclusiv în Dobrovăţ. Edilul a ţinut să sublineze că toate branşamentele la sistemul de apă şi racordurile la cel de canalizare se vor face gratuit. Este vorba de ţevile de la conducta principală şi căminele care vor fi construite la limita fiecărei curţi ce va fi conectată la cele două reţele. De acolo până în casă, costul este suportat de proprietar.

Cititi si: Proiectul cel mare al ApaVital s-a făcut şi mai mare. Va fi afectat preţul metrului cub de apă?

„Ne propunem realizarea a cel puţin 500 de racorduri” şi, „tocmai pentru că suntem conştienţi că va fi greu să atingem cele 500 case alimentate cu apă, racordurile sunt cuprinse în proiecte şi vor fi gratuite” – atât pentru cei din proiecte, cât şi ulterior, a dat primarul asigurări. Costurile de conectare vor fi acoperite din bugetul local, a mai precizat el. Cât priveşte consumul, primarul Martinuş a subliniat că asta nu înseamnă că oamenii trebuie să renunţe la fântâni.

ApaVital confirmă gratuităţile

Societatea de apă ne-a confirmat la rândul ei că „toate reţelele de apă şi de canalizare realizate în cadrul Proiectului Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Iaşi, finanţat cu fonduri europene, sunt prevăzute cu branşamente şi racorduri aferente gospodăriilor riverane existente la data înfiinţării acestor reţele”. Practic, „calitatea de utilizator se dobândeşte fără alte costuri, doar în baza unei cereri care trebuie să cuprindă datele de identificare a solicitantului precum şi ale proprietăţii acestuia. Similar se procedează şi în cazul investiţiilor realizate cu fonduri proprii ale ApaVital”, se precizează în răspunsul primit la solicitarea Ziarului de Iaşi.

Cititi si: Cine plătește realizarea branșamentelor la rețelele de apă? Fiind pe domeniul public, nu trebuie suportate de beneficiari

Mai mult decât atât, „în cazul investiţiilor mai sus menţionate, branşamentele şi racordurile fiind gata executate, nu mai este nevoie de autorizaţie pentru branşare întrucât nu se mai execută alte tipuri de lucrări decât cele din proiect”.

Unde şi ce se plăteşte totuşi

Pe de altă parte, cererile ulterioare de conectare se fac contra cost. Societatea de apă afişează pe pagina proprie de internet care sunt paşii de urmat, ce documente (avize, autorizaţii etc.) sunt necesare – şi care pot fi încărcate direct pe pagina www.apavital.ro – precum şi lista firmelor autorizate să facă branşamente şi racorduri.

Cititi si: Seceta revine în judeţ. Speriată de consumul mare, ApaVital anunţă că strânge robinetele. Unde vor fi probleme?

În municipiul Iaşi, de toate acestea se ocupă ApaVital. În Zona Metropolitană Iaşi deţin convenţii pentru execuţia acestor conectări 25 de firme, dintre care două au „dezlegare” doar pentru comunele Miroslava, respectiv Ciurea. În fine, 30 de firme au încheiat convenţii să intervină în tot judeţul. Dintre acestea cinci sunt din municipiul Iaşi, cinci din zona Tg. Frumos, trei din zona municipiului Paşcani, iar şase din Neamţ.

Cititi si: Apa chioară se scumpește masiv din nou: 33% apa, 45% canalizarea

Costul mediu al realizării unei alimentări cu apă este de 3000-3500 de lei, invocat şi în plenul Consiliului Judeţean, unde subiectul a fost abordat în două rânduri numai anul acesta. Devizul este determinat în primul rând de distanţa de la conducta din stradă până în locuinţă şi include branşamentul, realizarea căminului pentru apometru (la limita proprietăţii) şi cele două reţele de transport al apei, în stradă, respectiv în curte. Refacerea carosabilului din asfalt înseamnă costuri suplimentare.

De ce ApaVital nu face pe gratis: nu societatea de apă este proprietara reţelelor, ci administraţia locală

Consilierii judeţeni şi-au exprimat nemulţumirea şi pentru faptul că magistralele de apă şi de canalizare sunt mai departe de locuinţe acolo unde drumurile secundare sunt în proprietate privată şi, prin urmare, conectarea este mai costisitoare. Cei de la ApaVital au explicat că legea (privind serviciile de utilităţi publice) nu permite societăţii de apă să facă investiţii decât pe domeniul public şi că singura soluţie rămâne trecerea acestor drumuri în domeniul public. La comparaţia cu furnizorii altor utilităţi (gaz, energie electrică etc.), directorul general al ApaVital a răspuns în cadrul şedinţei ordinare din aprilie că nu societatea de apă este proprietara reţelelor, ci administraţia locală.

Cititi si: Ieşenii plătesc cea mai scumpă apă din ţară: mit sau realitate? Şi un adevăr: bogaţii plătesc mai puţin

Din acest motiv, primăriile trebuie să suporte costul realizării branşamentelor, aşa cum de altfel solicită Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, dar nu toate UAT-urile au bani pentru asta, le-a mai spus Mihail Doruş consilierilor în plenul CJ. El a adăugat că avizarea unei asemenea conexiuni durează în jur de 3-6 luni şi că anul trecut au fost făcute 10 mii: 7000 de branşamente la reţeaua de apă şi 3000 de racorduri la reţeaua de canalizare. 

Comentarii