Apa chioară se scumpește masiv din nou: 33% apa, 45% canalizarea

vineri, 16 decembrie 2022, 02:50
3 MIN
 Apa chioară se scumpește masiv din nou: 33% apa, 45% canalizarea

Un metru cub de apă potabilă va fi cu 33 la sută mai scump anul viitor, în vreme ce serviciile de canalizare vor costa cu 45 la sută mai mult decât în 2022.

ApaVital a anunțat tarifele pe care le va aplica serviciilor sale în anul următor. Societatea de apă arată spre previzionările făcute odată cu lansarea proiectului de extindere a rețelelor de apă și de canalizare, care o obligă să ajusteze aceste prețuri. Doar că majorările sunt mai mari decât cele estimate în 2020, când se lucra la documentația proiectului.

„Strategia tarifară constituie condiție de finanțare a proiectelor de investiții în infrastructura de apă realizate din fonduri publice acordate de la bugetul de stat și/sau din fonduri nerambursabile”, explică cei de la ApaVital motivul principal al scumpirii.

Practic, societatea de apă Acum, ApaVital are de rambursat împrumutul făcut la BERD pentru partea de cofinanțare a proiectului, de peste 25 de milioane de euro. Ajustările de prețuri/ tarife au fost aprobate de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice.

Practic, de la 1 ianuarie, apa potabilă va costa cu 2 lei mai mult pentru fiecare metru cub consumat, adică 8,15 lei, iar tarifele la serviciile de canalizare/ epurare vor crește cu 2,33 de lei/mc, respectiv până la 7,38 lei (inclusiv TVA).

CITESTE SI: HARTA – Cel mai mare proiect din Iaşi, de jumătate de miliard de euro, a primit undă verde

Prețul apei potabile produse și transportate în vederea redistribuirii va crește cu 35 de bani/mc cub (TVA inclus). De altfel, majorările cele mai mari de pe parcursul derulării proiectului sunt cele prevăzute pentru anul 2023.

La începutul anului trecut, Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (AM POIM) a semnat contractul de finanțare pentru Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată din Județul Iași, prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

În valoare totală de peste jumătate de miliard de euro, proiectul cuprinde investiții de alimentare cu apă, realizarea de aducțiuni, construcția de rezervoare și de rețele de canalizare și stații de epurare. Până acum, Apavital a atribuit contracte de lucrări în 6 din cele 14 loturi, celelalte fiind încă în procedură de licitație.

Pe de altă parte, pe parcursul verii trecute, societatea furnizoare de apă a restricționat alimentarea în mai multe comune din județ pe fondul secetei, măsură luată din cauza folosirii excesive a apei de către localnici la stropirea grădinilor.

CITESTE SI: Apa se scumpește mult peste așteptări! Investițiile ApaVital ne ard la buzunare

La începutul verii, directorul general al ApaVital atrăgea atenția că „ne transformăm într-un fel de sistem de irigații”. Mihail Doruș s-a referit la „campania agricolă” din unele gospodării, adăugând că apa încă nu e scumpă: „Pentru 5 lei, cât e metrul cub de apă, își udă toată lumea, grădina, peluza și gazonul.” 

Comentarii